Indexemelkedésre lehet számítani hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon. A határidős indexjegyzések és a tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a vezető piacokon 1 százalék körüli emelkedés várható.

Pénteken az európai tőzsdék nyereséggel zártak. A piacok elsősorban az amerikai-kínai politikai feszültség enyhülésének jeleit nyugtázták árfolyamemelkedéssel még számos kedvezőtlen makrogazdasági mutató megjelenése ellenére is.

A legkedvezőtlenebb európai makrogazdasági adat pénteken a német export márciusi 12 százalékos zuhanása volt, a valaha regisztrált legnagyobb. Az Egyesült Államokban pedig a munkanélküliségi ráta áprilisban 14,7 százalékra ugrott a márciusi 4,4 százalékról. Az elért érték és az emelkedés mértéke is a valaha regisztrált legmagasabbnak bizonyult, kisebb lett viszont a piaci várakozásoknál.

A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 0,82 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 0,91 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,95 százalékkal emelkedett. Frankfurtban 1,35 százalék erősödéssel zárta a pénteki kereskedést a DAX index, a párizsi CAC-40 index 1,07 százalék emelkedést ért el. Milánóban 1,13 százalék, Madridban 0,78 százalék indexnyereséggel fejezte be a pénteki kereskedést a tőzsde. Londonban pénteken bankszünnap miatt zárva tartott a tőzsde, csütörtökön 1,40 százalék nyereséggel zárt az FTSE-100 index.

Az amerikai tőzsdék is nyereséggel fejezték be a pénteki kereskedést, hétfőn pedig a gazdasági élénkülés reményében, a lazított közösségi távolságtartási szabályokat nyugtázva árfolyamemelkedéssel indították el a globális tőzsdenapot az ázsiai piacok. A sanghaji indexek 0,1 százalékkal emelkedtek, Tokióban, Tajpejben 1 százalék feletti nyereségben jártak a tőzsdeindexek az európai piaci nyitás előtt két órával, Hongkongban és Szöulban pedig 2 százaléknál járt az emelkedés.

Az olaj ára csökkent. A Brent nyersolajé 0,77 százalékkal hordónként 30,73 dollárra, a WTI olajtípusé 0,61 százalékkal 24,59 dollárra csökkent.

Az eurót 0,07 százalékkal jegyzik erősebben 1,0848 dolláron, az arany spot ára 0,16 százalékkal unciánként 1706,19 dollárra emelkedett.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.