A kockázatosnak minősített térségekből érkezőknek 14 napra karanténba kell vonulniuk.

A német közegészségügyi hivatal, a Robert Koch Intézet (RKI) legfrissebb tájékoztatásában újabb három magyar megyét, Hevest, Somogyt és Zalát is kockázatosnak minősítette járványszempontból. A német szabályok szerint a kockázatosnak minősített térségekből érkezőknek 14 napra karanténba kell vonulniuk, ahonnan csak negatív teszttel szabadulhatnak idő előtt.

Az RKI így már négy megye – Bács-Kiskun, Békés, Fejér és Tolna – kivételével minden magyar megyét és Budapestet is kockázatos területként tartja nyilván.

Németország újabb három magyar megyét nyilvánított kockázatosnak

A kockázatos besorolásról közösen dönt az RKI, a szövetségi egészségügyi minisztérium, a külügyminisztérium és a belügyi tárca. A döntést megelőző elemzés első szakaszában azt vizsgálják, hogy hol vannak olyan régiók – nagyobb közigazgatási egységek vagy egész országok –, amelyekben meghaladta az ötvenet az utóbbi hét napon regisztrált SARS-Cov-2-fertőzöttek százezer lakosra vetített száma, vagy olyan térségek, amelyekben ugyan még nincs a fertőzöttek száma a határérték felett, de egyéb körülmények a fertőzés fokozott kockázatát jelzik.

A döntést megelőző mérlegelés második szakaszában a járvány elfojtását célzó helyi erőfeszítéseket elemzik, így vizsgálják egyebek mellett a tesztelési kapacitást és az elvégzett koronavírustesztek számát. 

Cikk- és címlapkép: AFP

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.