Spanyolország legkevesebb két hétre felfüggeszti az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett, koronavírus elleni vakcina használatát – jelentette be Carolina Darias egészségügyi miniszter hétfő esti sajtótájékoztatóján Madridban.

Egyre több ország függeszti fel az AstraZeneca oltóanyag használatátOltásra készítik elő az AstraZeneca koronavírus elleni vakcináját a Szent Margit Kórház oltópontján 2021. március 13-án. MTI/Mohai Balázs

A tárcavezető elmondta: az oltóanyag alkalmazásának leállítása addig tart, amíg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálata le nem zárul arról, hogy a vakcina mellékhatásaként alakult-e ki trombózis egyes pácienseknél.

Spanyolországban is előfordult már ilyen eset, a múlt hétvégén jelentették agyi vénás trombózis kialakulását egy korábban ezzel a vakcinával beoltott embernél – részletezte María Jesús Lamas a spanyol gyógyszerügynökség igazgatója, hozzátéve, hogy a beteg már jól van.

Hangsúlyozta: az oltás felfüggesztésének hátterében elővigyázatosság áll, az AstraZeneca védőoltását több mint 17 millióan kapták meg, a vérrögképződés 11 esetben jelentkezett.

Kérdésre válaszolva elmondta: az érintett személyeknél az oltás utáni 3-14 nap közötti időszakban alakult ki a trombózis.

Szlovénia sem kockáztat

Szlovénia úgy határozott, hogy az Európa Gyógyszerügynökség (EMA) döntéséig ideiglenesen felfüggeszti az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyártó társaság koronavírus elleni oltóanyagának alkalmazását – jelentette be hétfőn este Janez Poklukar egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján.

Kiemelte: bár a szlovén szakemberek nem találták ésszerű okot az oltás leállítására ezzel a vakcinával, elővigyázatosságból mégis emellett döntöttek.

Azok oltását, akik a következő napokban AstraZeneca-vakcinát kaptak volna, átütemezi, míg a Pfizer/BioNTech és a Moderna oltóanyagával folytatódik az immunizáció – tette hozzá.

A döntését azt követően hozta meg a ljubljanai kormány, hogy Németország, Franciaország és Olaszország is úgy döntött, leállítja a vakcina használatát, mert egyes pácienseknél súlyos vérrögképződés jelentkezett, bár az egyértelmű ok-okozati összefüggést tudományosan még nem igazolták.

A mintegy kétmilliós Szlovéniában eddig a lakosság 8,3 százalékát oltották be a koronavírus ellen. Az első dózist 174 402-en, közülük a másodikat is 83 867-en kapták meg.

Korábban Olaszország és Németország is az AstraZeneca vakcina felfüggesztése mellett döntött.

Forrás: MTI

Címlapkép: MTI/Mohai Balázs

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
no halljam...átgondolt dolog volt az összehány vakcinákat bevetni?
kisvakond
49-éves vagyok leszázalékolt, rehabos melóhelyen dolgozom. Három hete kaptam az elsőt belőle, csütörtökön jön a második. Gond egy szál se, fájt a vállam két napig azt hali...
kisvakond
Ti meg csak rettegjetek nyugodtan !!! Szivem szerint a balosoknak nem is adnék. És ez az egész a gyógyszergyárak, és a Profit hajszolásáról szól. Ki tudja jobban befeketíteni a másikat... :(
lusta
Az lehet, hogy a politikusok bepánikoltak, bocsi, nem lehet, biztos, de orvosilag az oltóanyag és a halálesetek közötti összefüggéseket még sehol sem sikerült bizonyítani.
lusta
Akkor most egy kis konkrétum.
A lengyeleknél eddig 4 530 783 embert oltottak be. Ebből az első oltást 2 924 629, míg a másodikat 1 606 154 ember kapta meg. Mindezek mellett 4 740 nem kívánatos mellékhatás lépett fel. Az AstraZeneca/Oxford körüli herce-hurca nyomán kivizsgálták a mellékhatásoka, miután 583 ezer ember lett az AstraZeneca/Oxforddal beoltva. A beoltottak 4 ezrelékénél lépett fel nem kívánatos mellékhatás és kiderült, egyikhez sem köthető vénás tromboembóliás esemény.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.