Alicudi lakosait évtizedeken, de lehet, hogy évszázadokon át gyötörték lidércnyomások. Az ötvenes években tudták csak meg, hogy egy gabonaparazita okozza látomásaikat. A Szicíliától északra fekvő Lipari szigetvilág második legkisebb szigetét, Alicudit alig pár száz ember lakja, halásznak, kecskét tenyésztenek, bort termelnek, napjaik még most is viszonylag lassan, békében telnek, még ha az elmúlt években a turisták el is kezdték felfedezni maguknak. A vidék sziklás, kissé kopár, az egész szigeten csupán egyetlen település van. A helyiek meredek lépcsőkön közlekednek, szamaraik segítségével hordják fel cuccaikat otthonaikba.

Forrás: 444.hu
Feltöltő: RonaGyuri
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Bár a Kárpát-medence nem sziget …

444.hu: „A sziget, ahol normális volt, hogy hallucinálnak az emberek”

A portál a fenti címen számol be – a vice.com: „In quest'isola siciliana il pane provocò allucinazioni di massa per anni” cíkke alapján - arról, hogy megfejthetőnek tűnik egy évszázados rejtély. A Szicíliától északra fekvő Lipari szigetvilág második legkisebb szigetén, Alicudin hallucinálnak az emberek: „különösen a 20. század elején, 1903 és 1905 között az embereknek furcsa vízióik támadtak: beszélő zsákról, repülő nőkről és az égből hulló, földet sosem érő kövekről számoltak be a lakosok.”. Most kiderült, hogy egy fitopatogén gomba, az anyarozs, más néven varjúköröm elszaporodott a szigeten és megtámadta a gabonát, s ennek fogyasztása okozta a hallucinációkat.
Nem vagyok szakember ezen a területen, de nekem úgy tűnik, hogy kellő távolságból nézvést nem zárható ki – sőt meglehetősen biztos -, hogy valami hasonló terjed Magyarországon is. Nem az Alicudin-i anyarozs, hanem az Alcsút-i (vagy Felcsút-i, esetleg is) Orbán-i manna az oka!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.