Az izraeli lakosság fele már a második oltást is megkapta az új típusú koronavírus elleni vakcinából – jelentette a Háárec című újság honlapja csütörtökön.

Az izraeliek fele már a második oltást is megkapta

Fotó: HAZEM BADER / AFP

Az ország 4 655 955 lakója a mintegy három hónapja elkezdődött oltási kampány során már két dózist kapott szerda estig a Pfizer oltóanyagából az egészségügyi minisztérium adatközlése szerint.

További 550 ezer embert eddig egyszer oltottak be, és a második adag vakcinára vár, amit három héttel az első után adnak be Izraelben. Ezzel az oltottsági szinttel még nem közelítik meg a közösségi immunitáshoz szükséges legalább 70-80 százalékot, de a járvány már így jelentősen visszaszorult.

A vakcina az előzetes várakozásokon felül, mintegy 95 százalékban hatékony a koronavírus fertőzés okozta súlyos tünetekkel járó betegségek elkerülésében, s az idős korú lakosság beoltása után szinte azonnal megmutatkozott pozitív hatása a súlyos esetek és a halálozás csökkenésében.

Az utóbbi hónapban az új fertőzések 97 százalékánál a brit koronavírus-változatot azonosították Izraelben, s noha ez fertőzőbb és veszélyesebb a korábbi változatnál, és ezen időszakban jelentős nyitást engedélyeztek a gazdaságban, a kereskedelemben és az oktatásban, mégis folyamatosan csökkent az új vírushordozók és a súlyos betegek száma.

Forrás: MTI
Címlapkép: HAZEM BADER / AFP

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.