Véletlenül egy mintegy 100 millió dollárt (30 milliárd forintot) érő csillagzafír tömböt fedeztek fel egy Srí Lanka-i férfi hátsó kertjében munkások, akik éppen kutat ástak.

Véletlenül, egy hátsó kertben bukkantak rá egy 30 milliárd forintot érő csillagzafírra

Fotó: Pixabay

A halványkék kő a Srí Lanka déli részén fekvő Ratnapurában került elő. A kő súlya 510 kilogramm, összesen 2,5 millió karátos, és a Serendipity zafír (Szerencsés zafír) nevet kapta – adta hírül a BBC News. A kő gazdája, aki már harmadik generációs drágakőkereskedő elmondta, hogy szinte "belebotlott ebbe a hatalmas példányba", amikor a munkások közölték vele, hogy ritka kőzetre bukkantak. A leletről kiderült, hogy valójában sár és agyagtömbbe ágyazott zafír.

A hatóságoknak több mint egy évbe telt, mire a drágakövet hitelesítették, miután hónapokig tisztították a követ a sártól és más szennyeződésektől. A tisztítás során több kiváló minőségű csillagzafír is kivált a tömbből. A szakértők még nem határozták meg, hogy a klaszterben lévő drágakövek közül hány kiváló minőségű. A kék csillagzafír arról ismert, hogy egy fényvisszaverődési jelenség miatt a közepén csillag látszik. Ratnapura környéke híres a kiváló minőségű drágaköveiről, sok értékes követ felfedeztek már fel a területen. A dél-ázsiai szigetország a világon az első a drágakőipar tekintetében, ám a koronavírus-világjárvány miatt ez az ágazat is visszaesett. Szakértők remélik, hogy az újonnan talált kő fellendülést hoz majd.

"Tekintettel a méretére és az értékére, úgy gondoljuk, hogy magángyűjtők vagy múzeumok érdeklődésére tarthat számot"

- mondta el a Srí Lanka-i Nemzeti Drágakő- és Ékszerügyi Hatóság elnöke, aki szerint a most felfedezett csillagzafír-klaszter" valószínűleg a legnagyobb a világon". Srí Lanka 2020-ban 500 millió dollár értékben exportált drágaköveket és ékszereket a kormány hivatalos adatai szerint.

Forrás: MTI

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
És azt a Földet lakja le az ember, amely annyi minden ahol növény, a föld könnye örvendezteti meg gyönyörűséggel a legkártékonyabb élőlény, az ember, mint amiért az aranybányászok mossák ki a föld kincsét, az aranybányászok, kiírtja a fák királyát, amely a borostán féldrágakövet, a tengerek kagylóját, brszennnyez a tengereket, amely védekezve a kagylójába bekerülő homokszemmel igazgyöngy képében, é a szinjátszó zafírt!
.
Az ember nem csak a környezetét, a Földet, amelyen vendég csupán egymás lelkét is sem kíméli, pedig olyan rövid az élet, úgy rohan el mint a gyorsvonat!
.
--- A Gyöngyhalász-Zárai Márta - Vámosi János
www.youtube.com/watch?v=eUeMgyYHV3A
-------------------------
.
----- Több száz millió ember otthona kerülhet veszélybe
24.hu/tudomany/2021/06/30/tengerszint-emelkedes-klimavaltozas/#
.
!!!
balos
@tudode: Korrekt a meglátás!Azért remélem,hogy az így meggazdagodók utódai élvezhetik a "munkájuk gyümőlcsét"!Az új jégkorszakot!
tudode
@balos: .
Megélve 86. tavaszt, nyarat, őszt, tavasz emlékszem arra, amikor hócipút viseltünk, hemperegtünk a hóban, más híján a szél által kifújt kezünket saját testnedvünkkel kente be az anyukánk, és a hideg szobában mielőtt álomrahajtottuk a fejünket, törölközőbe csavart meleg téglával melengettük a lábunkat, és nem voltunk betegek, megfázottak!
.
Az időskor legszebb ajándéka az emlékezés, legalábbis számomra, és a világra való kitekintés!
.
Azzal, hogy ebül szerzett jószág idővel ebül vész el!
balos
@tudode: Nekem is az emlékeim a legszebb éveimet hozzák vissza!Én viszont még csak 68 leszek,ha addig a keleti "horda" élni hagy!
tudode
@balos: .
Úgy legyen! Az életnél nincs klasszabb móka!
.
Az élettapasztalat rávilágít arra, hogy még nem lőnek, csak időnként fényes nappal egy kés, vagy gázpisztolyt kerül elő a végletekig idegileg kiborúlt honpolgárok zsebéből, elégtételt véve egymáson!

Ellenkezőleg azzal, hogy a sokat szidott átkosban, 23 h körűl egyszer csak egy pacák szólított meg munka végeztével azzal, hogy meghívom egy kávéra, nem sejtve azt, az örömlányok tere közelében szellőztettem a fejem. Csodálkozva, hogy éjjel van még aki kávézik! Másnap a munkatársaimtól tudtam meg, hogy az örömlnyoknak nincs merre, meddig, hány méter, aki amiatt nem fogadja el az un. norvég alapot, mint az egyszeri ember, aki azért nem szerez az asszonynak testi örömet, nehogy élvezzen:
,
---- Alig van üzlet a türelmi zónában
nepszava.hu/3126924_alig-van-uzlet-a-turelmi-zonaban
-------------------
.
Szerintem van, csak sötét szobákban zajlik, mint minden!
.
Bocs! Elkalandoztam, talán a sziklaszilárd rötyipapírra asszociálva, amivel csak a kiváltságosoknak van pénz, és posztó, drágakincs!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.