A rendőrség több tucat tüntetőt megölt csütörtökön Kazahsztán legnagyobb városában, Almatiban. 

Egyre durvább a helyzet Kazahsztánban: több tucat tüntetőt megöltek a rendőrök

Fotó: Abduaziz MADYAROV / AFP

Csütörtök reggel több páncélozott harci jármű és több tucat katona vonult Almati főterére, ahol már harmadik napja százak tüntetnek a kormány ellen. A helyszínen lövések hallatszanak – jelentette a Reuters hírügynökség. 

Az állami televízió csütörtökön arról számolt be, hogy a Kazahsztáni Nemzeti Bank úgy döntött, felfüggeszti az összes pénzintézet működését. Az országban az internet nagyrészt leállt. A belügyminisztérium közlése szerint az összecsapásokban a biztonsági erők legalább nyolc tagja életét vesztette, és 317-en megsebesültek.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök az Oroszország vezette, több volt szovjet köztársaságot tömörítő katonai szövetség, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (KBSZSZ) államfőinek segítségét kérte – mint fogalmazott – az országát fenyegető terrorveszély ellen, és bejelentette, és bevetik a hadsereget a rend helyreállítása érdekében.

A 2002-ben alapított Kollektív Biztonság Szerződésének Szervezete tagja jelenleg Örményország, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Oroszország és Tádzsikisztán.

Az üzemanyagár-emelés miatt vasárnap este Zsanaozen városban kitört, és azóta több más városra, közöttük az ország legnagyobb városára, Almatira és a fővárosra, Nur-Szultanra is átterjedt zavargásokban a rendőrség és a nemzeti gárda nyolc tagja halt meg, másik 317 pedig megsebesült. Az elnök bejelentette, hogy a kazahsztáni fegyveres erőket is bevetik a rend helyreállítása érdekében.

Forrás: MTI

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
Bevonulnak a békefenntartók, és addig tartják fenn, a békét, mi mást, amíg az ellenzéknek el nem némul a hangja. Elnémulási alternatívák: jobb létre szenderülés golyó által, rendőri bántalmazás következtében, bebörtönzés, átnevelő táborban való tartózkodás ujgur módra, zsarolás a családtagokkal , leeső létrával való éjjeli foglalatosság ...mit hagytam ki? Ja: a hogyan tegyük el végre az útból Navalnijt- módszer.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@ómió: Engedj meg búcsúzóul egy kis korrekciót! Magyarországon csak a szocializmus építéséig jutottunk el 1989-ig. Kommunisták a Tanácsköztársaság idején, és a Rákosi érában voltak. Bolsevikok csak és kizárólag Oroszországban, illetve a Szovjetunióban voltak! Ergo itthon a "bolsik" semmit nem mondanak meg semmit! Ja, csak úgy mellékesen soha nem voltam, és nem vagyok párttag, bolsi meg végképp nem! Legyen szép napod!
kereső
Gábor György:
Sajnálom, ha a kelleténél indulatosabb leszek (habár egyre kevésbé tudom, mi az a „kelleténél”), de tényleg okádhatnékom van az Orbán-rezsimtől és annak minden kiszolgálójától.
Most épp ettől a Szijjártó Péter nevű Druzsba-díjastól.
Egy tavalyi hágai képsorral – amelyet mostani amszterdami felvételeknek hazudott a luxusjachtján is valójában a Külügyminisztériumban robotoló, civilben futsal-virtuóz – igyekszik a mai holland kormányt diszkreditálni, alkalmatlanságát bizonygatni és az Orbán-rezsim morális magaslatait vele szemben hangsúlyozni.
A tavalyi képsorok persze cseppet sem szépek, de mi ez ahhoz képest, ami Kazahsztánban történik, ahol a legfrissebb jelentések szerint csak az elmúlt néhány órában „több tucat rendbontót” likvidáltak az egyik legmocskosabb diktatúra legpocsékabb diktátorát véres és gyilkos eszközökkel megvédeni igyekvő, tankokkal érkező fegyveres erők.
Orbánnak ezek a barátai, Orbán ezeknek az aljadék véreskezű diktátoroknak udvarol, ezekkel barátkozik, így például azzal a Nazarbajevvel, aki a Kazah Kommunista Párt első titkárából, az SZKP KB Politikai Bizottságának tagjából vedlett át „a kazah nemzet vezetőjévé”, az ő vállát lapogatta a magyar miniszterelnök, s neki jelentette be nagy reverenciával, hogy benne tisztelhetjük a magyar kipcsakok örökös elnökét.
Abban a szörnyetegben, aki a legkíméletlenebb eszközökkel üldözte, börtönözte be és tette el láb alól a neki nem konveniáló ellenzéki gondolkodókat, aktivistákat, újságírókat, aki az ország fegyveres erőit arra használta fel, hogy leradíroztassa velük a független médiát és ellehetetlenítse a szólásszabadságot, aki páros lábbal tiporta meg az emberi jogokat, fittyet hányva a legalapvetőbb emberi méltóságra, s akinek a börtöneiben naponta kínozták meg a politikai foglyokat, vagy erőszakolták meg az ellenzékinek kikiáltott nőket.
Magyarország 2018 óta megfigyelői státusszal rendelkezik a Türk Tanácsban, amelynek tagja Kazahsztán.
kereső
Vajon az a Szijjártó, aki még az időpont és a helyszín meghamisítására is képes, azért, hogy legfőbb urának és parancsolójának a hollandokkal szembeni ócska és pitiáner politikai játszmáit maradéktalanul teljesítse, most miért fogja be a száját, s az emberi jogok mellett kiállva miért nem bődül el sztentori hangján a Türk Tanácsban, amelynek 2019 óta már irodája is van Budapesten, szép helyen, a Budakeszi úti Ybl-villában, személyzete diplomáciai mentességet élvez, s az iroda teljes költségvetését a magyar állam biztosítja. Szijjártó hatalmas rutinnal rendelkezik nagykövetek, diplomaták berendelését illetően, vajon most mitől és kitől fél és retteg ugyanezt megtenni?
És vajon Orbán Viktor mikor vonja meg a mocskos kazah diktátortól az önhatalmúlag neki ajándékozott „örökös elnöki” címet, amelyet az érintett magyar állampolgárok megkérdezése nélkül azóta is rendületlenül gyakorol fölöttük.
Szimbolikusan? Bizonyára! Csakhogy a politikai mezőben a szimbólumoknak sokszor nagyobb a szerepük és erejük, mint a valóságos politikai praxisnak.
Amúgy pedig én még szimbolikusan sem szeretném, hogy egy aljadék, véreskezű diktátor, bárki legyen is az, bármilyen szimbolikus funkcióhoz jusson az én hazámban. Nekem bőven elegendők azok az épp hatalmon lévők, akik valóságos funkciókkal rendelkeznek.

Tökéletesen egyet értek Gábor Györggyel. Azért hoztam ezt ide, mert a fideSS fizetett trolljai mesterien terelik el ismét a témát- a lényegről. Arról, hogy milyen bűnös módon vesz részt Magyarország orbán révén ebben szégyenletes történetben is!!
ómió
@Nessy: Ha már korrigálunk, ám, legyen! A "szocializmus", értsd: kommunista diktatúra "építéséig" egészen addig jutottunk, mig az a saját tehetetlensége miatt össze nem omlott, számunkra 50 év lemaradást "kivívva" a "rothadó kapitalizmus" mögött! És mondd csak, hadd "okosodjunk", mi a különbség az oroszországi bolsevik meg a hazai kommunista között? És már Kádár efftársatok idejében se voltak nálunk kommunisták? "Kifelejtetted", vagy mára már ez is lehazudandó kategória? Aztán azok, akik 89-ben a kongresszusukra befelé menet még tetübolsik (bocsi: kommunisták) voltak, kifelé jövetben meg már szocialistának hazudták magukat - és máig is annak - akkor, ők valójában kik is? Mert az, hogy "semmit nem mondanak" - már a hazudozásukon felül - az stimmel! Azt meg készséggel elhiszem, hogy nem vagy bolsi párttag. Viszont az embert nem feltétlen párttagkönyve hiánya, vagy megléte azonosítja, hanem főleg a szavai: hogy kiknek is "csápol"! És az nálad, hiába is tagadnád, egyértelmű! Na, innen szép napot, neked is!
Nessy
@ómió: És sokan manapság egész magas tisztséget viselnek a kellő időben kifordított köpeny révén! Azért emberismeretből szekundát érdekelsz!
ómió
@Nessy: Nálatok, "efftársi kvalitásoknál", olyan, hogy - adott történelmi helyzetben - létszükségleti kényszer (eszi, nem eszi, muszáj, mert egyébként mehetek a kolhozba kapálni) nem létezik - ezt is már "végképp eltöröltétek"(?) - csak a "köpönyeg kifordítása terminológiája" létezik? Netán csak te érdemelsz szekundát társadalom-ismeretből?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.