Londoni pénzügyi elemzők számításai szerint az ukrán gazdaságnak több mint 280 milliárd dollár kárt okozott a 2014-től 2020 végéig eltelt időszakban az Oroszországgal kialakult konfliktushelyzet.

Ukrajnának már 280 milliárd dollár kárt okozhatott a konfliktus OroszországgalFotó: John MACDOUGALL / AFP

Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-üzleti elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) csütörtökön ismertetett egy új tanulmányt. Ebben közölték: modellszámításai arra vallanak, hogy a Krím-félsziget orosz annektálása utáni hét évben az ukrán gazdaság évente átlagosan 40 milliárd dollár veszteséget szenvedett – írja az MTI.

Ez azt jelenti, hogy Ukrajnát a konfliktus előtti ukrán hazai össztermék (GDP) 19,9 százalékával egyenlő kár érte a vizsgált időszak minden évében. 

A CEBR számításai szerint a Krím 2014-ben végrehajtott orosz annektálása önmagában 58,1 milliárd – évente 8,3 milliárd – dollárnyi GDP-veszteséget okozott Ukrajnának 2020 végéig.

A Donyec-medencében zajló konfliktus

évente további 14,6 milliárd dollár – összesen 102,2 milliárd dollár – kárral járt az ukrán gazdaságban a vizsgált időszakban – áll a cég elemzésében.

Az ukrán gazdaság iránti befektetői bizalom gyengülése

évente 10,3 milliárd, a tanulmány elkészítéséhez vizsgált hét évben összesen 72,1 milliárd dollár veszteséget okozott meg nem valósult beruházások formájában.

A konfliktust az ukrán közfinanszírozás is megszenvedte:

a CEBR számításai szerint az ukrán államháztartás 2014-től 2020 végéig összesen 48,5 milliárd dollár adóbevételtől esett el.

A közvetlen gazdasági és költségvetési károkhoz járulnak a megemelkedett katonai kiadások is.

A CEBR londoni elemzői úgy számolnak, hogy Ukrajna a vizsgált hét évben 14,9 milliárd dollárt költött olyan védelmi kiadásokra, amelyekre az Oroszországgal kialakult konfliktus nélkül nem lett volna szükség. 

A konfliktushelyzet az ukrán adósprofil hitelminősítői megítélést is károsítja.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő a minap a felminősítés lehetőségére utaló addigi pozitívról stabilra vette vissza Ukrajna "B" államadós-besorolásának kilátását, vagyis gyakorlatilag levette a napirendről az ukrán adósosztályzat javítását. A cég a lépés indoklásában közölte: várakozása szerint hosszan elhúzódó erőteljes feszültségre kell számítani, és ebben a környezetben feszesebbé váltak az ukrán gazdaság finanszírozási kondíciói.

Forrás: MTI
Fotó: John MACDOUGALL / AFP

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
nekünk hágy milliárd dollár kárt okozott az unijós embargó, mi szerint bizonyos termékeket nem szállíthatunk Oroszországba...pedig ez nem is háború, csak valami zsarolásszerű, amit brüsszel erőltet..

Ez a károkozás szépen körbeér Európában...mindenki mindenkinek kárt okoz, főleg a nagyok a kicsiknek

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.