A szakértő is elismerte, amit mindannyian éreznek a bőrükön nap, mint nap. 

Az ár-bér spirál kialakulásának megakadályozása a fő feladat 2022-ben Nagy Márton szerint – ezzel kapcsolatban kérdés, a kormány a választások után hogyan tervezi sokkok nélkül felengedni a féket az árstoppolt termékeken, főleg az üzemanyagokon. Nagy Márton szerint a gazdaságnak támogatott hitelekre lesz szüksége – ám a jegybank épp szigorít, a kormány pedig kiköltekezik és hiányt csökkentene.

Nem csodálkozna, ha a többletjövedelmek nagy részét fogyasztásra költenék a háztartások – mondta Nagy Márton, a Orbán Viktor gazdasági főtanácsadója az InfoRádió műsorában a főleg februárban esedékes államijuttatás-dömpingről, egyebek közt a gyerekesek szja-visszatérítéséről. Majd hozzátette: az a fontos, költse el mindenki „boldogan, örömmel”.

Ezek lesznek a legfontosabb feladatok a választások után Orbán Viktor gazdasági főtanácsadója szerint

Fotó: 123RF.com

Szerinte a gazdaság szempontjából hasznos, ha a lakosság ezeket a pénzeket elfogyasztja, befekteti vagy akár hiteleinek csökkentésére fordítja. Az eredeti kérdésre egyébként épp nem válaszolt, az úgy hangzott, milyen hatással lesz az inflációra a sok pluszjövedelem. Hiszen a háztartásokhoz kerülő pluszpénz pluszkeresletet generál, a keresletnek pedig árfelhajtó (vagyis inflációt növelő hatása van). Nagy Márton érdemben mindössze annyit mondott, hogy az egyszeri transzferek esetében (mint az szja-visszatérítés) a háztartások jellemzően az összegek kisebb hányadát fogyasztják el, mint az állandó, beépülő jövedelemnövekedéseknél. 

További elemzéseket a HVG.hu cikkében olvashatnak.

Forrás: HVG.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kulabombaafityiszre
Az a fontos költsék el a családok örömmel a kapott pénzt,mert a kormány a mára gondol.
Szavazzatok a mihályra,ha meg győz utánna éhen is dögölhettek nem számít az a holnap zenéje,most csak a ma számít mihálynak.
ómió
Milyen "érdekes"! Anno, a bolsi zsebelés idején se volt kisebb infláció!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.