Káncz Csaba a Privátbankárnak számolt be arról, hogy az információs háború korában élünk, amelyben a geopolitikai csatározások központi elemei a kritikus infrastruktúrák megbénítása, a dezinformáció terjesztése, az ellenfelek lejáratása, a közvélemény megnyerése avagy éppen elbizonytalanítása. Minden jel szerint az ukrán hadsereg ezen a téren is leiskolázza az oroszt.

Putyin már őrjöng – ukrán szabotázsakciók sújtják Oroszországot

A hibrid hadviselés orosz megalkotója, egyben a vezérkar főnöke, Valerij Geraszimov 2013-ban hirdette meg az orosz hadviselés új doktrínáját. A tábornok azzal érvelt, hogy „az információs tér széles aszimmetrikus lehetőségeket nyit meg az ellenség harci potenciáljának csökkentésére”.

De hova tűnt most Geraszimov katonai filozófiája? Az orosz katonai műveletek Ukrajnában megerősítették, hogy Moszkva továbbra is a durva, hagyományos hadviselésre támaszkodik. Márpedig a legtöbb szakértő arra számított, hogy a nyitó orosz kampány egy hatalmas kibertámadás lesz Ukrajna katonai vezetése és irányítása, hírszerző hálózatai és légvédelmi rendszerei, valamint légiforgalmi irányítása és áramtermelése ellen. Úgy tűnhet, hogy ez nem történt meg.

Vagy igenis megpróbálkoztak, de rögtön az elején kudarcot vallottak.

Az ukrajnai orosz invázió óta a Microsoft a háború „frontvonalában” áll – mondtaSatya Nadella vezérigazgató hétfőn a vállalat nemzetbiztonsági szimpóziumán.

Ez az első alkalom, amikor úgy éreztem, hogy az embereink valóban ott vannak az Egyesült Államok kormányával és az ukrán kormánnyal, hogy megvédjék magukat a kibertámadások ellen

– fogalmazott Nadella.

A Microsoft jelentése szerint csak Ukrajnában több mint 273 kibertámadást tapasztaltak az orosz invázió óta, olyan platformokon, mint az Office 365 és a vállalat felhője.

Az orosz hatóságok állítólagos szabotőröket mutatnak be:

a BBC Russia szerintszerdán az orosz belföldi titkosszolgálat, az FSZB letartóztatta az ukrán nácizmus két hívét, akik állítólag meg akarták rongálni a vasútvonalakat az ukrajnai határ közelében fekvő Belgorod régióban.

Baleset szinte lehetetlen: nagyon nagy véletlen lenne, ha mindkét raktár egyszerre lobbanna lángra. A tűz egy polgári és egy katonai üzemanyagtárolóban ütött ki, amelyek együttes kapacitása 15 ezer tonna. E tartalékok elvesztése lelassíthatja az orosz inváziót.

A belgorodi régióban a vasúti sínekben okozott károk hasonló hatással járhatnak. Április 12-én az ukrán határ közelében megsérült egy vasúti híd, amelyet egy hétig nem lehetett használni.

A híd az Oroszország által meghódított kelet-ukrajnai Izjum városába vezető közlekedési útvonalon fekszik. Az orosz hadsereg elsősorban a vasútra támaszkodik a hadifelszerelések szállításában.

A tüzek és károk azonban nem korlátozódnak az infrastruktúrára, amely közvetlenül fontos a csapatok bevetéséhez. Más fontos háborús célpontok is lángba borultak az elmúlt napokban. Ezt mutatja a Moszkvától 150 kilométerre, északnyugatra fekvő tveri Rakétakutató Intézet április 21-i tűzvésze.

De egyelőre nincs vége a tűzsorozatnak: múlt szerda este kigyulladt egy lőszerraktár Belgorod térségében is. A hatóságok Kurszkban és Voronyezsben is robbanásról számoltak be, és az orosz légvédelem állítólag ott lőtt le ukrán drónokat. Vasárnap berobbant Permben egy hadianyag-gyár, ahol Grad és Smerch többszörös kilövésű rakétarendszereket, légvédelmi rendszereket és egyéb harci eszközöket gyártanak.

Tegnap hajnalban aztán hatalmas tűz keletkezett a Kreml-barát Proszvescsenje kiadó raktárában, Moszkva közelében is. Itt leégett a 34 ezer négyzetméteres épület nagy része. Ez az a kiadó, amely a közelmúltban betiltotta az Ukrajna szó használatát könyveiben.

Forrás: Privátbankár

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nezelodo
Miből tudható, hogy örjöng az orosz vezér? Pozdorjává törte ő is az irodabútorait? Na akkor annyi a rétesnyújtó asztalnak, amelyiknek a túlsó végére a mi vezérünk cipelte a békét!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nezelodo
@Shikari: Végül is igazad van nem kellett volna szóba állni veled, elmaradt volna a gyanú, hogy összemaszatoltál a vállalhatatlan marhaságaiddal. Sebaj, majd az orosz mentorotok nácitlanít benneteket.
nezelodo
@Shikari: Magad vallottad nácinak magad. Azt meg mutasd, mikor zsidóztam? Nem szeretném a te zagyvaságaidat ismételni. Amúgy gondolkozhatnál, az orosz kommunista eszmék édes testvérek a nácizmussal. Nem kérem számon feleslegesen rajtad Hitler és Sztálin eszméinek ismeretét, és a szomszéd országokon való osztozkodásuknak történetét, a jelek szerint nem vagy otthon e témában sem, csak szajkózod a dakota tanokat. Pedig kisérteties, ahogy Putyin újra éleszti a Sztálini eszméket.
Uriel
@Shikari: Mondja, az illibsi-komcsi-most éppen megélhetési fasiszta Európa és világgyűlölő fehér, talán hetero, még véletlenül sem keresztény bennszülött

Itt senkisem magyargyűlölő (kivéve a magyargyűlölőket), hanem "Orbán-gyűlölő"- a kettő messze nem ugyanaz!

Azért tettem macskaköröm közé, mert...

1. nem mindenki gyűlöli a szó szoros értelmében
2. nem az embert gyűlölik, hanem azt, amit csinál, amit megtestesít - jóóó nagy testtel:

A legnagyobb magyar paraszt, gumicsizmában, buggyos nadrágban, hordóhassal, baltával faragott arccal, a fején koronával áll egy qrva ország szemétdombján és néz a buta passzív-agresszív gülü szemeivel szét a világba magát imádva.
/Tomasek Bobo: Egysoros/
nezelodo
@Shikari: Hahaha... Barátom, a föld meg olyan lapos és sivár mint a te szellemi világod, meg a tehénlepény. Vigyázz, a hétvégi világjárásod során le ne ess a széléről, mert akkor nem lesz aki szórakoztassa az arra érdemes eszmetársaidat.
Jozefina
Remélhetőleg minél hatékonyabbak lesznek az akciók!!!???
Uriel
@Shikari: Attól függ, hogy honnan nézzük.

Én hülyébb vagyok, mint amilyennek látszom, de jól palástolom azzal, hogy túl sokszor van igazam. Persze szoktam tévedni, mert tévedni emberi dolog.
De ne aggódj, visszaadom neked a "megmondó ember" megtisztelő címet - persze csak ha akarod -, mert... "már nem sokáig maradok veletek. Kerestek majd engem, de ahogyan a zsidóknak már korábban mondtam, most nektek is mondom, hogy ahová én megyek, oda ti nem jöhettek." :)

Mi lenne, ha most tenném meg, most azonnal... !?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.