Káncz Csaba a Privátbankárnak számolt be arról, hogy az információs háború korában élünk, amelyben a geopolitikai csatározások központi elemei a kritikus infrastruktúrák megbénítása, a dezinformáció terjesztése, az ellenfelek lejáratása, a közvélemény megnyerése avagy éppen elbizonytalanítása. Minden jel szerint az ukrán hadsereg ezen a téren is leiskolázza az oroszt.

Putyin már őrjöng – ukrán szabotázsakciók sújtják Oroszországot

A hibrid hadviselés orosz megalkotója, egyben a vezérkar főnöke, Valerij Geraszimov 2013-ban hirdette meg az orosz hadviselés új doktrínáját. A tábornok azzal érvelt, hogy „az információs tér széles aszimmetrikus lehetőségeket nyit meg az ellenség harci potenciáljának csökkentésére”.

De hova tűnt most Geraszimov katonai filozófiája? Az orosz katonai műveletek Ukrajnában megerősítették, hogy Moszkva továbbra is a durva, hagyományos hadviselésre támaszkodik. Márpedig a legtöbb szakértő arra számított, hogy a nyitó orosz kampány egy hatalmas kibertámadás lesz Ukrajna katonai vezetése és irányítása, hírszerző hálózatai és légvédelmi rendszerei, valamint légiforgalmi irányítása és áramtermelése ellen. Úgy tűnhet, hogy ez nem történt meg.

Vagy igenis megpróbálkoztak, de rögtön az elején kudarcot vallottak.

Az ukrajnai orosz invázió óta a Microsoft a háború „frontvonalában” áll – mondtaSatya Nadella vezérigazgató hétfőn a vállalat nemzetbiztonsági szimpóziumán.

Ez az első alkalom, amikor úgy éreztem, hogy az embereink valóban ott vannak az Egyesült Államok kormányával és az ukrán kormánnyal, hogy megvédjék magukat a kibertámadások ellen

– fogalmazott Nadella.

A Microsoft jelentése szerint csak Ukrajnában több mint 273 kibertámadást tapasztaltak az orosz invázió óta, olyan platformokon, mint az Office 365 és a vállalat felhője.

Az orosz hatóságok állítólagos szabotőröket mutatnak be:

a BBC Russia szerintszerdán az orosz belföldi titkosszolgálat, az FSZB letartóztatta az ukrán nácizmus két hívét, akik állítólag meg akarták rongálni a vasútvonalakat az ukrajnai határ közelében fekvő Belgorod régióban.

Baleset szinte lehetetlen: nagyon nagy véletlen lenne, ha mindkét raktár egyszerre lobbanna lángra. A tűz egy polgári és egy katonai üzemanyagtárolóban ütött ki, amelyek együttes kapacitása 15 ezer tonna. E tartalékok elvesztése lelassíthatja az orosz inváziót.

A belgorodi régióban a vasúti sínekben okozott károk hasonló hatással járhatnak. Április 12-én az ukrán határ közelében megsérült egy vasúti híd, amelyet egy hétig nem lehetett használni.

A híd az Oroszország által meghódított kelet-ukrajnai Izjum városába vezető közlekedési útvonalon fekszik. Az orosz hadsereg elsősorban a vasútra támaszkodik a hadifelszerelések szállításában.

A tüzek és károk azonban nem korlátozódnak az infrastruktúrára, amely közvetlenül fontos a csapatok bevetéséhez. Más fontos háborús célpontok is lángba borultak az elmúlt napokban. Ezt mutatja a Moszkvától 150 kilométerre, északnyugatra fekvő tveri Rakétakutató Intézet április 21-i tűzvésze.

De egyelőre nincs vége a tűzsorozatnak: múlt szerda este kigyulladt egy lőszerraktár Belgorod térségében is. A hatóságok Kurszkban és Voronyezsben is robbanásról számoltak be, és az orosz légvédelem állítólag ott lőtt le ukrán drónokat. Vasárnap berobbant Permben egy hadianyag-gyár, ahol Grad és Smerch többszörös kilövésű rakétarendszereket, légvédelmi rendszereket és egyéb harci eszközöket gyártanak.

Tegnap hajnalban aztán hatalmas tűz keletkezett a Kreml-barát Proszvescsenje kiadó raktárában, Moszkva közelében is. Itt leégett a 34 ezer négyzetméteres épület nagy része. Ez az a kiadó, amely a közelmúltban betiltotta az Ukrajna szó használatát könyveiben.

Forrás: Privátbankár

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nezelodo
Miből tudható, hogy örjöng az orosz vezér? Pozdorjává törte ő is az irodabútorait? Na akkor annyi a rétesnyújtó asztalnak, amelyiknek a túlsó végére a mi vezérünk cipelte a békét!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nezelodo
Miből tudható, hogy örjöng az orosz vezér? Pozdorjává törte ő is az irodabútorait? Na akkor annyi a rétesnyújtó asztalnak, amelyiknek a túlsó végére a mi vezérünk cipelte a békét!
Pálinkás Pál
@Maccska: ki is zavarták a kecskepásztorok az orosz hadsereget,...
Pálinkás Pál
@Shikari: miről hablatyolsz?...ezt magyarázd a 25 ezer halott agresszor családjának...
Clavigo
@Shikari: Hülye vagy Bugsy..( meg bunkó is )
nezelodo
@Shikari: ma 06:28. Odahaza pedig börtönben pihennek az ellenzéki politikusok, a mást véleményt formáló újságírókat a lakásuk előtt, vagy a kukásautó takarásában agyonlövik. Az emigrációban lévő másképpen gondolkodó oroszokat meglátogatják a Novicsok turisták, vagy valami mástól, pl. egzotikus méregtől meghalnak egy rendőrautóban, és hogy még ütősebb legyen még jobb ha egy buzi bárban.. Vajon mi lesz, ha idejön a Putyin és itt is nácitlanítanak? A szelleme, már nem is tagadva itt van némelyek fejében, feledve a felmenőik oroszokkal kapcsolatos történeteit, a hadifogságot, a málenkij robotot, 1956-ot, stb. Vajon ezek elszenvedői mit gondolnának a leszármazottaikról?
Nyírfa
Jó cikk, jó hírekkel. Kedvelem Káncz Csaba elemzéseit, nem egyszer kimondottan miatta kattintok a Privátbankárra.
Gazella
Mily fòcím ez??
Hun örjöng a medve??!
Egy deka szó nincs putinról.
Oroszok le vannak maradva technikailag.. informatikailag.. meg agyilag is
nezelodo
@Gazella: Lehet, hogy némelyik ágyútöltelék, még azt hiszi, hogy a cáratyuskát szolgálja? Nem tudjuk mi van abban a hatalmas országban, és főleg nem tudjuk, mi van a fejekben.
nezelodo
@Shikari: A kérdés az, ki a felforgató, és ki a következetes. Mit forgattak fel, azok a hordák? És ki volt következetes, pl az ország, és az EU-s támogatások lenyúlásában? Hogyan tudtak felforgatni kétharmados parlamenti többség szeme láttára?Ahogy értelmezed, úgy látom a tolvajok a nemzet javát akarják, hogy ne kelljen küszködni azzal, hogy mire költsék a zemberek a támogatást.
Rockxy
a puttin azér örjöng, mer már nem tudja, hogy lehetett ollyan hüjje, hogy bocsánatot kért a zsidóktul.
nezelodo
@Shikari: Legalább a kormánysajtót olvasd, ahogy most szedegetik össze a kis simliseket, Simonka Boldog, Völner, Mengyi, bírósági végrehajtói kar, pénzügyminisztérium, az emigrált Nemzeti Vejkó, a Rasi, ne is említsük a Simicska jelenséget, Lőlő program, lélegeztető gépek, vakcinák, 46000 halott és a világsikereink a járványkezelésben, Balaton part bekerítése, erdőgazdaságok, a volt állami gazdaságok kézről kézre adása, kastélyok, szállodák egy kézbe való koncentrációja, ötöd árú gáz vásárlása, Kövér kastély, pápai húsüzem tizedáron eladása, a kistérségi társulások, irányított közbeszerzések, a sorozatos kamu politikai kampányok, pedig éppen a kormánynak nem kellene reklámozni a homoszexualitást, a pedofiliát, nem kellene falazni olyan polgármestereknek, akik élettársa vásárolt érettségivel egészségügyi intézményeket vezetnek kétmillióért és a fideszes képviselő átment falazó kőművesbe miattuk, stb se szeri se száma annak amikor saját törvényeiket, szerződéseiket rúgják fel, sorozatos pálfordulásokat követnek el, nemzetközileg körözött bűnözőket bújtatnak, beavatkoznak más országok választásába, szóval viszik a hírünket a világba. És ez még csak az eleje... Persze ehhez kell egy főügyész, és egy tesze-tosza kollaboráns ellenzék is.
Uriel
És biztos, hogy azok ukrán szabotázsakciók? Nem lehet, hogy olyan oroszok akciója, akiknek már tele van a hócipője veled és a háborúddal, te kis pöcs, Putyin?
Uriel
@Shikari: tegnap, 21:30

Sokszor, sokan, sokféleképpen elmagyarázták már neked, de te nem értesz a szóból.
És az élőadásból sem (az élet), ami a szemed előtt zajlik.
Vannak emberek, akik... képtelenek megérteni pl. az elvakultságuk miatt.
Hitlert is sokan követték, szerették...
Uriel
@Shikari: Ja, és Hitlernek is meg volt a 2/3 vagy inkább 4/5 !
nezelodo
@Shikari: Na megint egy véletlen!!! A Lőrinc nyerte az autópálya koncessziót, és még akkor is az övé lesz, amikor már régen felhordták a golyóit a hangyák a homlokára! És hogy ne kelljen ilyen szerény adománnyal megszégyenülve elkullognia, a még nem ebbe a csomagba tartozó autópálya szerződést is felülvizsgálja a kormány, nehogy megsértődjön a pénztáros Lőrinc. Na szóval megírhatod, ezt megint a nemzetellenes libernyákok találták ki!
nezelodo
@Shikari: Á dehogy törvénytelen, nálunk teljesen normális az, ha valakinek akkor is ötöse lesz a lottón, ha nem vásárol és nem tölt ki szelvényt.
Nessy
@Shikari: Nálunk minden "törvényes"! Ha nem, holnap már az lesz! Semjén éjféltájt benyújtja a törvény javaslatot, a gombnyomogató droidok reggel megszavazzák, visszamenőleges hatállyal!
nezelodo
@Shikari: Persze, "dafke Lovasberényig", ez a koncepció. Amúgy élvezed, hogy égeted magad? Furcsa gusztusod van.
Galway
@nezelodo: Az áldott emlékű Sz. kolléga az irodai szekrény belső oldalára ragasztotta, hogy
"Soha ne vitatkozz hülyével, a végén még összekevernek vele, és mindenki csak arra emlékszik, hogy két hülye veszekedett valamin!"
Sok-sok helyzetben csak lazán hátranyúlt és kissé meglengette a szekrényajtót... Sokat tanultam belőle/tőle!
nezelodo
@Shikari: Végül is igazad van nem kellett volna szóba állni veled, elmaradt volna a gyanú, hogy összemaszatoltál a vállalhatatlan marhaságaiddal. Sebaj, majd az orosz mentorotok nácitlanít benneteket.
nezelodo
@Shikari: Magad vallottad nácinak magad. Azt meg mutasd, mikor zsidóztam? Nem szeretném a te zagyvaságaidat ismételni. Amúgy gondolkozhatnál, az orosz kommunista eszmék édes testvérek a nácizmussal. Nem kérem számon feleslegesen rajtad Hitler és Sztálin eszméinek ismeretét, és a szomszéd országokon való osztozkodásuknak történetét, a jelek szerint nem vagy otthon e témában sem, csak szajkózod a dakota tanokat. Pedig kisérteties, ahogy Putyin újra éleszti a Sztálini eszméket.
Uriel
@Shikari: Mondja, az illibsi-komcsi-most éppen megélhetési fasiszta Európa és világgyűlölő fehér, talán hetero, még véletlenül sem keresztény bennszülött

Itt senkisem magyargyűlölő (kivéve a magyargyűlölőket), hanem "Orbán-gyűlölő"- a kettő messze nem ugyanaz!

Azért tettem macskaköröm közé, mert...

1. nem mindenki gyűlöli a szó szoros értelmében
2. nem az embert gyűlölik, hanem azt, amit csinál, amit megtestesít - jóóó nagy testtel:

A legnagyobb magyar paraszt, gumicsizmában, buggyos nadrágban, hordóhassal, baltával faragott arccal, a fején koronával áll egy qrva ország szemétdombján és néz a buta passzív-agresszív gülü szemeivel szét a világba magát imádva.
/Tomasek Bobo: Egysoros/
nezelodo
@Shikari: Hahaha... Barátom, a föld meg olyan lapos és sivár mint a te szellemi világod, meg a tehénlepény. Vigyázz, a hétvégi világjárásod során le ne ess a széléről, mert akkor nem lesz aki szórakoztassa az arra érdemes eszmetársaidat.
Jozefina
Remélhetőleg minél hatékonyabbak lesznek az akciók!!!???
Uriel
@Shikari: Attól függ, hogy honnan nézzük.

Én hülyébb vagyok, mint amilyennek látszom, de jól palástolom azzal, hogy túl sokszor van igazam. Persze szoktam tévedni, mert tévedni emberi dolog.
De ne aggódj, visszaadom neked a "megmondó ember" megtisztelő címet - persze csak ha akarod -, mert... "már nem sokáig maradok veletek. Kerestek majd engem, de ahogyan a zsidóknak már korábban mondtam, most nektek is mondom, hogy ahová én megyek, oda ti nem jöhettek." :)

Mi lenne, ha most tenném meg, most azonnal... !?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.