A 96 esztendős brit uralkodó londoni hivatalának szóvivője rövid tájékoztatásban közölte: értesítették a fejleményről a királynő közvetlen hozzátartozóit, akik csütörtökön Balmoralba utaztak.

Nagy lehet a baj Erzsébet királynő körül: a közvetlen hozzátartozói Balmoralba utaztak

Ahogy mi is írtunk róla, a királynő, aki több mint 70 éve, 1952 februárjában – édesapja, VI. György király halála után – lépett az Egyesült Királyság trónjára, jelenleg nyári rezidenciáján, a Londontól 800 kilométerre lévő skóciai Balmoral kastélyában tartózkodik.

A Clarence House, Károly trónörökös londoni hivatala közölte, hogy a walesi herceg és felesége, Kamilla cornwalli hercegnő már megérkezett Balmoralba.

Csütörtökön kora este megérkezett a skóciai rezidenciára Vilmos cambridge-i herceg, Károly herceg és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia is, aki édesapja után majdan szintén az Egyesült Királyság uralkodója lesz.

Ugyanazzal a repülőgéppel utazott a Balmoralhoz közeli Aberdeen repülőterére Károly két öccse, András yorki herceg és Eduárd, Wessex grófja.

A királynő egyetlen leánygyermeke, Anna hercegnő, aki egyébként is Skóciában tartózkodott, már korábban megérkezett Balmoralba.

Vilmos öccse, Harry herceg feleségével, Meghan hercegnővel együtt szintén Balmoralba indult.

A tény, hogy a Buckingham-palota közzétette a csütörtöki hivatalos nyilatkozatot, önmagában rendkívüli jelentőségű, mivel az udvar a legindokoltabb eseteken kívül szinte soha nem közöl részleteket a királyi család magas rangú tagjainak egészségi állapotáról.

II. Erzsébet királynő gyengélkedésének árulkodó jele volt ugyanakkor, hogy kedden Balmoralban bízta meg formálisan Liz Truss új miniszterelnököt a kormányalakítással, és ugyanitt fogadta el Boris Johnson volt miniszterelnök lemondását, pedig az utóbbi évtizedekben ez a ceremónia kormányváltások idején mindig a Buckingham-palotában zajlott.

Az udvar akkori tájékoztatása szerint a királynő hónapok óta mozgásproblémákkal küszködik, és ezért született az a döntés, hogy nem utazik Londonba, hanem Balmoralban fogadja Johnsont és utódját. Az utóbbi hónapokban a királynő több jelentős hivatalos programját is törölték.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.