Washington január közepéig 73,2 milliárd euró (28 ezer milliárd forint) értékű segítséget ajánlott fel az Oroszország által egy évvel ezelőtt megtámadott országnak. Ezzel továbbra is az Egyesült Államok Ukrajna legnagyobb támogatója.

Szégyenletes adatok: hazánk szinte semmivel nem támogatja Ukrajna oroszellenes szabadságharcát

A szabad világ egységesen kiáll Ukrajna mellett. Mi nem annyira... Forrás: Pixabay

A németországi Kielben található Világgazdasági Intézet (IWF) folyamatosan frissülő adatbázisa szerint az Európai Unió és az EU-tagországok összesen 54,9 milliárd euróval (21 ezer milliárd forint) segítették vagy segítik keleti szomszédunkat a hivatalos ígéretek alapján – írja a Privátbankár.

A második helyen álló Egyesült Királyság 8,3 milliárd euróval támogatta Ukrajnát, ami az amerikai támogatás mintegy tizede. A harmadik legnagyobb segítő Németország, 6,2 milliárd euró értékben ajánlott fel támogatást az elmúlt egy évben. A negyedik helyen Kanada áll 4 milliárd euró értékű segítséggel. Ennek nagy része (2,4 milliárd euró) pénzügyi jellegű, míg a katonai rész 1,3, a humanitárius rész pedig 300 millió eurót tesz ki.

Az ötödik Lengyelország, 3,6 milliárd euróval. Varsó nagyrészt katonai támogatást nyújt Ukrajnának (2,4 milliárd euró), a pénzügyi segítség csaknem egymilliárd euró, a humanitárius rész pedig 200 millió euró. Németország mellett "egyébként" Lengyelország fogadta be a legtöbb ukrán menekültet, az Európai Tanács adatai szerint mintegy 960 ezret. Lengyelországot Franciaország követi a sorban, amely összességében 1,7 milliárd euró értékű segítséget ígért Ukrajnának. Mellette Hollandia (1,4 milliárd euró), Norvégia (1,2 milliárd euró), Japán (1,1 milliárd euró) és Olaszország (1 milliárd euró) fért még be a top 10-be.

A körülbelül hetvenezres kárpátaljai magyar lakosság dacára Magyarország csupán a 33. helyen áll 47 millió euróval (18 milliárd forint) a 40 országot felölelő rangsorban. Ez teljes egészében humanitárius segítséget jelent, azaz hazánk sem katonai, sem pénzügyi támogatást nem nyújt Ukrajnának a kieli intézet adatai szerint.

Az országok gazdasági erejéhez mért támogatásokat tekintve Ukrajna legnagyobb támogatói a balti államok. A listavezető Észtország GDP-jének 1,07 százalékát ajánlotta fel erre a célra az elmúlt egy évben.

Magyarország itt is a lista végén kullog, a 28. helyen található: a GDP 0,03 százalékának megfelelő értékű segítséget nyújtottunk Ukrajnának.

A humanitárius támogatás a háború kezdete óta körülbelül azonos szinten maradt, miközben a katonai és a pénzügyi segítségnyújtás mértéke nőtt. Az intézet a rangsort azon ígéretek alapján állította össze, amelyeket az egyes kormányok 2022. január 24. és 2023. január 15. között tettek az ukrán kormánynak.

Forrás: Privátbankár, IWF
Fotó: Pixabay

56 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kulabombaafityiszre
@KisTehen: ma, 10:52
Meg amúgy is svájc nato tag,magyarország meg nem.HAHAHA
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nanya
@KisTehen: rohadék bolsi pedofil ! Hát mát a gyerekeiddel fajtalankodsz te baromállat?
anyád besokallt ?
Németh István
@Nanya: @kula: demagacsak rakat szxr ? +ürüléktársa ez a @csak húgy.: ? aki @Dr. Proktor: is @Mirabilis: @Eladott Ország: is ? no meg a csotányevők ?: @Nanya:+ @Alfa: ?@kulabombaafityiszre: ti címeres moslékok léteztek még???
igazából tanúljatok >> az usa-nató moslék armada takarodjon Európából, az aljas moslék Eu. vezetés a börtönbe >> akasztásilag!
Csizmás Kond
Hol, mi írja elő, hogy ukrajnát föltétlen támogatni kell ?
Németh István
@Csizmás Kond: A moslék kommunista balaliberális csőcselék az Eu-usa, nem kevésbé a magyar
belső ellenség a moslék aljadékok akik a magyar hon felszámolását akarják a globalizációs mániájuk nyomán! Akiknek fingjuk nincs arról hogy az usa felzabálta Európát, és nem képesek felfogni, hogy Európa behódolása az usa-nak az Eu. nemzetek eltűnését fogják eredményezni! Nem véletlen!!! > tudatosítani kell minnél szélesebb körben, hogy >> az usa-nató takarodjon Európából, az Eu moslék vezetése a börtönbe - akasztásilag!
Nanya
@Németh István: milyen kisebbségről vartyogsz te fekália?
megnézhetné magát a zsebben markolászó gazdád,hogy mi lenne " most " egy választás eredménye ! igen nagy gázzal kellene nyomulni a páncél mikrobusznak Grazig !
Nanya
@Németh István: fogj össze a szaroslábú németpestával,a takony ómiózannya 3,14 csája ,meg a degeneráltdurbinccsal,hívjátok a pegaroidiótát is és 4 kisszék,4 kötél,-----> irány a padlás !
egymást,vagy magatokat,nekem mindegy!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.