Az Európai Bizottság hivatalosan javasolta a tagsági tárgyalások megkezdését Ukrajnával és Moldovával, valamint a tagjelölti státusz megadását Grúziának.

Ha ezt is meglépi az unió, az lesz Orbánék legsötétebb rémálma

Ukrajna tragédiája egyben az ország szerencséje is lehet. Forrás: NBC

Az Európai Unió végrehajtó szervének döntése az orosz-ukrán háborúnak köszönhető, amely nélkül a három ország sokkal később kezdhette volna meg ezeket a tárgyalásokat – írja a Bloomberg.

Az Európai Bizottság részletes jelentése szerint ezeknek az országoknak egy sor reformot kell végrehajtaniuk, mielőtt továbblépnének a csatlakozási folyamatban. A bizottság ajánlásait azonban az uniós vezetőknek a decemberre tervezett csúcstalálkozón jóvá kell hagyniuk

írja a Portfolió.

Magyarország várhatóan megakasztja majd az ukrán csatlakozási folyamatot, mivel a fideszes kormány több ügyben is lépéseket követel Kijevtől.

Az EU a bővítést a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok tiszteletben tartásának előmozdítását szolgáló eszköznek tekinti, hangsúlyozva a hosszú távú stabilitás, a béke és a jólét fontosságát az egész kontinensen. A javasolt lépés összhangban van az EU azon törekvéseivel, hogy ellensúlyozza Oroszország befolyását és fokozza a biztonságot a régióban. Az orosz invázió nélkül vélhetően még évekig szóba sem jöhetett volna sem Ukrajna, sem Moldova csatlakozása.

Ha jóvá is hagyják, a tagságról szóló tárgyalások várhatóan hosszadalmasak és bonyolultak lesznek. Horvátország, az utolsó ország, amely csatlakozott a blokkhoz, tízéves jelentkezési folyamaton ment keresztül, mielőtt 2013-ban hivatalosan is felvették.

Ukrajnának és Moldovának meghatározott reformokat kell végrehajtania az európai normákhoz való igazodás érdekében. Ukrajnának, amely a hét előírt mérföldkőből négyet teljesített, a kisebbségekkel, a korrupcióellenes intézkedésekkel és a lobbizás szabályozásával kapcsolatos jogszabályokat kell elfogadnia.

Moldovának viszont jelentős előrelépést kell tennie az ellenőrzött legfelsőbb bírósági bírák kinevezése, az új főügyész átlátható módon történő kiválasztása, a korrupcióellenes intézmények számára megfelelő források biztosítása, valamint a pénzügyi tranzakciókra vonatkozó szabályozás végrehajtása terén.

Forrás: Bloomberg, Portfolió
Fotó: NBC

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
@Shikari: miért nem otthon jártatod a pofádat,,muszkaszopó..? oláh görény...
Nanya
@utánam a vízözön: Hogy is mondjam...a kannás bor mellékhatásait vélem látni a hablatyban.
-Jótanács: Ne igyál,ha nem bírod !
koszpeko
@Shikari: Akkor mi a faszért Gyurcsányoztok elmúltnyólcéveztek?
Gazdáid akik fogják pórázod, miért nem kormányoznak 13 éve?
jáger laszló
Az izraeli békeharcosok pedig szelektíven irtják a hamaszosokat Gázában!!Azért a civilek is áldozatul esnek aránylag többségben!!!
Csak ennyi
barátilag
J.L.
Clavigo
@Shikari: miért nem otthon jártatod a pofádat,,muszkaszopó..? oláh görény...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.