Izland rendkívüli állapotot hirdetett ki aggodalmai miatt a Fagradalsfjall vulkán környékén tapasztalható fokozott földrengési aktivitás kapcsán – írta meg az RTL.

Szükségállapotot vezettek be Izlandon

Fotó: Pixabay

A hatóságok elővigyázatosságból evakuálásra utasították a Grindavík városában élő több ezer lakost, mivel attól tartanak, hogy a földrengéssorozat következtében kitörhet a vulkán.

Az izlandi meteorológiai hivatal (IMO) szerint aggodalomra ad okot, hogy jelentős mennyiségű magma, azaz olvadt kőzet, terjed a föld alatt, és elképzelhető, hogy felszínre kerül.

A térségben az elmúlt hetekben több ezer földrengést regisztráltak, külön figyelmet szentelve a Reykjanes-félszigetnek, ami 800 évig nem volt aktív, mielőtt 2021-ben kitört volna.

Az RTL szerint a helyi hatóságok csütörtökön bezárták a közeli Kék Lagúna nevezetességet a megnövekedett szeizmikus aktivitás miatt. Az evakuálás mellett döntöttek az izlandi polgári védelmi ügynökség vezetői, mivel nem tudták kizárni, hogy a

"jelenleg formálódó magmaalagút elérheti Grindavíkot".

Az ügynökség hangsúlyozta, hogy jelenleg nincs közvetlen veszély, és az evakuálás elsősorban megelőző jellegű, biztosítva a Grindavík lakóit. 

Forrás: RTL

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.