Több ezer klímaaktivita vonult fel Brüsszel belvárosában az éghajlatváltozás veszélyeire figyelmeztetve, és azért, hogy határozottabb fellépést követeljenek az éghajlatváltozás elleni küzdelemben – jelentette a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap internetes oldalán vasárnap.

A felvonulást, amely a belga főváros északi pályaudvarától az uniós intézmények közelében található városi parkban ért véget, a korábbi években tartott tüntetésekhez hasonlóan mintegy száz civil szervezet és több szakszervezet szervezte. A brüsszeli rendőrség adatai szerint 20 ezren vettek részt a brüsszeli klímameneten, a szervezők pedig 25 ezer résztvevőről beszéltek.

A szervezők a részvételre szóló felhívásukban kiemelték: Európa nem tesz eleget, vagy nem elég gyorsan cselekszik a klímaváltozás megelőzéséért. Minden tized fok számít a globális felmelegedés hatásainak korlátozására, az emberi jogok, az energiaellátás, az élelmiszertermelés, sőt a biodiverzitás szempontjából is – írták.

"Meg kell mentenünk a bolygónkat. Cselekedj most, hogy megakadályozd a világ pusztulását" – fogalmaztak.

A beszámoló szerint a klímaaktivisták arra szólították fel a politikusokat, hogy hozzanak határozottabb intézkedéseket a globális felmelegedés ellen. Véleményük szerint továbbá a belga kormány "terv nélkül" ment el a Dubajban zajló COP28 klímakonferenciára.

Kiemelték, a klímaválság drámai következményei az egész világon tapasztalhatók, a COP28 klímacsúcsnak biztosítania kell, hogy a világ vezetői valóban teljesítsék az éghajlatváltozással kapcsolatos kötelezettségeiket.

"Arra kérjük Belgiumot és egész Európát, hogy végre tegyenek otthonaink szigeteléséért, a tömegközlekedés fejlesztéséért, a szennyezés csökkentéséért, a levegő minőségének javításáért, a természet védelméért és iparunk fenntarthatóságáért" – tették hozzá.

Az ENSZ 28. nemzetközi éghajlatváltozási konferenciáját (COP28) Dubajban, november 30. és december 12. között tartják.

Forrás: mti.hu

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Ezodabasz
Hová tünt innen a többi hozzászólás??? Pl: amire válaszoltam @Maccska: úrnak???
Csak Norisz és senki más
@Ezodabasz: Valaki nyomogatja a ! jelet! Akár indokolt, akár nem!!!
Csizmás Kond
...repülővel kell vonulni...ma az a divat ha klimaizéről van szó...
Ezodabasz
@Csak Norisz és senki más: Jaa köszi! Csak furcsa ha nem látni az egészet mert úgy értelmetlen a beszélgetés. Észre sem vettem eddig ezt a ! jelet:)) Nem is szeretném használni, inkább próbálom megbeszélni ha valami nem tetszik.
Csak Norisz és senki más
@Ezodabasz: Nem rád gondoltam! Nem is vádolok senkit! Van azt' kész!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.