Akár újra is számolhatják a 9,9 százalékos, „egy számjegyű” magyar inflációt.

Kiakadt az Eurostat a KSH infláció-számításán, már tárgyalnak a matematikai csodáról

Illusztráció: Pixabay.com

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán azt közölte az RTL Híradójával, hogy adataik helytállóak, és az európai sztenderdeknek megfelelően számolták a 10 százalék alatti – egészen pontosan 9,9 százalékos – inflációt. Ugyanakkor ezzel nem mindenki ért egyet: mint a Híradó felidézi, már Mellár Tamás ellenzéki politikus, a KSH korábbi elnöke is nyilatkozott arról, hogy az energiahordozók inflációját rossz módszerrel számolták, így sikerült elérni a kormány által kitűzött, egy számjegyű inflációt.

Az EU statisztikai hivatala (Eurostat) kapcsolatba lépett a KSH-val, és tárgyalásokat kezdeményezett az energiainfláció számítási módszeréről

– idézi most a Híradó a Reuters értesülését. A Reuters szerint az Eurostat diplomatikusan „az inflációs statisztikák egységesítéséről” beszélt, hangsúlyozva, hogy az adatok megbízhatóságának érdekében rendszeresen ellenőrzik a módszertani irányelvek betartását.

Arra a kérdésre, hogy a tárgyalások eredményezhetik-e a korábbi magyar inflációs adatok felülvizsgálatát, az Eurostat azt válaszolta, hogy ilyesmi ritkán fordul elő, de elvileg van rá lehetőség.

Forrás: RTL Híradó, Reuters
Fotó: Pixabay.com

51 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Algoritmus kérdése az egész! Milyen termékcsoportból, melyik terméket, milyen súllyal vesznek alapul, és milyen bázishoz viszonyítják! Arról nem beszélve, hogy a 0,1%, statisztikai hibahatár!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nejlontacskó
@ómió: na látod, erről beszélek!
Érveid nincsenek, saját gondolataid pláne!
Nem marad hátra más, mint, hogy hazugnak nevezz bárkit is, de azt, hogy miért, már hülye vagy levezetni!
ómió
@Cherry: Már a tetvesbolsi szarkupac magadéit se vagy képes felismerni, bolsiék fekálkirálya!? Nem, hogy egy-egy mondat értelmét megismerned!? Ne strapáld magad, csak egyre idiótább leszel!
ómió
@nejlontacskó: Szóval, arról beszélsz, hogy a saját bolsi hazugságaitokat ismételgeted!? Ez bolsi idiótaként nálátok a "bolsi érv"!? Ezzed hazudozoll másokat!? Túlzásba ne vidd, már!
Cherry
Igy megy ez orbániában, amit kell átjavitunk,, van itt radir és OV elég seggnyaló,,,,,
Cherry
@ómió: Te akkora barom vagy, hogy már fáj, tedd ki az ablakba az ALAVJU táblát ,ugyan a te IQ al azt sem tudod mi az,,,szerencsétlen alkesz proli
ómió
@Cherry: Ekkora értelmi nehézségeid vannak, bolsiék elmebetege!? Már kezeltetni se lehet az elmebajodat!? Hát, gyagyás, jobb, ha visszavonulsz!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.