Öt év hat hónap börtönbüntetést kapott Angelo Becciu bíboros, akit pénzbírságra is ítéltek, valamint örökre eltiltották hivatali hatalma gyakorlásától – jelentette be Giuseppe Pignatone a vatikáni bírói testület elnöke a több száz millió eurós egyházi sikkasztási ügyet lezáró első fokú ítéletet szombaton.

A vatikáni bíróság több mint öt évre ítélt egy bíborost

A 75 éves bíboros védőügyvédei hangoztatták, hogy Angelo Becciu keserűséggel fogadta az ítéletet. Továbbra is ártatlanságát hangoztatja, és élni kíván a fellebbezés jogával.

A pápai állam története legnagyobb pénzügyi botrányát tisztázni akaró per 2021 júliusában kezdődött a vatikáni bíróságon. Ez az első alkalom, hogy a Vatikánban bíborost ítélnek el nem egyházi bűncselekményért. Giuseppe Pignatone bíró hangsúlyozta, hogy ez volt az eddigi leghosszabb és legösszetettebb bírósági eljárás a szentszék történetében.

Angelo Becciu, a pápai állam volt hivatalvezetője neve többek között egy korábban Londonban több mint háromszázmillió fontért vásárolt ingatlan szövevényes adásvétele miatt vált ismertté.

A londoni Knightsbridge negyedben található, egykor a Harrods üzletház raktáraként használt ingatlan egy részét a Vatikán 2014-ben vásárolta meg az olasz üzletember Raffaele Mincionétól, majd 2018-ban az egész épületet.

Mincione az ingatlanvásárlás idején a szentszéki államtitkárság üzleti tanácsadójaként dolgozott, és mint kiderült több mint kétszázmilliárd eurós vatikáni alap kezelése volt rábízva, köztük a Vatikánba érkező adományokból származó összegek is. Mincione a rábízott forrásokból üzlettársaival együtt először felvásárolta, majd eladta a Vatikánnak a londoni ingatlant.

A tranzakciót a pápai államnak az ingatlanvásárlás után megalakult új gazdasági hivatala világította át.

Ferenc pápa 2020 szeptemberében elfogadta Becciu bíboros lemondását a szentté avatási kongregáció éléről. Angelo Becciu megtarthatta bíborosi címét, de elveszítette az azzal járó jogokat.

A vádak között csalás, korrupció, sikkasztás, hivatali hatalommal való visszaélés, pénzmosás is szerepelt.

Alessandro Diddi ügyész az ítélet előtti felszólalásában Becciu bíborost bűnszervezet létrehozásával vádolta meg, emlékeztetve, hogy a londoni ingatlanügylet mellett Becciu számos más tranzakcióval károsította meg a Vatikánt. Az ügyész több mint hét év börtönt kért Angelo Becciura.

A Becciu-perben nyolcvanhat tárgyalást tartottak hatvankilenc tanú meghallgatásával. A vádlottak között tíz személy és négy vállalkozás szerepelt.

A bíborost nyolcezer euró bírságra ítélték. Ezzel egy időben a bíróság több mint 200 millió eurós vagyonlefoglalást rendelt el az elítéltekkel szemben.

Három év kilenc hónapot szabtak ki Cecilia Marognára, akinek Becciu bíboros közbenjárásával a szentszéki államtitkárság közel hatszáz ezer eurót utalt át humanitárius célokra, de mint kiderült, a nő az összegből elsősorban luxuscikkeket vásárolt magának.

Forrás: MTI

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jáger laszló
Bíboros bársony helyett a börtönben!!
Hát így változat az életvitel a Vatikánban is!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
jesz
-apu, akkor most mi lesz az örökséggel?...
-mindegyik gyerekem, sőt az unokák is jól fognak élni továbbra is...erről gondoskodtam...
C_3PO
Ezzel a pápai állam szembe is köpte magát!
fideszes gyökér
Működik a jogállam.

Kyrill pátriárka meg csak simán lop.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.