A Moszkva melletti Crocus City Hall koncerthelyszín elleni terrortámadás nem derült égből a villámcsapásként következett be. A Kreml valószínűleg azért negligálta az amerikai hírszerzés figyelmeztetéseit a szélsőségesek közelgő támadásáról, hogy ezzel egy kapóra jövő bűnbakra, Ukrajnára háríthassa a felelősséget, amikor a támadás bekövetkezik.

Moszkva szíriai beavatkozása volt az orosz-ISIS szembenállás közvetlen kiváltó oka

A 137 koncertlátogató meggyilkolása csak a legújabb rémtett az Iszlám Állam (ISIS) és Oroszország közötti évtizedes küzdelemben. A kocka 2015. szeptember 30-án lett elvetve, amikor Oroszország beavatkozott Szíriában, hogy támogassa Bassár el-Aszad összeomló rezsimjét. Az ISIS emberei egy hónappal később erre azzal válaszoltak, hogy bejutva az egyiptomi Sarm es-Sejk repülőterére bombát helyeztek el egy orosz Airbus repülőgépen, megölve mind a 224 utast és a személyzetet.

Repedezik a putyini rezsim, sokasodnak a gondok Moszkvában

A kép illusztráció. Fotó: Australian Institute of International Affairs

Megtorlásként 2017 szeptemberében Oroszország állítólag likvidálta az ISIS "hadügyminiszterét", Gulmurod Khalimovot, aki egykor a tádzsik belügyminisztérium különleges rendőri erőinek parancsnoka volt, és aki a tádzsik polgárháború idején az orosz erők oldalán harcolt. A Crocus City Hall elleni merénylet állítólagos elkövetői mind Tádzsikisztánból származnak

Az ISIS egykori szíriai "tartományai" – mint például Homsz és Rakka – tucatnyi csatában harcoltak orosz reguláris és irreguláris erőkkel, köztük a Wagner Csoport zsoldosaival, leginkább Palmürában 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben. A 2016. decemberi harcok különösen kínosak voltak Vlagyimir Putyin orosz elnök számára, mivel az ISIS erői visszafoglalták a várost az orosz erőktől és azok szövetségeseitől.

2015 és 2024 között Oroszország az ISIS számos ellenségét támogatta. Ez kiterjedt a Hezbollahhal való katonai és hírszerzési együttműködésre, a Hamász politikai támogatására, valamint a tálibok politikai, hírszerzési és lehetséges katonai támogatására. Mindhárom szervezet elkeseredett harcokat vívott az ISIS "tartományai" és sejtjei ellen Libanonban, Szíriában, Gázában, illetve Afganisztánban - írja a Portfolio.

ISIS-Khoraszán, a moszkvai terrortámadás feltételezett elkövetői

A Wagner Csoport és annak utóda, az úgynevezett Afrikai Hadtest maradványai Líbiában, Mozambikban és Maliban is harcoltak az ISIS ellen. Az ISIS-Khoraszán (ISIS-K) – vagyis az ISIS azon ága, amelynek emberei a gyanú szerint elkövették a Crocus City Hall koncerthelyszín elleni támadást – elsősorban Afganisztánban és Pakisztánban aktív. A Khoraszán "tartomány" hivatalosan 2015 januárjában alakult meg, amikor a táliboktól és más csoportokból kivált fegyveresek hűséget fogadtak az ISIS-nek.

A többi viszonylag nagyméretű ISIS-tartományhoz hasonlóan az ISIS-K is egy dandárméretű katonai szervezet, amely szinte minden állami és nem állami erő ellen harcolt a működési területén vagy az azokkal határos térségekben. 2021 augusztusában öngyilkos merényletet hajtott végre Kabulban az amerikai csapatok afganisztáni kivonulása során, amelynek során 13 amerikai katona és legalább 169 afgán halt meg. 2022 szeptemberében a kabuli orosz nagykövetséget támadták meg, aminek során a követség két munkatársa vesztette életét. Januárban pedig állítólag kettős öngyilkos bombamerényletet hajtottak végre egy iráni – Kassem Szulejmání vezérőrnagy halálára emlékező – ünnepségen.

Az ellenség, melynek hadviselési módszerei példaként szolgálnak Moszkva számára is

Az ISIS hadviselési módja ügyesen ötvözi a hagyományos, a gerilla és a terrorista taktikai elemeket. Ennek köszönhetően – annak ellenére, hogy széles körben gyűlölik, jelentős túlerőben vannak vele szemben mind a fegyveresek, mind a fegyverek vonatkozásában – az ISIS-nek sikerült elérnie, hogy egykor több mint 120 várost, települést és falut tartott ellenőrzése alatt a Fülöp-szigetek déli részétől Nyugat-Afrikáig, és azt is túlélte, hogy közel 80 állam indított ellene háborút. Sok tekintetben Oroszország 2014-es, a Krímben és a Donbaszban végrehajtott hibridháborús műveletei az ISIS taktikáját utánozták, amelyet az Iszlám Állam 2013-ban Rakka és más városok elfoglalására használt.

Az ISIS az egész világ ellen harcol

Az ISIS vezetői azonban rossz stratégák, nincs életképes katonai megközelítésük, mivel célpontjaik az al-Kaidától és a táliboktól kezdve az Egyesült Államokig és annak szövetségeseiig terjednek. Irán és Oroszország is szerepel a listájukon.

A Putyin vezette Oroszországnak azonban van múltja az úgynevezett hamis zászlós (false-flag) műveletekben, amelyek közül az 1999 szeptemberében elkövetett rjazanyi támadás talán a legismertebb. Ez az incidens, amely a Moszkvában és más orosz városokban elkövetett halálos bombamerényletek sorozatának hátterében bontakozott ki, és mélyreható kérdéseket vetett fel Putyin állami terrorcselekményekben való érintettségével kapcsolatban, amelyeket állítólag azért szerveztek meg, hogy igazolják a csecsenföldi katonai műveletek fokozását, és ezzel szilárdítsák meg a hatalmat.

Megkésett beavatkozás a terrorellenes erők részéről Moszkvában

Ugorjunk időben előre 2024 márciusába. Bár az Orosz Nemzeti Gárda (Roszgvardija) bázisa mindössze három kilométerre található a Crocus City Hall koncerthelyszíntől, a biztonsági erők mozgósítása több mint 90 percig tartott, annak ellenére, hogy a Kremlt figyelmeztették a lehetséges támadásokkal kapcsolatban. Akár hozzá nem értésről, akár konspirációról van szó, úgy tűnik, Putyin már eldöntötte, kit kell hibáztatni: Ukrajnát.

Ki más lehetne a felelős, mint Ukrajna

A holttestek és a felgyújtott szórakoztató komplexum látványa az orosz fővárosban, mindössze néhány nappal Putyin "újraválasztása" után, nem csupán szörnyű képet tár elénk. Ezek ugyanis a biztonsági réseknek, a hírszerzés hibáinak, a politikai önelégültségnek és valószínűleg még súlyosabb tényezőknek a következményei. A Kreml azonban úgy tűnik, eltökélt abban, hogy hatalmas propagandagépezetét felhasználva Ukrajnára terelje a közvélemény haragját.

A nagyszabású támadó hadműveletekhez Oroszországnak több emberre, több hazai erőforrásra van szüksége, illetve kevesebb helyi ellenállásra (civil és katonai értelemben is). Putyin, aki a cinimzus mintapéldányának nevezhető, talán azért engedte meg a Crocus City Hall koncerthelyszín elleni támadást, hogy azt tömeges mozgósításra használhassa fel, erősíthesse a háború hazai támogatását, és még nehezebbé tegye a rezsimjével szembeni ellenállást. Az ISIS-hez hasonlóan Putyin Ukrajna elleni háborúja is tartósnak és egyre kiterjedtebbnek tűnik.

Forrás: Portfolio

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Feller_Peti
Emlékszem, amikor ilyeneket írtatok, hogy repedezik, meg bedől a Putyini rezsim,
putyin rákos,
akkoriban az volt a valóság, hogy rommá lőtték az Ukrán fasisztákat az Oroszok.

A tavaszi Ukrán Banderista disznók ellentámadására is már egy éve várunk.

Emlékszem arra is amikor a BBC news, megírta, hogy az Oroszoknál elfogyott a lőszer, és ásókkal támadnak.
Na pont akkor, az nap 3 tonnás bombákkal bombázták a neonáci Zelensky rezsim célpontjait.

Ennyit a szeniális nyugati hírszerzésről.

Szóval én vigyáznék az Oroszok kifogytak a lőszerből, zseniális "brit tudósok" jelentéseivel...
jáger laszló
Mondjuk a jég az északi Jeges tengeren...
csak ennyi barátilag
J.L.
Géza
Akkor aggódnék igazán, ha zsidó lennék, de hála az égnek, nem vagyok az!
Károly77
@Feller_Peti:
Amerika ilyeneket tud a valóságban:
Szemfényvesztés, technológia kitalálása helyett a technológia felvásárlása,
béke fegyverek és békésítő bombák gyártása, valamint pénznyomtatás korlátlan mennyiségben.
Ez az ő demokráciájuk amit egyre több nemzet utasít el.

Kidobják Oroszországot a SWIFT rendszerből?? Leszarják. Csináltak maguknak egyet. Ahova most számos Keleti ország is becsatlakozott.

Telibe szarják már sokan a képmutató Amerikát. (Szerbia szintén leszarja őket az USA vezette NATO terrorista bohócaival együtt).

Abban biztos vagyok, hogy a hírrel ellentétben épp,
hogy az amerikai Joe Biden rendszer az ami ma repedezni látszik.

Szopó ágon vagytok, itthoni Balliberális Soros árulók!
ceni
@Károly77: Ember Én nem merném ezt mondani. Inkább várjuk ki a végét nem eszik ilyen fórón a kását. Van minden országba egy olyan réteg aki hisz az újvilágrend létre jöttébe,de elgondolkodnék rajta hogy a mai napig nem látunk erre komoly lehetőséget a fő ok soha nem fognak megegyezni abba hogy ki legyen a vezető hatalom./ lásd euróázsiai tömörülés/
Namely
Putyin megint meghal holnapután a libsi mainstream sajtó szerint.
rücsü41
Úgy látszik hogy Oroszországban , ahol a népek "demokratikus alapon" szerveződtek és álltak össze , sem minden fenékig tejfel.Elegük lett az elnyomásban élőknek abból amit ez a mostani Putyin rendszer nyújt nekik.Orbán Viktor!Neked ebből tanulni kellene , azt hogy nincs az elnyomásnak olyan rendszere ami mindent betapaszt, elnyom és eltakar, mert a nemzetek , a népek nem viselik el vég nélkül az idők végezték azt ha szabadságukat elveszik, megtörik, és nem hagyják őket a saját , őseiktől hozott szokások szerint élni!Élni és élni hagyni!Ezt a jelszót kellene minden diktátornak, autoriternek a szeme előtt tartani, mert csak ekkor hajlandók a népek , nemzetiségek elfogadni egy bizonyos , enyhe uralkodást,elnyomást.
simmering73
"...a színjátékban ott tartunk, hogy az orosz "nyomozók" kitartó és nagyszerű munkájának köszönhetően megtalálták az iszlám terroristák mögött az ukrán megbízókat, akik annyira amatőrök voltak, hogy banki átutalásokat is hagytak maguk után. Most jön az orosz közvélemény hergelése, az ukránok megvádolása, a hisztérikus hangulat gerjesztése, az erős orosz nemzet erős vezetőjének ígérete, hogy megbosszulja a terrort, s utána jöhet az aljas terv végrehajtása. A KGB-s agy nem tud másképp gondolkodni, csak ahogy megtanították. Semmi újat nem tud kitalálni, a 20. században él és gondolkodik. A hadsereg bevetése és a primitív öldöklés is ehhez tartozik. Ma már egy puskalövés nélkül lehet háborúzni eredményesebben."
nepszava.us/most-mar-biztosan-putyin-szervezte-a-terrortamadast-mert-elkezdtek-az-ukranokra-kenni/
viccesvigságok
@rücsü41: 1 kérdésre válaszolhatnál akkor nekem ! Trianon vajon miért lett nyakunba akasztva ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.