Miután Washington felhagyott Izrael teljes körű támogatásával, Izraelben elismerték: lehet, hogy nem tudják megsemmisíteni a Hamász terrorszervezetet. Mindeközben Izraelt háborús bűnök elkövetésével vádolják Gázában.

Izraeli biztonsági illetékesek először ismerték el: nem biztos, hogy meg tudják valósítani a kitűzött háborús célt, vagyis a Gázai övezetet kormányzó Hamász megsemmisítését. Ennek oka, hogy az Egyesült Államok „elfordult” a zsidó államtól. Hat hónappal a pusztító hadművelet kezdete után – amely palesztin források szerint több mint 30 ezer gázai halálos áldozattal járt – a zsidó államnak a Hamász három vezetője, Mohammed Deif, Marvan Issza és Jahja Szinvár közül csak Isszát sikerült megölnie.

Nagy a baj Gázában – Amerika kihátrált, emiatt túlélheti a Hamász az izraeli támadásokat

A brit királyi légierő (RAF) egyik Airbus A400M típusú katonai teherszállító repülőgépéről ejtőernyőkkel dobnak le humanitárius segélyt Gáza északi partvidékén 2024. március 25-én. Fotó: MTI

Mindeközben a világ közvéleményének nagy része elfordult Izraeltől, amelyet megvádoltak már népirtással és a héten az éheztetés útján történő háborús bűntettekkel is. Izraeli illetékesek szerint felszámolták a Hamász parancsnoki hálózatát a Gázai övezet északi és központi részén, de nem sikerült leállítani a palesztinok fegyveres ellenállását.

A The Telegraph című brit lapnak „vezető források” azt mondták: a 24 Hamász zászlóaljból „négy teljesen érintetlen”, miután a déli Rafah városban találtak menedéket. Izrael készül az ostromra, de most már Washington sem támogatja ebben. Az illetékesek hozzátették:

túl késő lehet felkutatni és megsemmisíteni a Hamász-egységeket, most, hogy Washington elfordult Izraeltől – írja az Infostart.

Ezzel arra utaltak, hogy a nagy szövetséges átengedett az ENSZ Biztonsági Tanácsában egy Izraelt azonnali tűzszünetre felszólító határozatot, azzal, hogy tartózkodott a szavazáson. Washington mostanáig megvétózta az Izraelt elítélő javaslatokat, és a zsidó állam önvédelemhez való jogát hangoztatta.

„Ha egy hónapja kérdezett volna, határozottan azt mondtam volna, igen, fel tudjuk számolni a Hamászt, mert akkor az amerikaiak támogatták Izraelt”

– mondta egy biztonsági forrás a The Telegraphnak. A biztonsági szolgálatok szerint

a Hamász célja most az, hogy megérje a nyarat.

Akkor indul majd be igazán az amerikai elnökválasztási kampány és gyengülhet meg még inkább Izrael támogatása, mivel Joe Biden elnök egyes vélemények szerint sok szavazót veszíthet Izrael támogatása miatt.

A The Telegraph szerint az izraeliek kénytelenek újra összecsapni a Hamásszal Gáza olyan részein, amelyekről korábban úgy tartották, hogy megtisztították azokat. Katonai elemzők közölték: az izraeliek mostanáig mintegy 11 ezer Hamász fegyverest és tizenöt vezető parancsnokot öltek meg, továbbá sikerült szétforgácsolniuk a korábban 35 ezer fős erőt. Ennek nyomán

„a Hamász már nem úgy működik, mint egy hadsereg, nincs központi parancsnoksága”

– mondta egy izraeli katonai forrás.

Gerilla egységekként ugyanakkor nincs szükségük katonai létesítményekre, házról-házra járnak, páncéltörőkkel lőnek, majd eltűnnek. Sokan elveszítették a harci kedvüket. A vezetőik közben Rafahban vannak – állította az izraeli forrás, amely szerint Washington nem támogatja a város megtámadását, pedig Izraelnek oda „agresszív módon be kell hatolnia”.

A Gázai-övezet déli részén fekvő Rafah városában sok százezer palesztin civil keresett menedéket, a város megtámadása, Hamasz-egységektől való megtisztítása rengeteg polgári áldozatot követelne. Elsősorban ezért, illetve a gázai lakosság kétségbeejtő helyzete miatt nehezedik hatalmas nemzetközi nyomás Izraelre az azonnali tűzszünet érdekében.

A Hamász egyik parancsnoka azt mondta a brit lapnak, hogy az október 7-i támadás meglepett egyes Hamász-tagokat és nem úgy sikerült, ahogy számítottak rá.

„Az volt a terv, hogy bemegyünk, megölünk és elrabolunk katonákat és nem civileket... több ezer katonát veszítettünk, a határoknál fekszenek és nem tudjuk elhozni a holttesteiket” 

Forrás: Infostart

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

KisTehen
sokat akar az usa, de nem bírja a farka
Csizmás Kond
..netanjahut kéne kinyuvasztani, mert ez az ő magánháborúja...
Géza
Fehér zászlót lengető, két fiatal palesztin férfit lőttek agyon a zsidók, majd beledózerolták őket a szemétbe!
ittott
akinek megölték az apját, barátait, ismerőseit, az nem adja fel. mártíromságot is vállal. és hányan vannak akik hajlandók mindegy milyen név alatt harcolni a zsidók ellen. hamasz volt, van, lesz.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.