Orbán Viktor szerint az ukrajnai háború befejezésére a világ „egyetlen komoly esélye” az, ha Donald Trump visszatér a Fehér Házba.

A magyar miniszterelnök már a Floridában tett látogatása előtt nagy béketeremtőként írta le az Egyesült Államok korábbi elnökét, és a találkozó után sem csökkent ezirányú elkötelezettsége. Trump békéje ugyanakkor a nemzetközi világrend gyökeres átalakulását hozná magával – figyelmeztet a Washington Post.

A lap információi szerint a Nyugat által autokrata, Oroszország felé hajló tendenciákat mutató Orbán annyira ráfordult saját békepárti retorikájára, hogy amerikai oldalról csak azért nem korrigálták, mert Trump csodálja a magyar miniszterelnököt.

Itt kezdődik a világhírnév – Még Trump sem merte leállítani az őt teljesen félreértő Orbán Viktort

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala.

Az amerikai lap szerint Orbán Viktor a Mar-a-Lago-i találkozó után azt állította: Trump azt mondta neki, véget vet a háborúnak, és „egy pennyt sem ad” Ukrajna megsegítésére.

Orbán állítása azonban nem felelt meg a valóságnak. Egy Trumphoz közel álló forrás szerint a volt elnök ugyanakkor nem akarta nyilvánosan megcáfolni az elhangzottakat, mivel csodálja Orbán keménységét és bevándorlás-ellenes álláspontját.

A megbeszélésen Orbán hosszasan beszélt a szovjet történelemről, Oroszország ukrán területek iránti vágyairól, illetve Ukrajna katonai problémáiról. Trump csak hallgatott, figyelt, de nem foglalt állást a témában – írta meg a a 24.hu

A lap szerint Trump eddig keveset árult el arról, hogy mit kezdene Putyinnal és Zelenszkijjel, az elnökaspiráns hallgatása pedig teret ad másoknak, hogy saját elgondolásaikkal töltsék ki az akut világpolitikai kérdéssel kapcsolatos üres helyeket. A Washington Post megkereste Orbán szóvivőjét az úgyben, ő azonban nem reagált.

Donald Trump bizalmasai körében, bizalmas magánbeszélgetések során kijelentette, Kijevre nyomást gyakorolva vetne véget az orosz-ukrán háborúnak. Az elnökaspiráns szerint Ukrajnának le kellene mondania a Krím-félszigetről és a kelet-ukrajnai Donbasz-régióról a béke érdekében. Trump úgy véli, Oroszország és Ukrajna egyaránt érdekelt a háború lezárásában, a helyzetből ugyanakkor arcvesztés nélkül szeretnének kikerülni. Azt vallja, a megszállt ukrán területeken az emberek elfogadnák azt, hogy orosz állampolgárokként éljenek a jövőben szülőföldjükön.

Trump megközelítése ugyanakkor gyökeres fordulatot jelentene Joe Biden Ukrajna-politikájával szemben, melynek alapvetése az orosz katonai agresszió elítélése, minden segítség (katonai, pénzügyi, humanitárius) megadása Kijevnek szuverenitása és területi integritása helyreállításához.

Amennyiben Trump elképzelése érvényesülne – azt ígérte, 24 órán belül békét teremtene, mielőtt újra elfoglalná hivatalát – az az agresszor Oroszország megjutalmazását jelentené a gyakorlatban, hiszen területi nyereségre tehetnének szert, melyre az Egyesült Államok is „áldását” adná. Ez beláthatatlan következményekkel járhat a nemzetközi világrend jövőbeli alakulására, hiszen más államokat is arra ösztönözhetne, hogy katonai eszközökkel érvényesítse érdekeit szomszédaival szemben. Ennek eklatáns példája lehetne Kína inváziója Tajvan ellen, melyet Peking Kína integráns részének tekint.

Forrás: 24.hu, The Washington Post

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
@Feller_Peti: Shikari, te elmebeteg eszelős vagy.
Ennyi!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Őrnagy
@Maccska: Az USA ha valahová beteszi a lábát, onnan fél millió halott előtt nem szokott arcvesztéssel lógó orral elsettenkedni a hívet hátrahagyva az új hatalom bosszúhadjáratának, mint Afganisztánban.
Őrnagy
@Maccska: Ha már megvan a fél millió halott, akkor közel lehet az elsunnyogás
Peller Anikó
@Aki Én: Érted, neked is van. Neked is, mondja neked a zakkant román. Értelemszerűen neki több van. Ezen az oldalon legalább 3.

"'"Mindenhonnan kifogunk irtani benneteket!"'" Persze háburu az nem lesz csak műveleti vetélés.
Aki Én
@Feller_Peti: ebben is tévedsz.
De ha többször visszaolvasol, az csak a javadra válik.
Pusztai
@Aki Én: nem olvasnak, csak írnak.
Feller_Peti
@Peller Anikó: Gyurcsányista balliberális horda. Hazudtok reggel délben és este. Takarodjatok Magyarországtól. Soros hazaárulók. Ez már nem titok. Többször lebuktatok. Az ország szégyenei vagytok.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.