Izrael engedélyezte két humanitárius útvonal megnyitását a Gázai övezetbe, hogy több segélyt juttathassanak el a területre. Jeruzsálem döntésére Joe Biden amerikai elnök ultimátumát követően kerülhetett sor. 

A Gázai háború októberi kitörése óta először ideiglenesen újra megnyitják a Gázai övezet északi részén található Erez kaput, továbbá az ashdodi kikötő is megnyílik a humanitárius szállítmányok fogadására – írja a a BBC.

Biden ultimátumot adott Netanjahunak – Vajon ezért engedélyezte Izrael két humanitárius útvonal megnyitását a Gázai övezetbe?

Fotó: Taszsz

A döntés néhány órával azután született meg, hogy Joe Biden amerikai elnök először beszélt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel azóta, hogy hétfőn egy, a Gázai övezetre mért izraeli légicsapásban életét veszítette a World Central Kitchen nevű segélyszervezet hét munkatárasa. Három élelmiszersegélyt célba juttató járművet ért légicsapás, melyek 2,5 kilométer távolságra haladtak egymástól. Az izraeli haderő tragikus hibának minősítette az esetet, amiért bocsánatot kértek. Netanjahu kedden kijelentette, a lengyel, brit és amerikai-kanadai állampolgárok halálát okozó csapás nem volt szándékos. Ígéretet tett arra is, hogy kivizsgálják a történteket.

A BBC szerint Biden a telefonbeszélgetés során ultimátumot intézett Netanjahuhoz: Izraelnek konkrét lépéseket kell tennie a civilek szenvedéseinek megelőzése, illetve a segélymunkások biztonságának szavatolása érdekében, amennyiben Jeruzsálem továbbra is élvezni akarja az Egyesült Államok támogatását a gázai hadmúvelet vonatkozásában. Amennyiben ez nem történik meg, Washington Gáza-politikájában változás következhet be.

John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs vezetője az elnöki hivatal napi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, valós változtatásokat szeretnének látni az izraeli oldalon és hozzátette, hogy

"amennyiben nem lesz ilyen izraeli részről, akkor a mi oldalunkról kell változásnak történnie".

A fehér házi illetékes azt mondta, az izraeli tettekben órákon, illetve napokon belül változást várnak. 

Forrás: BBC

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.