Kijevnek égető szüksége van a Washingtontól várt 60 milliárd dollár értékű katonai támogatásra. Ugyanakkor a NATO főtitkára megüzente Putyinnak, az oroszok sosem nyerik meg az ukránokkal vívott háborút.

Ukrajna vereséget fog szenvedni, ha az amerikai kongresszus nem szavazza meg a Kijevnek szánt 60 milliárd dolláros katonai támogatást – jelentette ki vasárnap Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Az első komolyan vehető bejelentés Zelenszkijtől: Amerika segítsége nélkül Ukrajna elveszíti a háborút

A kép illusztráció. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Petro Poroshenko korábbi ukrán ellnök társaságában. Fotó: The Foreign Policy Centre

"Világosan meg kell mondani a kongresszusnak: ha nem segít Ukrajnának, akkor Ukrajna el fogja veszíteni a háborút"

- mondta az ukrán államfő a kijevi vezetést támogató külföldi zenészekkel, színészekkel, tudósokkal, illetve üzletemberekkel folytatott online beszélgetés során.

A videót az ukrán elnök Telegram-oldalán tették közzé.

Zelenszkij korábban arról beszélt, hogy az ukrán hadsereg kénytelen lesz visszavonulni, amennyiben Washington nem biztosítja Kijev számára a szükséges támogatást.

Mihajlo Podoljak, a kijevi elnöki hivatal tanácsadója közölte, kritikus jelentőségű az ukrán vezetés szempontjából a segélyek halogatása, mivel önerőből nem tudják ellensúlyozni az amerikai támogatás hiányát. Podoljak szerint a kongresszusban folyó viták ártanak Washington nemzetközi megítélésének amellett, hogy demoralizáló hatást fejtenek ki az Egyesült Államok partnereire is – az az Infostart beszámolója szerint

Mint ismeretes, a washingtoni Kongresszusban hosszú ideje elhúzódó vita folyik egy nagyságrendileg 118 milliárd dollár értékű segélycsomag elfogadásáról, melyet az Egyesült Államok Ukrajnának, Izraelnek, illetve Tajvannak biztosítana. A csomag elfogadását Donald Trump korábbi amerikai elnök, illetve a mögötte felsorakozó republikánus képviselők blokkolják, mivel véleményük szerint az Egyesült Államok déli határai megerősítésének kell prioritást élveznie.

A NATO főtitkára szerint Ukrajnának kell majd eldöntenie, hogy milyen kompromisszumokra hajlandó a háborút lezáró tárgyalásokon. Jens Stoltenberg a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: Vlagyimir Putyin orosz elnök meggyőződése, hogy az orosz fegyveres erők győzelmet arathatnak az ukrajnai hadszíntéren, ezért kell eljuttatni hozzá azt az üzenetet, hogy Oroszország nem fog győzni.

„Minél világosabban üzenjük ezt meg szavakban és cselekedetekkel, annál nagyobb valószínűséggel jön rá Putyin elnök is arra, hogy nem győzhet, és tárgyalnia kell egy olyan békéről, amely biztosítja Ukrajna fennmaradását szuverén, független országként”

– fogalmazott a vasárnapi BBC-interjúban a NATO-főtitkár a Mandiner híradása szerint.

Forrás: Infostart.hu, Mandiner.hu, BBC

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Sziszifusz
@KisTehen: 17:00
Amerikaiakat megelőzendő.
Pedig sokat köszönhettek az USA-nak. A nagyszülők elmondása szerint rengeteg lőszert, élelmiszert, eü, felszerelést kaptak amin rajta volt a made in USA. jelzés.
Őrnagy
Ezt a háborút Ukrajna már 1991-ben elveszítette, amikor ráengedte a saját társadalmára a Soros szervezeteket. Arra csak rátett egy lapáttal az USA amikor megszervezte 2014-ben 5 milliárd dollárért a Majdani puccsot, majd elkezdták erőszakosan ukránositani (aki nem akart ukránosodni azt pedig üldözni) az ukrajnában élő kisebbségeket, élén a legnagyobb etnikai kisebbséget, az orosz ettnikumú lakosságot, ami több mint 8 millió.
csak úgy....
@Őrnagy: = zakkant ,tudálékos megszállott!
Őrnagy
Az orosz anyanyelvű zsidó vallású Esztelenszkij (akinek 2014 előtt semmi baja nem volt se az orosz etnikummal, se Oroszországgal, se az orosz nyelvvel, hamarosan megy a levesbe! Én nem kötnék vele biztosítótársaság nevében életbiztosítást, úgy fog járni, mint a Románia "Géniusza" a Csaucseszku!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.