Az északkelet-ukrajnai metropolisz, Harkiv, illetve a környező Harkiv megye elleni orosz offenzíva folyamatosan épül fel, miközben Ukrajna nem sokat tehet a régió védelméért, ha nem tudja megelőzni az ellenséges katonák, illetve hadianyag felvonulását már az orosz területen – figyelmeztet az ukrán katonai vezetés.

Az ukrán erők frusztráltak amiatt, hogy tétlenül kell nézniük Putyin katonáinak felsorakozását a határövezet orosz oldalán. Egy csalódott ukrán katona a The Telegraph-nak arról beszélt, hetek óta figyelték több tízezer orosz katona gyülekezését a határ túloldalán, mielőtt azok pénteken meg is indították a támadást Harkivtól 20 mérföldre északra – számolt be az Euronews.

Harkiv elesik, ha Ukrajna nem lőhet orosz területeket amerikai fegyverekkel – figyelmeztet az ukrán hadvezetés

Akcióban az ukrán tüzérség a harkivi régióban 2024. május 15-én Fotó: AFP/Roman Pilipey

A tegnap Kijevben tárgyaló Antony Blinken amerikai külügyminiszter próbálta nyugtatni ukrán hivatali partnerét, Dmitro Kulebát, ugyanakkor nem biztosíthatta arról, hogy a zsebében van Joe Biden engedélye az amerikai fegyverek orosz területen való bevetésére az oroszok visszaszorítása érdekében. A napirenden kívüli találkozó gyakorlatilag konkrét eredmények nélkül ért véget.

Ukrán tisztviselők Washingtonban győzködik a döntéshozókat

Ukrán katonai tisztviselők időközben Washingtonba repültek, hogy kérjék az Egyesült Államoktól engedélyét az amerikai fegyverek bevetésére a felvonulási célpontok ellen. Kijevi parlamenti képviselők az amerikai korlátozásokat hibáztatják, amelyek lehetővé tették Moszkva számára, hogy a határ mögött kiépítse erőit, majd aktivizálja is azokat.

Rob Lee, az amerikai Külpolitikai Kutatóintézet főmunkatársa azt írja a Foreign Affairsben, az orosz területről indított támadás taktikai váltást jelentett Moszkva részéről, amely 2022 óta szinte csak a megszállt Ukrajnából indított szárazföldi támadásokat az ukrán erők ellen.

Brit fegyverek bevetésére van már engedélye Kijevnek

David Cameron, a londoni kormány külügyminisztere korábban már jelezte Zelenszkij elnöknek, hogy bevethetik a brit rakétákat (főként robotrepülőgépeket) oroszországi célpontok ellen is, Washington ugyanakkor továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy fegyvereik csak Ukrajna megszállt részein használhatók orosz erők elleni csapásokra.

Most, amikor a Kreml megerősödött a határkörzetben és megkezdte új támadássorozatát, nyomás nehezedik Washingtonra az eddigi óvatos és eszkalációtól rettegő amerikai politika megváltoztatására.

Ukrán parancsnokok arra figyelmeztetnek, Moszkva csapatösszevonásokba kezdett a Harkivtól mintegy 90 mérföldre északnyugatra fekvő Szumi megyével határos orosz területeken is, hamarosan Szumi régió ellen is támadás indulhat.

Forrás: Euronews

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
a ruszkik 2 éve fölnyomták a külügyminisztérium informatikai rendszereit, amivel 0rbanisztán valóban zsarolhatóvá vált,- nem is csoda,hogy a dagi vonaglott legutóbb putyin elött,hiszen a markában van! - és ti ennek ellenére ruszki seggre fanyalodtok,ti hazaárulók!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
KisTehen
"mielőtt azok pénteken meg is indították a támadást Harkivtól 20 MÉRFÖLDRE északra"

USA propaganda B+
jesz
Az oroazok meg véletlenül átlőnek a Beringen Alaszkába..-
jesz
Az oroszok meg véletlenül átlőnek a Beringen Alaszkába..-régen a miénk vót...
Őrnagy
Aresztovics (Zelenszkij -külföldre menekült- egykori főtanácsadója): Ukrajna vagy Oroszország barátja lesz, vagy a része!

Lehet bármeddig húzni ezt az USA által kiprovokált Poxiháborút, az eredmény az lesz, amit Aresztovics mondott 2022-ben.
Amúgy a titkosítás alól felszabadult dokumentumok egyértelműen bizonyítják, hogy az USA és a nyugat ígéreteket tettek Gorbacsovnak és Jelcinnek, hogy a NATO nem terjeszkedik az egykori Szovjet birodalom és az egykori Kelet-Európai szövetségesei irányába, amit azóta súlyosan megszegtek, és ez nagyjából olyan mintha Oroszország Mexikóba és Kanadába terjeszkedne és oda telepítene atomfegyvereket! Lehet hülyének nézni Oroszországot és Putyint meg Majdani puccsot szervezni 5 milliárd dollárért, de ennek az az eredménye, hogy Oroszország ezt megelégelte és háborút indított az USA által halálba küldött Ukrajna ellen!
jáger laszló
Harkov már az oroszoké,orosz embereké...
Ezen nem lehet változtatni!
csak ennyi
barátilag
J.L.
csak úgy....
már rajzanak is a fideszes,ruszkikat nyaló döglegyek a szerintük jó hírre! - ti butábbak mint kisdobos korotokban voltatok!
csak úgy....
a ruszkik 2 éve fölnyomták a külügyminisztérium informatikai rendszereit, amivel 0rbanisztán valóban zsarolhatóvá vált,- nem is csoda,hogy a dagi vonaglott legutóbb putyin elött,hiszen a markában van! - és ti ennek ellenére ruszki seggre fanyalodtok,ti hazaárulók!
KisTehen
@csak úgy...: én örülök, hogy szenvedsz ... jó hír
csak úgy....
@KisTehen: én annak örülök,hogy neked gyogyósnak örömöt okozhatok! :) jó hír
ökör,aki itt közülünk szenved, az a dagid ,pötyid és te megafostostól!
csak úgy....
@KisTehen: a maccska kollégádat végleg kirúgta a megafos,vagy csak oktatásra küldte? :)
Géza
Harkov orosz volt és az is marad!
csak úgy....
@Géza: te meg hülye és az is maradsz örökre!
Őrnagy
@Géza: Kivételesen pont Harkov az, amit nem az oroszok alapítottak, hanem lengyelekelől menekülő Krajnaiak, akik az orosz cártól kértek és kaptak letelepedést és az orosz cár védelmét! Vagyis orosszá váltak a lengyelek elől menekülve!
Akárki is csatolta a területet valamikor az Ukrán területigazgatás körzetébe, nem kellett volna!
csak úgy....
@Őrnagy: ugye teegy tösgyökeres ruszki családból származol, csak itt magyarnak tetteted magad?! - japfoje maty!
Őrnagy
@csak húgy Gyagyás...: Te csak egy olyan agyhúgyköves elmeroggyant seggfej vagy, akiknél az ethikai hovatartozás teljességgel lényegtelen!
csak úgy....
@Őrnagy: a kurva anyád gyagyás , aki nem baszott harmadszorra is a falnak! - és így megmaradtál és idióta lettél ...
Őrnagy
@csak húgy Gyagyás...: Te csak egy olyan agyhúgyköves elmeroggyant seggfej vagy, akiknél az ethikai hovatartozás teljességgel lényegtelen!
csak úgy....
@Őrnagy: gyogyósnak születtél és mint gyogyós mész majd el! - jó hír számodra,hogy te ezt észresem veszed mert neked gyogyósnak ez túl magas! :)
Yoda69
Minden jogalapjuk megvan ra, mivel a ruszkik kinai E.koreai es irani fegyvereket vetnek be Ukran teruleten.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.