Az északkelet-ukrajnai metropolisz, Harkiv, illetve a környező Harkiv megye elleni orosz offenzíva folyamatosan épül fel, miközben Ukrajna nem sokat tehet a régió védelméért, ha nem tudja megelőzni az ellenséges katonák, illetve hadianyag felvonulását már az orosz területen – figyelmeztet az ukrán katonai vezetés.

Az ukrán erők frusztráltak amiatt, hogy tétlenül kell nézniük Putyin katonáinak felsorakozását a határövezet orosz oldalán. Egy csalódott ukrán katona a The Telegraph-nak arról beszélt, hetek óta figyelték több tízezer orosz katona gyülekezését a határ túloldalán, mielőtt azok pénteken meg is indították a támadást Harkivtól 20 mérföldre északra – számolt be az Euronews.

Harkiv elesik, ha Ukrajna nem lőhet orosz területeket amerikai fegyverekkel – figyelmeztet az ukrán hadvezetés

Akcióban az ukrán tüzérség a harkivi régióban 2024. május 15-én Fotó: AFP/Roman Pilipey

A tegnap Kijevben tárgyaló Antony Blinken amerikai külügyminiszter próbálta nyugtatni ukrán hivatali partnerét, Dmitro Kulebát, ugyanakkor nem biztosíthatta arról, hogy a zsebében van Joe Biden engedélye az amerikai fegyverek orosz területen való bevetésére az oroszok visszaszorítása érdekében. A napirenden kívüli találkozó gyakorlatilag konkrét eredmények nélkül ért véget.

Ukrán tisztviselők Washingtonban győzködik a döntéshozókat

Ukrán katonai tisztviselők időközben Washingtonba repültek, hogy kérjék az Egyesült Államoktól engedélyét az amerikai fegyverek bevetésére a felvonulási célpontok ellen. Kijevi parlamenti képviselők az amerikai korlátozásokat hibáztatják, amelyek lehetővé tették Moszkva számára, hogy a határ mögött kiépítse erőit, majd aktivizálja is azokat.

Rob Lee, az amerikai Külpolitikai Kutatóintézet főmunkatársa azt írja a Foreign Affairsben, az orosz területről indított támadás taktikai váltást jelentett Moszkva részéről, amely 2022 óta szinte csak a megszállt Ukrajnából indított szárazföldi támadásokat az ukrán erők ellen.

Brit fegyverek bevetésére van már engedélye Kijevnek

David Cameron, a londoni kormány külügyminisztere korábban már jelezte Zelenszkij elnöknek, hogy bevethetik a brit rakétákat (főként robotrepülőgépeket) oroszországi célpontok ellen is, Washington ugyanakkor továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy fegyvereik csak Ukrajna megszállt részein használhatók orosz erők elleni csapásokra.

Most, amikor a Kreml megerősödött a határkörzetben és megkezdte új támadássorozatát, nyomás nehezedik Washingtonra az eddigi óvatos és eszkalációtól rettegő amerikai politika megváltoztatására.

Ukrán parancsnokok arra figyelmeztetnek, Moszkva csapatösszevonásokba kezdett a Harkivtól mintegy 90 mérföldre északnyugatra fekvő Szumi megyével határos orosz területeken is, hamarosan Szumi régió ellen is támadás indulhat.

Forrás: Euronews

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
a ruszkik 2 éve fölnyomták a külügyminisztérium informatikai rendszereit, amivel 0rbanisztán valóban zsarolhatóvá vált,- nem is csoda,hogy a dagi vonaglott legutóbb putyin elött,hiszen a markában van! - és ti ennek ellenére ruszki seggre fanyalodtok,ti hazaárulók!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
KisTehen
"mielőtt azok pénteken meg is indították a támadást Harkivtól 20 MÉRFÖLDRE északra"

USA propaganda B+
jesz
Az oroazok meg véletlenül átlőnek a Beringen Alaszkába..-
jesz
Az oroszok meg véletlenül átlőnek a Beringen Alaszkába..-régen a miénk vót...
jáger laszló
Harkov már az oroszoké,orosz embereké...
Ezen nem lehet változtatni!
csak ennyi
barátilag
J.L.
csak úgy....
már rajzanak is a fideszes,ruszkikat nyaló döglegyek a szerintük jó hírre! - ti butábbak mint kisdobos korotokban voltatok!
csak úgy....
a ruszkik 2 éve fölnyomták a külügyminisztérium informatikai rendszereit, amivel 0rbanisztán valóban zsarolhatóvá vált,- nem is csoda,hogy a dagi vonaglott legutóbb putyin elött,hiszen a markában van! - és ti ennek ellenére ruszki seggre fanyalodtok,ti hazaárulók!
KisTehen
@csak úgy...: én örülök, hogy szenvedsz ... jó hír
csak úgy....
@KisTehen: én annak örülök,hogy neked gyogyósnak örömöt okozhatok! :) jó hír
ökör,aki itt közülünk szenved, az a dagid ,pötyid és te megafostostól!
csak úgy....
@KisTehen: a maccska kollégádat végleg kirúgta a megafos,vagy csak oktatásra küldte? :)
Géza
Harkov orosz volt és az is marad!
csak úgy....
@Géza: te meg hülye és az is maradsz örökre!
csak úgy....
@Őrnagy: ugye teegy tösgyökeres ruszki családból származol, csak itt magyarnak tetteted magad?! - japfoje maty!
csak úgy....
@Őrnagy: a kurva anyád gyagyás , aki nem baszott harmadszorra is a falnak! - és így megmaradtál és idióta lettél ...
csak úgy....
@Őrnagy: gyogyósnak születtél és mint gyogyós mész majd el! - jó hír számodra,hogy te ezt észresem veszed mert neked gyogyósnak ez túl magas! :)
Yoda69
Minden jogalapjuk megvan ra, mivel a ruszkik kinai E.koreai es irani fegyvereket vetnek be Ukran teruleten.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.