Izraelnek végre kell hajtani a Nemzetközi Bíróság (ICJ) pénteki határozatát, és azonnal le kell állítania a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban folytatott katonai offenzíváját – hangsúlyozta Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő az X-en közzétett szombati bejegyzésében.

Az ICJ végzései kötelezőek a felekre nézve, és azokat teljes mértékben és hatékonyan végre kell hajtani

– hívta fel a figyelmet Borrell.

A Nemzetközi Bíróságtól azonnal végrehajtandó felszólítást kapott IzraelFotó: AFP

Bejegyzésében felszólította Izraelt, hogy tartsa nyitva a rafahi átkelőt a humanitárius segítségnyújtás számára, és biztosítsa, hogy minden ENSZ által megbízott szerv végezhesse a népírtás vádjának kivizsgálására irányuló feladatait. Azt is hangsúlyozta, hogy Izraelnek jelentést kell benyújtania az ICJ-nek a pénteki végzés végrehajtása érdekében hozott valamennyi intézkedéséről.

A Dél-afrikai Köztársaság a Nemzetközi Bíróságon népirtás vádjával indított keresetében gyors intézkedéseket sürgetett Izraellel szemben, valamint a Rafah elleni izraeli offenzíva leállítását kérte. Pénteken a hágai székhelyű ICJ határozatában közölte: Izraelnek "azonnal le kell állítania katonai offenzíváját Rafah területén, és minden más akcióját, amely olyan életkörülményeket okozhat a gázai palesztinoknak, amelyek a népcsoport teljes vagy részleges fizikai megsemmisítését okozhatják".

Az ENSZ-bíróság kitért a határátkelőhelyek helyzetére is, és úgy foglalt állást, hogy azokat a lehető leghamarabb újra meg kell nyitni, hogy a humanitárius segélyek bejussanak a Gázai övezetbe. A bíróság hozzátette:

az ENSZ megfigyelőinek a lehető leghamarabb be kell jutniuk a területre, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy semmilyen esetleges háborús bűncselekmény bizonyítéka "nem tűnik el onnan". Az ICJ szerint a végzés meghozatalára azért volt szükség, mert a bíróság által januárban, majd márciusban elrendelt ideiglenes intézkedések nem kezelik teljes mértékben az ostromlott palesztin enklávéban kialakult helyzetet.

A pénteki döntés idén a harmadik, amelyben a 15 bíróból álló testület előzetes végzést adott ki a halálos áldozatok számának megfékezésére és a humanitárius állapotok enyhítésére Gázában. Noha a végzések jogilag kötelező erejűek, a bíróságnak nincs eszköze arra, hogy végrehajtassa azokat.

Az izraeli kormány pénteken elutasította a Dél-afrikai Köztársaság által megfogalmazott vádat, amely szerint népirtást követ el, és azt állította, hogy továbbra is, a "törvényeknek megfelelően" beengedi a humanitárius segélyeket a Gázai övezetbe. A kormány úgy véli, hogy Rafahban végrehajtott intézkedései a "védekező és igazságos háború" részét képezték, amely válasz a Hamász által októberben végrehajtott terrortámadásokra.

Forrás: MTI

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yeromos
@simmering73: Egyik sem helyes, de ez a cikk a zsidók által elkövetett népírtásról szól, ha elolvastad. Egyébként elég érdekes, hog egy olyan nép mint a zsidó elfelejtette, hogy milyen búnnek tartották mikor a 40-es években őket írtották, most gyakorlatilag ők is hasonlót tesznek.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Horizont
@Géza: hahahahahahaha megnevettettél.
A nemzet lépése??? Kire gondolsz?
orbánra vagy Netanyahura??
Toller Béla
Nem hiszem, hogy ez lenne a helyes hangvétel Izraellel szemben. Az az ország éppen felszámolja az ellene irányuló több évtizedes fenyegetést. Polgárai életének az érdekében. Sok minden egyebet meg lehet tiltani neki, lehet tőle mindenfélét követelni...de az önvédelemhez - mint mindenkinek - joga van. Mégis, mi lenne, ha nemzetközi összefogással a terrorizmust kezdenék el felszámolni ? Annak még nincs itt az ideje ?
Yeromos
@Toller Béla: A Gáza övezet, nem izrael. Az ellenük elkövetett terrortámadást, arányosan és nem a védtelen menekültek kiirtásával, a segélyek eljuttatásának megakadályozásával, kellene megtorolni. Nem tünt fel, hogy az eddigi szövetségesei, baráti állomok is tiltakoznak az embertelenség miatt.
Bélabá
@Toller Béla: Hány tízezer ártatlant mészároltak le a terrortámadás ürügyén? 1 meggyilkolt zsidóra legalább 40-50 ártatlan palesztín halála jut. Ha velünk művelnék azt amit a palesztínekkel a zsidó telepesek, és nacionalisták, én is harcolnék ellenük. A saját földemet, népemet védeném a lehetséges eszközökkel. Hogy lehet küzdeni az egyik legfejlettebb hadsereg ellen? Nekimegyek AK-val a Merkavának?
CsipkeRózsa
@Yeromos: @Csizmás Kond: Persze, mert szerintetek a holokauszt történése is úgy kezdődött, hogy a zsidók megtámadták a többi országot, ráadásul bombákkal, rakétákkal, merényletekkel, rengeteg fegyverük volt? Még védekezési módjuk sem volt, fegyver nélkül, fegyveresekkel, és kegyetlenségekkel szemben! Kifosztva, az országok segítsége nélkül, akik a nácikat támogatták, és még otthon is hozzátettek nagylapáttal!

A palesztinok esetében, ők kezdték a merényleteikkel, a túszejtéssel, és a rengeteg fegyverrel. Egy igazi céljuk van, Izrael megsemmisítése!

Ezt a palesztin elképzelést véglegesen meg kell szüntetni!

Még azt sem értem, akármilyen nemzetközi testület sosem emeli fel szavát más országban történő gyilkolások, üldőzések miatt, amelyek nem védekezéssel indultak. Magyarországon, itt a propin sem fordult elő, hogy a hasonló esetekben tiltakozott volna bárki közületek.
CsipkeRózsa
@Bélabá: Azt írod: "Hogy lehet küzdeni az egyik legfejlettebb hadsereg ellen?"

Miért kellett megtámadni az egyik legfejlettebb hadsereget?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.