Közel egyórás interjút Joe Biden amerikai elnök az NBC-nek. Ez volt az amerikai elnök első interjúja azóta, hogy kihívója, a republikánus Donald Trump ellen támadást követtek el. 

Nem mellesleg másodszor állt mikrofon elé a kettejük katasztrofálisan sikerült június végi vitája óta, ahol míg a korábbi elnök gyakran hazudott, addig Biden többször is belegabalyodott gondolataiba.

Nem véletlen, hogy az interjúban mindkét kérdés szóba került – a támadás már az első kérdésként. Biden kijelentette, örül, hogy Trump életben maradt, emellett részleteket is elárult az eset utáni telefonbeszélgetésükből is – ídézte az Index a rendkívüli interjút. 

Rendkívüli interjút adott Joe Biden, meglepő dolgokat állított, beszélt a visszalépéséről is

Joe Biden amerikai elnök  Fotó: MTI/AP/Susan Walsh

Az első kérdés arról szólt, hogy milyen hangulatú volt a beszélgetésük Trumppal azután, hogy egy pennsylvaniai gyűlésén egy 20 éves fiatal több lövést is leadott, ami következtében a korábbi elnököt a fülén érte találat, míg a közönségből egy személy életét vesztette, ketten pedig súlyos sérüléseket szenvedve kórházba kerültek. Biden  erre azt mondta, Trumppal szívélyes beszélgetést folytattak, és elárulta, aggódott kihívója egészségéért.

Elmondtam neki, hogy mennyire aggódtam és hogy meg akartam győződni arról, hogy jól van. Azt mondta, jól van, és megköszönte, hogy felhívtam. Elmondtam neki, hogy szó szerint benne volt Jill [a first lady, Biden felesége – szerk.] és az én imáimban, és reményemet fejeztem ki, hogy az egész családja átvészelte azt

– fogalmazott Biden, aki elárulta azt is, a lövések idején Delaware-ben tartózkodott, és milyen reakciót váltott ki belőle a merényletkísérlet.

Az elnök szerint erőszaknak semmi helye a közéletben, de nem kizárólag a mostani merényletkísérletet hozta fel példának, hanem a Capitolium ostromát, de a 2017-es charlottesville-i esetet is felelevenítette, amikor egy republikánus szavazó autóval hajtott a békésen vonuló antifák ellentüntetésébe egy ember halálát okozva, miközben további 35 megsérült.

Az akkoriban elnöki pozíciót betöltő Trumpnak Biden most is odaszólt. Mint arra emlékeztetett, Trump reakciója az esetre az volt, hogy „mindkét oldalon nagyon jó emberek vannak”, miközben Biden szerint a fáklyákkal, horogkeresztes zászlókkal vonuló tömeg nem hasonlítható össze a békésen vonuló ellentüntetőkkel, és szerinte erre nem lehet mentség – hozzátette, a charlottesville-i eset járult hozzá ahhoz, hogy 2020-ban elinduljon a demokrata előválasztáson.

A riporter ezután rákérdezett, mennyire járulhatott hozzá a mostani merénylethez Biden retorikája, aki korábban Trump lehetséges visszatérését egzisztenciális fenyegetésnek nevezte, a merénylet előtt egy héttel egy háttérbeszélgetésen pedig azt mondta, ideje, hogy Trumpot a célkeresztbe vegyék.

Biden szerint rossz szavakat használt, elismerte hibáját. Kontextusában úgy értette, hogy ideje lenne Trump programjával foglalkozni, illetve azzal, amit a volt elnök tervez, amennyiben visszatérne a Fehér Házba.

Biden szerint nem az ő, hanem Trump retorikája járult hozzá a jelenlegi állapotokhoz.

Nem én vagyok az a fickó, aki azt mondta, hogy diktátor akar lenni az első napon. Nem én vagyok a fickó, aki nem lenne hajlandó a mostani választás eredményét automatikusan elfogadni. Nem csak akkor szeretheted az országod, ha te nyersz – érvelt Biden, majd hozzátette, szerinte amikor arról beszél, hogy Trump veszélyt jelent a demokráciára, az igaz, mivel kihívója olyan retorikát alkalmaz, mint hogy vérfürdő lesz, ha veszít, vagy hogy a Capitolium ostroma miatt elítélteket szabadon engedné, amennyiben győz, amivel szerinte tovább gerjeszti az indulatokat.

Biden egyébként kérdésre elárulta, ő azzal próbálja hűteni a kedélyeket, hogy csak olyan dolgokról beszél, ami az amerikai közvéleményt érdekli – szerinte pedig az, hogy egy jelölt elfogadja-e egy választás eredményét, az ilyen, de itt felhozta az amerikai határral kapcsolatos vitákat is, ahol a republikánus kihívóját azzal vádolta meg, lázítóan beszél, hogy a határkérdés témakörében kártevőknek nevezi a migránsokat.

Biden nem tudja, milyen hatással lehet a választásra a merényletkísérlet. Az elnök egyébként  mindössze két dolgon gondolkozott a merényletkísérlet után. Először is, hogy Trump jól van-e, ami állítása szerint az első számú fontosságú volt, másodjára pedig azon, hogy ezután milyen védelmet kapnak majd a jelenlegi és korábbi elnökök és alelnökök. Itt visszatért a szerinte uszító retorika kérdésére is.

A titkosszolgálatok helyzetére térve Biden elmondta, már két találkozója is volt az FBI, illetve a különböző titkosszolgálati szervek vezetőivel, akiktől egy teljesen független elemzést kért, hogy mi történhetett Pennsylvaniában.

Biden nem lép vissza, szerinte jó mentális egészségnek örvend. A beszélgetés ugyanis Biden mentális egészsége is szóba került.

Forrás: Index

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Ebben a hatalmas országban nem találtak egy normális fiatal elnökjelöltet? Csak ez a két nyugger fasz van talonban? Ember esze megáll.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
colibri
@simmering73: Ha valami az, akkor ez érthetetlen és megmagyarázhatatlan.
Pusztai
@simmering73: az a fene nagy jóLLét, az az oka!
nem érnek rágondolkodni.
sándorbence
négy év múlva már nem lesz ámcsi taták csatája 3
nálunk baszod mi lesz simatata gyökér szóóóópás
jancsipapa
@simmering73: Nem igazi elnök kell . Mindkét oldal csak bábut akar ...
Feller_Peti
Szenilis háborús uszító libsi tatát már nem vissza léptetni,
hanem vissza tolni kell kerekes székkel. Úgy talán túléli a pódiumot meg a repülőlépcsőt.

Kíváncsi vagyok, meddig mennek el a háttérben megbúvó libernyák woke pénzemberek a gonoszsággal,
és megvárják-e amíg az öregnek agyvérzése lesz.
nejlontacskó
@Feller_Peti: Biden már inkább gondozásra szorul, ez tény!
De abban sem vagyok biztos, hogy a " tinédzser " Trump oda való, ahová most pozicionálják...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.