Állítólag már a szlovákiai és vatikáni egyházi illetékesek is vizsgálatot indítottak, hogy valóban félmilliárd koronát utalt-e át 1998-ban Ján Sokol előző pozsony-nagyszombati érsek a csehszlovák pártállami titkosszolgálat (ŠtB) egyik volt ügynökének számlájára. Erről az egyik legrangosabb szlovák hetilap, a .týždeň számol be legfrissebb számában.

A lap szerint Štefan Náhlik volt ügynök öt tételben kapta meg a pénzt, Sokol egyszerre mindig százmillió körüli összeget küldött. Állítólag egyházi ingatlanok értékesítéséből származott a tetemes összeg, amelyet az egyház bevételeként kellett volna elkönyvelni, ám ez nem történt meg. A pénz tisztázatlan körülmények között az érsek saját számlájára került. Az eladott ingatlanok közt van például az a telek is, amelyen ma az egyik legnagyobb pozsonyi bevásárlóközpont áll.

A hetilap szerint egy évtizeddel ezelőtt már indult rendőrségi eljárás az ügyben, ám tisztázatlan módon abbamaradt.

További kérdések is felmerülnek az üggyel kapcsolatban. Például az, hogy Sokol miért utalta át a pénzt a volt ügynöknek. Nem kizárt, hogy az egyházi ügyekkel foglalkozó titkosszolgálati munkatárs valamivel zarolta a pozsony-nagyszombati érseket, de - írja a .týždeň - akár közös céljaik is lehettek. A hetilap közös nevezőket talált a két ember múltjában. Náhlik például akkor volt az egyik pozsonyi templomban ministráns, amikor Sokol ott volt pap.

A szlovákiai magyarok körében hangsúlyos szlováksága miatt egyházi vezetőként nem éppen kedvelt Sokol körül a közelmúltban más botrányok is akadtak. például 2006. december 27-én a TA3 hírtelevíziónak adott nyilatkozatában a második világháború alatti nácibarát szlovák bábállamot és annak legfőbb vezetőjét, Jozef Tisót méltatta. Azt mondta, akkor jólét volt az országban. Kijelentései ellen határozottan tiltakozott a Szlovákiai Zsidó Hitközségek Központi Szövetsége és több roma szervezet, valamint Robert Fico miniszterelnök is kinyilvánította, hogy a korabeli Szlovák Köztársaság egyértelműen fasiszta állam volt.

Sokol kijelentései kapcsán később újra előtérbe került az állítólagos ügynökmúltja is. Ő maga tagadta a vádakat. Egy egyháztörténész szerint igaz, hogy 1989-ben ügynökké minősítették át, ám akkor a titkosszolgálat már valószínűnek tartotta a rendszerváltást, s éppen azért tett így, hogy kompromittálja a szlovák katolikus egyházi vezetőt.

Sokolt idén áprilisban mentette fel tisztségéből XVI. Benedek pápa, mert az érsek elérte 75. életévét. Helyére Róbert Bezákot, a redemptorista rend volt szlovákiai tartományfőnökét nevezték ki. Az új érsek az Új Szó napilapnak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy öt éven belül megtanul magyarul.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.