A cikk az MRI és az emlőrák radikális (emkő eltávolítása) gyógyítása közötti összefüggést tárgyalja.

Forrás: hazipatika.com
Feltöltő: gondolkodo
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
gondolkodo
@zia: Biztosan van. Ámde beidegződésből annyira felnéznek az orvosra, no meg "Ő a hozzáéertő iparos" biztosan sokan ráhagyják.
Én a "pálya széléről kiabálok be" - férfi lévén, de a cikk címe azt sugallja, az MRI diagnosztizál és határoz, pedig az csak egy - igen hasznos! - orvosi műszer.
ugyeugye
basszus azért ez nem vicc! ha már így bedobták az infót, szélsebesen vizsgálják ki a hatását!!!
gondolkodo
@ugyeugye: Nem az MRI hatását kell kivizsgálni. Sokkal részletesebb képet ad, mint eddigi bármelyik diagnosztikai eszköz, a sok info láttán a doki dönt "biztos, ami biztos" alapon az eltávolításról.
Nincs információ és összehasonlítási alap, hogy a régebbi képalkotó gépek és az MRI látottak között mi a különbség, hiszen már vagy visszafejlesztették a daganatot, vagy pedig műtéti úton eltávolították annak hordozójával, az emlővel együtt.
Egy-egy vizsgálatnál akkora információ-mennyiséggel szembesül a doki, hogy éppen a "sok" miatt dönthet a "biztosra megyünk" elv mellett.
No és ha nem az eltávolítás mellett dönt és ez később úgy látszik, hogy mégis kellett VOLNA, pert akasztanak nyakába, ami úgye, szaktudásának megkérdőjelezése is. Tehát nem csak anyagi vonzata van döntésének, hanem egzisztenciális is.

Azt hiszem nem vagyok komolyság-romboló a következővel:
Két orvos beszélget:
- Miért van az, hoy Te mindenkinek azt mondod, úgy intézze dolgait, hogy már csak két hete van rá?
- Hát idefigyelj! Két eset lehetséges, ha tényleg meghal, akkor jó diagnoszta vagyok, hiszen előre megmondtam, ha nem hal meg, jó gyógyító vagyok, mert bár minden jel arra mutatott, mégis egészségessé tettem!

Sokszor a túlméretes info-mennyiség okoz rossz döntést. Sajnos.
ugyeugye
@gondolkodo: sztem a sok info csak a bizonytalan orvosnak okoz problémát. aki szakmailag jó, azt megerősíti.
gondolkodo
@ugyeugye: Igazad van, de kérlek, vedd figyelembe, ha sok a szakmailag jó orvos, soknak kell lenni gyengének is, hogy a zöm nem kírívóan egyik véglethez sem, átlagos legyen!
Azt, hogy ki a szakmailag jó orvos, eldönteni nehéz, ugyanis ha más dícséri is, nem biztos, hogy hajszálnyira azonos a betegségünk, tehát, ha engem is úgy kezel, félrekezel.

- Doktor Úr! - minden reggel köhögésre ébredek!
Megnézve a torok, kérdés: - Dohányzik?
- Igen.
- Akut hörgő-hurut, ha elhagyja a cigit, elmúlik!

Kettős hiba okozhatja a rossz diagnózist:
- a doki nem kérdezte mióta dohányzik a beteg,
- a beteg nem mondta meg, hogy tegnap óta szívja a cigit,
tehát ettől nem lehet régóta fennálló a betegség, más oka van.

Te Magad is tudod, ugyanabból a mennyiségű és minőségű infobol más-más következtetést vonnak le az értékelők, jóllehet mind hivatása és szakmai képzettsége magaslatán áll.
Az a jó orvos, akit több beteg tart annak, mint a másikat. Hallottam már úgy dícsérni dokit: nem javul az állapotom, pedig a doktor úr mindent megtesz.

Az orvos - esküje szerint - legjobb tudása szerint gyógyít, de a beteg, mivel nem ért hozzá, nehezen vagy egyáltalán nem tudja eldönteni, melyik dokinak nagyobb a tudása.

Hosszú lére kerekedett, pedig nem tartom magam grafománnak, de körül kell írni, hogy mindketten ugyanazt értsük az írottak alapján.
Üdv és bocsi!
ugyeugye
@gondolkodo: igen. ez valóban nehéz kérdés.

Az egészség sokba kerül. De ezerszer inkább erre áldozok. Mindent elveszít, aki az egészségét elveszíti.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.