A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnökségéhez fordult a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által létrehozott háromszéki Mikó Imre Jogvédő Szolgálat, hogy felhívja a figyelmet a pénteki román-magyar világbajnoki selejtezőn történt újabb magyarellenes megnyilvánulásokra - közölte vasárnap a maszol.ro kolozsvári portál.

A levélben - melyet Tamás Sándor, Kovászna megye közgyűlésének elnöke, Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere és Markó Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő írt alá – a panaszosok rámutatnak: egyes román szurkolók magyarellenes, idegengyűlölő magatartása nem elszigetelt jelenség. "Újabban megszokottá vált az, hogy focimeccseken folyamatosan skandálják azt, hogy a magyarok hagyják el az országot" - írják.

A panasz írói azt várják a FIFA-tól, hogy határozottan lépjen fel azokkal szemben, akik magyarellenes hangulatot gerjesztenek. "Számunkra elfogadhatatlan az, hogy miközben nézzük a tévében a meccset, azt látjuk, hogy el akarnak bennünket kergetni az országból. Ha ilyesmi történik, az ellen minden egyes alkalommal határozottan fel kell lépnünk. Nem tolerálhatjuk, hogy a labdarúgó-mérkőzések vagy bármilyen más sportesemény az uszítás, intolerancia és gyűlölet színtere legyen" – szögezték le az RMDSZ politikusai.

A levélírók kitértek arra is, hogy a hasonló esetek mély nyomot hagynak az erdélyi magyar közösségben, gyengítik az erdélyi magyar emberek biztonságérzetét, félelmet és bizalmatlanságot keltenek. Ezért azt kérik a FIFA-tól, a legszigorúbb büntetés kiszabásával jelezze, hogy a sport nem a gyűlöletről, hanem a tiszteletről szól.

A háromszéki Mikó Imre Jogvédő Szolgálat korábban is fordult nemzetközi labdarúgó-szervezetekhez a román szurkolók magyarellenességével kapcsolatban. A szolgálat tevékenységének eredményeképpen a FIFA fegyelmi bizottsága 20 ezer svájci frank büntetést rótt ki a Román Labdarúgó Szövetségre (FRF), amiért a szurkolók magyarellenes transzparenst feszítettek ki a hollandiai vb-selejtezőn - idézte fel az erdélyi portál.

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Manhattan
Bocsánat! Nem a Magyar Nemzet áldozza a milliárdokat, hanem egy degenerált, futball mániás, egoista, önző, idióta, nagyképű, hazug, képmutató, köpönyeg forgató, simlis, pojáca, diktátor ... A Magyar Miniszterelnök. - Még az is szégyen, hogy Miniszterelnöknek nevezik (!) Mert a valóságban soha nem volt az! Egy ilyen, igy megszerzett hatalommal soha nem válhat Miniszterelnökké! Esetleg a Fidesz elnöke lehet, maradhat ... Annál több soha.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csodapók
@lenhardtibolya: Nem szeretem, amikor valaki magyarkodik. Te mást sem csinálsz!
Én nem játszom a magyart, én az vagyok, de nem kedvelem, amikor a nevemben
utcaköveket dobálnak, fényes nappal a nyílt utcán vizelnek...
Nem teszem ki a piros-fehér-zöld zászlót a házam elé három méteres rúdra, mert nem akarok erről senkit meggyőzni,de megvetem azokat, akika mocskos hátizsákjukon, sapkájukon, kabátjukon viselik. Ezek a szememben nem magyarok, hanem magyarkodók, ahogy te is!
Hiába próbálsz tiszteletet kivívni magadnak azzal, hogy leÖnözöl engem, minket,
ez csak egy máz. De, ha neked így jó...
JAJMÁR
@lenhardtibolya: 16:04 Kikérem magamnak, hogy engem, azokkal a randalírozó, hősködő elemekkel azonosítsanak. Sőt, örülnék, ha a magyarokat sem azonosítanák ezzel az irányzattal, szégyen!!
JAJMÁR
@JAJMÁR: Engem, személy szerint sem és a magyar nép egészét sem. Így értettem. Ledöbbentem, hogy van aki még ezeket védi? Na, nekik kellene egy-két erkölcstan órát tartani.
lenhardtibolya
@Csodapók: Érdekes összeállítás: tehát én magyarkodom? Ezt a szót értelmezni sem tudom, én egyszerűen magyar vagyok. Az önözés abból ered, hogy már az idősebb korosztályhoz tartozom és nem megy a tegezés ismeretlen emberekkel. Tudom, hogy a neten divat a pertu, de még nem szoktam meg. A nemzeti lobogót viszont nagyon szeretem látni a házakon, főleg ünnepeken.
Csodapók
@lenhardtibolya: Kedves Ibolya! 62 éves vagyok, és a való világban 18-20 éves kislányokkal tegeződöm. Felajánlom a pertu viszonyt, ha nem kínos nekik, hogy visszategezzenek. Fiúknak ezt nem szoktam felajánlani, de roppant mód tetszik,
ha véletlenül letegeznek, majd zavarba jönnek és elnézést kérnek.
(Ebből ugyanis azt szoktam leszűrni, hogy elfogadnak, jó fejnek tartanak...)
Tudod, én következetesen tegezni foglak, mert a rátartiság nem egy rokonszenves
tulajdonság szerintem.
Pálinkafőző Rézüst
@lenhardtibolya: netán Árpád tatával együtt jöttél a hazába? És útközben nem volt senkivel keveredés, ketymety??? :))) Ugye érted? :))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.