A téli olimpia lebonyolítása komoly fejtörést okoz a kínai szervezőknek. 

Teljes városok lezárásával és több millió ember tesztelésével próbálkozik Kína, nehogy elterjedjen a koronavírus omikron variánsa az olimpia előtt – írja a HVG.hu. Az ország mostani járványmutatói nem problémásak, de kétséges, hogy a kínai vakcinák elegendő védettséget adnak-e az új variáns ellen. Nemcsak a sport miatt aggódhatunk; ha Kínában komolyabb lezárások jönnek, azt az egész globális gazdaság megérezheti.

Hatékony megoldás az omikron ellen: hermetikus lezárások várhatók, de hogyan fognak több millió embert tesztelni?

Fotó: JADE GAO / AFP

Európai fejjel szinte értelmezhetetlen számok és hírek érkeznek Kínából az elmúlt napokban. Tiencsinben, nagyjából 130 kilométerre Pekingtől, a teljes lakosságot, mind a 14 millió embert letesztelték, miután két embernél kimutatták a koronavírus omikron variánsát. Pekingben pedig, miután megjelent az omikron, minden ott dolgozóval együtt lezárták az irodaházat, ahol az első omikronos fertőzött munkahelye található, ahogy az illető lakhelyét és annak környékét is.

Ez az épület nagyjából negyedórára fekszik az olimpiai falutól. Márpedig Kína egyik legsúlyosabb gondja az, hogy épp akkor kellene kezdeni valamit az omikron terjedésével, amikor a világ egyik legnagyobb nemzetközi sporteseménye érkezik Pekingbe: február 4-én kezdődik a téli olimpia.

Ha csak a járvány mostani mutatóit nézzük, úgy tűnik, nincs is miért aggódni. Kínában ebben az évben koronavírusos halálesetet még nem jelentettek, az új fertőzöttek száma naponta 66 és 223 között mozog, ami egy 1,4 milliárd lakosú országban elhanyagolható. Ehhez azért érdemes hozzátenni, hogy a kínai adatszolgáltatás igazmondásával kapcsolatban lehetnek kételyeink – de az igazi probléma nem a mostani szám, hanem az, hogy mi történne, ha elterjedne az omikron.

A kínai hatóságok és az olimpia szervezői azt ígérik, különösen szigorú szabályokkal készülnek az olimpiára. „Az intézkedések nagyon szigorúak és igen erőteljesek, jelenleg nem látjuk, hogy különösebb kockázattal járna a játékok megrendezése” – mondta ezekről az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vészhelyzeti igazgatója, Michael Ryan.

A szabályokat és azok hatékonyságáról a HVG.hu cikkében olvashatnak. 

Forrás: HVG.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sámannus
Ezt csak ott nem képesek megérteni, ahol nem is foglalkoztak ilyen kérdéssel. Más a helyzet ott ahol nincs minden a zabrálás alá rendelve.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.