Andrea Fuentes, az amerikai műúszócsapat spanyol edzőnője, aki kimentette a vízből az ájultan a medence fenekére süllyedő Anita Álvarezt, telefonon részletesen elmesélte a történteket az As spanyol sportnapilapnak – írja az Index.hu.

A legfontosabbal kezdem: Anita már jól van, olyannyira, hogy versenyezni akar a szombati döntőben. Szerda este meglátogattam a szobájában, az amerikai csapat szálláshelyén, a Hotel Aquincumban, teljesen rendben volt

– kezdte beszámolóját az életmentő hősnő.

Nyilatkozott az ájult műúszót kimentő edzőnő: "ránéztem a vízimentőkre, de láttam, hogy kővé dermedtek, nem csinálnak semmit"

Fotó: OLI SCARFF / AFP

Fuentes, akinek négy érme van olimpiákról, felidézte, hogy hasonló esetek előfordulnak az olyan sportágakban, amelyekben sokáig vissza kell tartani a levegőt. Ő maga is szemtanúja volt egy olyan balesetnek, amely a pekingi olimpián történt a japán műúszócsapattal, ahol szintén ki kellett menteni a vízből az ájult versenyzőt. Csakhogy az nem a versenyen, hanem az edzésen esett meg. Éles versenyen nem emlékszik hasonlóra.

Anitával is előfordult már ilyesmi, még a barcelonai olimpiai selejtezőn, de akkor nem ájult el, csak lebegett a víz felszínén. A mostani jóval veszélyesebb volt – ismertette.

Aztán az edzőnő érzékletesen elmesélte, miként élte meg a történteket.

Amikor láttam, hogy Anita elkezd süllyedni, ránéztem a vízimentőkre, de láttam, hogy kővé dermedtek, nem csinálnak semmit. Arra gondoltam: »Mikor ugrotok már!?« Nekem működésbe lépett a feltételes reflexem, nem is gondolkoztam, csak belevetettem magam a vízbe. Azt hiszem, hogy ez volt életem legőrültebb és leggyorsabb merülése. Megragadtam Anitát, és elkezdtem felfelé tempózni vele, megmondom őszintén, baromi nehéz volt, nem ment könnyen.

Aztán érkezett egy vízimentő is, de az az igazság, nem sokat segített, sőt…

Én képzett vízimentő vagyok, pontosan tudom, hogy ilyenkor az oldalára kell fektetni az illetőt, hogy ne nyelje le a vizet, és ne menjen a tüdejébe, hanem ki tudjon folyni a száján, különben ugyanis megfullad. De a srác mindenáron a hátára akarta fektetni, úgyhogy szabályos közelharcot kellett folytatnom vele. Teljesen abszurd jelenet bontakozott ki, ráadásul a fickó nem tudott angolul. Végül sikerült oldalára fektetnem Anitát.

- folytatta.

Körülbelül két perc elteltével – már attól számítva, hogy ájultan elkezdett süllyedni – Anita magához tért, kiköhögte a vizet, szépen lélegezni kezdett. Kicsit zavaros volt, de ez természetes. A mentők alkalmazni akartak valami lélegeztetőt, de arra már nem volt szükség, a veszély elmúlt.

A rendezők közleményét az Index.hu cikkében olvashatják. 

Forrás: Index.hu

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

KisTehen
"én képzett vízimentő vagyok"

de a FINA szabályokat nem ismeri
csak úgy....
@KisTehen: gyerekeid már ágyban? nejedet mikor dugtad meg utoljára?
le kéne szoknod erröl a szerröl amit szedsz...
KisTehen
@csak úgy...: úgy vagyok vele, ahogy te is
vacsi
Tőlük akár bele is fúlhatott volna...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.