A magyar férfi vízilabda-válogatott aranyérmet nyert a fukuokai világbajnokságon, amelynek szombati döntőjében ötméteresek után 14-13-ra nyert a görög csapat ellen.

Világbajnok a magyar férfi vízilabda-válogatott
Fotó: A magyar válogatott játékosai ünneplik győzelmüket a férfi vízilabdatorna döntőjében játszott Magyarország – Görögország mérkőzés végén a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 29-én. A magyar férfi vízilabda-válogatott ötméteresek után 14-13-ra győzött a görög csapat ellen és aranyérmet nyert. MTI/Koszticsák Szilárd

A finálé hőse Vogel Soma lett, aki az ötméteres párbajban négyszer hárított.

Varga Zsolt szövetségi kapitány irányításával az együttes a tavalyi Európa-bajnoki ezüst után most vb-címet nyert.

A magyarok 1973, 2003 és 2013 után történetük negyedik világbajnoki címüket szerezték. A válogatott a görögökhöz hasonlóan már a döntőbe jutással megszerezte a kvótát a jövő évi párizsi olimpiára.

Eredmény:

férfi vízilabdatorna:

döntő:

Magyarország-Görögország 14-13 (4-2, 1-2, 2-3, 3-3, 4-3) – ötméteresekkel

-------------------------------------------------------------------------

Magyarország:

Vogel – Angyal, Jansik 1, Vámos 2, Fekete 1, Varga Dé, Molnár E. – cserék: Nagy Á., Zalánki 3, Német, Manhercz 3, Pohl

A görög gólszerzők:

Geniduniasz 4, Papanasztasziu, Juvecisz 2-2, Szkumpakisz, Funtulisz 1-1

A magyar és a görög csapat a vb-k történetében eddig kilencszer találkozott egymással, mindegyik összecsapást a magyarok nyerték, legutóbb a 2017-es viadalon, a margitszigeti elődöntőben 7-5-re. A görögök először az 1997-es athéni világkupa elődöntőjében tudták legyőzni a magyar együttest (8-4). Ezt követően a 2021-es tokiói olimpiáig kellett várniuk arra, hogy világversenyen ismét nyerjenek, ekkor viszont kétszer is megtették, a csoportküzdelmek során 10-9-re, majd az elődöntőben 9-6-ra. A két csapat napra pontosan 22 évvel ezelőtt is megmérkőzött egymással Fukuokában, akkor az ötödik hely volt a tét.

A 15 fős keretből a torna utolsó mérkőzéséről Varga Zsolt a Vigvári testvéreket, Vendelt és Vincét hagyta ki.

Mindkét csapat emberelőnyös lehetőséggel kezdett, a magyarok kihagyták, a görögök belőtték a fórt. A magyarok második előnyüket sem váltották gólra, viszont Zalánki Gergő már azonos létszámnál messziről kilőtte a bal alsó sarkot. A Pro Reccóval kétszeres BL-győztes magyar klasszis egy elképesztő góllal szerezte meg a vezetést, gyakorlatilag a center helyéről a kissé magasan szálló labdát felpöckölte magának, majd a kapuba továbbított. Néhány pillanattal később a válogatott másik balkezes bombázója, Vámos Márton is megvillant, a görög Olympiakosz légiósa hat méterről lőtt a hálóba.

A görögök emberelőnyből szépítettek, és a magyarok ugyan papíron a harmadik fórjukat is kihagyták, Fekete Gergő már hivatalosan akciógólt szerzett, amikor visszaúszott a kiállított görög játékos (4-2).

A második negyedből több mint három perc pörgött le gól nélkül, amikor a görögök legnagyobb sztárja, Konszantinosz Geniduniasz egy szép közbelövéssel lepte meg Vogelt, a túloldalon viszont Manhercz Krisztián előnyből azonnal visszaállította a különbséget. A rivális újra felzárkózott, ezúttal Dimitriosz Szkumpakisz pattintott a hálóban éppen a támadóidő lejártakor. Mindkét együttes előtt adódtak lehetőségek – a magyarok két hátrányt is kivédekeztek –, de a szünetig nem változott az eredmény (5-4).

A harmadik felvonás elején a görögök Geniduniasz ötösével egyenlítettek, majd újra ő villant és ezúttal távolról vette be Vogel kapuját, megszerezve ezzel a vezetést csapatának. Görög előny következett, először támadhatott a gárda a kétgólos vezetésért, Teodorosz Vlahosz szövetségi kapitány pedig időt kért: a megbeszélés után azonban még lövésig sem jutottak el a jó védekezés miatt. A túloldalon hosszú idő után találtak be a magyarok: Vámos értékesítette az emberelőnyt (6-6).

A görögök újabb remek kapásgóllal kerültek megint előnybe, majd a játékvezetők néhány kontra ítélettel "úsztatták" a játékosokat. A görögök fél perccel a szünet előtt fórból növelhették volna előnyüket, de Zalánki gyönyörűen labdát szerzett. Így maradt még idő egy támadásra, amelynek végén Manhercz egy lapos lövéssel egyenlített.

A vb utolsó negyede magyar góllal indult, a kapitány Jansik Szilárd fejezte be sikeresen az emberelőnyt, a túloldalon viszont Vogel kétszer is védett hátrányban. Varga Dénes kiállítását korábbi ferencvárosi csapattársa, a görög kapitány Jannisz Funtulisz használta ki, Manhercz viszont elöl igazi "magyaros" gólt lőtt, lerázta magáról emberét és a kapust is kicselezve lőtt a hálóba. A görögök megint fórt kaptak, és újra egyenlítették, de a magyarok is előnybe kerültek, Zalánki pedig nem hibázott.

A görögök nagy szerencsével egyenlítettek, Geniduniasz lövését Vogel az egyik kezével védte, de közben a másikkal betolta magának. A játékvezetők mindkét oldalon ítéltek egy-egy kontrát, majd Manhercz lövése csattant a kapufán, és Varga próbálkozása sem sikerült. A görögök lefordultak, a ziccert azonban Vogel védte. Maradt 50 másodperc. Varga Zsolt időkérése után Zalánkitól megszerezték a labdát, megúszhattak volna, de a görög kapitány ugyancsak megállította a játékot, ugyanis emberelőnybe is került csapata. A figura elhalt egy magyar blokkon, az ellenakcióból Pohl Zoltán lövése pedig a felső lécről le, majd kifelé vágódott, így akárcsak egy évvel ezelőtt a spanyol-olasz döntőben, jöhettek az ötméteresek.

A magyarok kezdték, Varga lövését védte Emanuil Zerdevasz, a túloldalon viszont Vogel járt túl Funtulisz eszén. Vámos kilőtte a jobb alsót, és Papanasztasziu sem hibázott. Zalánki ötösét csak a fejével súrolta a görög kapus, Juvecisz viszont fejbe lőtte Vogelt. Jansik lövése a bal oldali kapufán csattant, Vogel azonban védte klubtársa, Argiropulosz lövését. Fekete eldönthette volna, ám lövése a kapusról, majd két kapufáról kivágódott. Geniduniasz pedig egyenlített.

A folytatásban Varga ezúttal nem hibázott, ahogy Funtulisz sem. Vámos a jobb alsóba lőtt, Vogel viszont a kezével "szemaforozva" lezárta a vb-döntőt.

Forrás: MTI

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Kapanyél
Végre egy jó hír is jut a mai napra! Minden elismerésem nekik!
namihami
Profi módon tudtok játszani a néző idegeivel, de akkor is---HAJRÁ FIÚK!
(nem véletlenül, nem magyarokat írtam, mert azt a rigmust már a focistáknál eljátszotta a focicsorda)
namihami
@Philip Marlowe: 13.04: Csak nem voltál az ügyfele? (bár annak is lehet már vagy 5-6 éve, mert azóta nincs köztünk)
Egyébiránt, te tényleg egy igazi fideszes vagy! A jó példa (pl Bayerzsóti) lebeg a szemed előtt!
Clavigo
@Philip Marlowe: Szajjer Dzsozi veled együtt nyáladzik örömében. ,Fülöpke...
jáger laszló
Szép volt fiúk!!
Erre már nagyon vártunk!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.