A tű már a kőkorszakban is fontos szerepet töltött be az emberek életében. A mammut agyarából készítették a csonttűt, cérna gyanánt pedig az állati bél, illetve szőrszálak szolgáltak. Ezzel varrták össze a bőrdarabokat. A varrást tehát nagyon sokáig kézzel végezték, ezért meglehetősen lassan készültek el az úrihölgyek hatalmas kelmemennyiséget felemésztő toalettje, vagy az urak sújtásokkal, gombokkal kivarrt mentéje. Természetesen a technika állandóan fejlődik, mindig vannak okos, vagy szerencsés emberek, akik kitalálnak olyan dolgokat, amellyel megkönnyíthetik a munkavégzést. Nézzük csak, kinek a nevéhez fűződik a varrógép feltalálása! Az első reagálása a legtöbb embernek Singer, hiszen a háztartásokban a Singer varrógép lett a legelterjedtebb. Azt mondták a használói, hogy „viszi ez még a csizmatalpat is”, vagyis jó erős volt a szerkezete.

Forrás: nokorszak.hu
Feltöltő: Angelika
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
varrólány
Bizony a régi jó gépek még a bőrt is megvarrják.A mai műanyagok nem sokat érnek.
Köszönet a cikkért! :-)
varrólány
@Angelika: Látom ezzel ki is merült a téma, pedig régen minden nőnek kötelező volt tudnia kézzel varrni.
A hímzéshez nekem sincs már türelmem.
Angelika
@varrólány: Pedig mekkora divat a kalocsaival hímzett farmer most. Meg a tornacipő. :) Bár legutóbb már cikinek hozták ki a rendmagazinok. :)
Anyukám gyönyörűen tudott hímezni, de már neki sincs energiája, türelme, meg minek? Úgyse teríti az asztalra. :). Igazad van, anyukám azt is mesélte, hogy a gimiben volt háztartástan óra, és a szoknya szabásól a nadrágig, a varrásig mindent megtanultak. Kézzel természetesen. Hát, ez a téma nem sok mindenkit érdekel, talán csak amiatt, hogy nem Singer volt a fetaláló...
varrólány
@Angelika: Én is ezen szoktam bosszankodni, hogy kulturális ismeretterjesztő cikkeknek nincs olyan nagy figyelme mint a bulvároknak.
Régen nekem volt türelmem horgolni is, ma meg már, inkább marad a kapcsolatok ápolása a neten.:-)
Angelika
@varrólány: Igen, ez sajnálatos. Időnként azért kényszerül idióta címet adni az ember az ismeretterjesztő cikkeknek is, hogy egyáltalán rákattintsanak. Kicsit elkeserít, hogy szex, a vér, és a celebvilág az, ami elviszi a látogatókat. De nem adom fel! :D
varrólány
@Angelika: Ne is add fel! Én is vadászom az értékesebb témákat de általában csak én írok hozzá valamit vagy a többiek még esetleg "politikailag "hozzászólnak.
Angelika
@varrólány: Ja, igen, a politikát kihagytam. Horgolás: még én is tanultam, de már nem tudok, pedig nagyon klassz, divatos dolgokat lehetne csinálni, csak kinek van rá ideje...
Kutyafüle
@varrólány: @Angelika: Most nagyon divatos a foltvarrás. Próbáltátok már?
Amúgy nálunk is Singer varrógép volt a szüleimnek, egy darabig varrtam rajta, elég jól ment. De mindenre nekem sincs időm:))
Zsoel
@varrólány: Neked való szakterület. :))
varrólány
@Kutyafüle: Igen, van olyan ágyterítőm, kell hozzá türelem , meg idő.
Zsoel
Anyukámnak jó öreg szovjet подольск 142 varrógépe van. Olyan hangos, mint egy traktor, ha varr vele, a pincétől a padlásig hallani lehet a hangját, mert a zakatolásától a halottak is fölébrednének. Igaz, a mai napig nincs semmi baja, pedig több mint 30 éves darab.
varrólány
@Zsoel: Mire kibetűztem a nevét a gépnek!!! Már amennyi orosz betűre emlékszek.
Az én gépem is már a 70-es években is meg volt.
varrólány
@Kutyafüle: Igen de nem olyan szakszerűen pl, nincs hátlapja , mert akkor már nem tudnám mosni olyan vastag lett volna.
Kutyafüle
@Zsoel: Láttam nagyon régi gépet, amit gondolom már nem használt senki, de sajnálták kidobni, levették a gépet róla, kapott egy falapot, és lett belőle kávézó asztal a teraszon:))
Kutyafüle
@varrólány: A barátosném aki szintén Singeres, és ő is örökölte, válltáskákat készít, meg párna huzatot foltvarrással. Nagyon szépek.
varrólány
@Kutyafüle: Az asztali varrógép kényelmesebb elfér az anyag rajta meg a kéz is pihentebb helyzetben van.
varrólány
@Kutyafüle: Csodálom is aki már nagyon rutinos ebben. Itt a könyvtárban szokott lenni évente kiállítás, csodaszép alkotások vannak.
varrólány
@Zsoel: Jó hogy leírtad mert nálam nem az jött ki.:-)
Zsoel
@varrólány: Az meg hogy lehet? :D Pedig én nem is tanultam oroszul.
Zsoel
@varrólány: Ejnye-bejnye, akkor nem jól tanultad meg annak idején az oroszleckéket. Remélem, a magyar ábécét nem fogod elfelejteni egy szép napon. :))
varrólány
@Zsoel: Pedig jó oroszos voltam ,még leveleztem is egy Natasával.
Sok szép képeslapot kaptam tőle még november 7.-éset is.:-)
Zsoel
@varrólány: Akkor meg pláne nem hiszem el, hogy elfelejtetted volna a cirill betűket, ilyen egyszerűen nincsen. :)
varrólány
@Zsoel: Aprók voltak a betűk nem bírtam kiolvasni! :-)
Zsoel
@varrólány: Kedves varrólány: Ctrl billentyű + előregörgetés az egérgörgővel, vagy Ctrl + +, esetleg Menü/Nézet/Nagyítás/Nagyítás, és meg is van oldva a problémád. :)
varrólány
@Zsoel: Jól van no, valami kifogást kellet írnom.:-)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.