A közönségnek tetszett, a világhálón azonban sokan kritizálták Alföldi Róbert feldolgozását. Az új István a királyt szombaton mutatták be a szegedi Dóm téren.

Alföldi kortárs előadást álmodott a színpadra: kortárs jelmezek helyett a szereplők mind a mai kornak megfelelő ruhát kaptak, Koppányékat például kereszttel döfték le, Nagy Feró pedig Trabanttal érkezett a színre, amelynek egyetlen díszlete egy gigantikus rozsdás vas korona volt. A modernitás is sokaknál kiverte a biztosítékot - olvasható a Borsban.

„Azért a magyarság egy őstörténeti pillanatát farmerben előadni, mikoris István idegen segítséggel az ellentábor vezérét meggyilkolta és az ország akkori bő harmadát kiirtotta, elég profán" - írta egy internetes hozzászóló.

Az tény azonban, hogy az előadás végén a közönség állva ünnepelt, s a modern feldolgozású új darab a Szörényi Levente-Bródy János szerzőpárost is lenyűgözte, akik szerint Alföldi új fejezetet nyitott a rockoperák történetében - olvasható a lapban.

68 hozzászólásarrow_drop_down_circle

avogadro
@nemkati: Valóban.a Szörényi Istvánja,különösen a király dombbi az etalon.De nem kisebb mértékben a népstadioni is!! Minden utánuk következő feldolgozás csak "utánzat"sugallatú volt. Alföldi ezt az "utánzatúságot" egy csapásra feloldotta a korhűségek ötvözésével oly módon,hogy István országalapító,évezredes,tűzzel,vassal és vérrel védelmezett munkáját,szembe állítja Orbánnal aki könnyekkel,verejtékkel újjáépített országunkat rombolja le. Elemi erővel,kíméletlen valóságábrázolással futtatja végig a darabon, a brutálisan megalkotott érzelmi kontrasztot. Aki ezt momentumot nem látja meg,az a darabot sem érti!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Gonda László
@csa-csa: "- szerinted a világháborúk alatt különösebben gondolkodtak hogy rombolják szét a kiszemelt országokat?"
Ezek szerint nem ismered a módot, hogyan áskálódtak Károlyi és társai, a Galilei körösök, a szabadkőművesek azon, hogy megakadályozzák még a háború előtt, hogy a véderőtörvény (=honvédelmi) időben megszülessen, hogy a leszereljék háború végén a kb. 12, milliós hadsereget morálisan szétzüllesszék, leszereljék? Most a maradék országot tették védekezés képtelenné, erkölcsileg még ezt az eddigi közös értéket is sikerült lerombolni.
silber13
@Gonda László: 02:34-re : Be tetszett állni az észosztók és a kinyilatkoztatók népes táborába? Áruld már el a Szent Koronát említve, mit is csináltak a Dunán a másolattal? Ladikáztatták fel Esztergomig Szent Koronaként tiszteltek egy jól kivitelezett kelléket! Igaz? Túl sok a fővárosban a " beteg lelkű " ember. Bizonyára te is ott laksz. Hát akkor te nem tartoznál közéjük?
silber13
@spu00: 20:24-re : magyarázd már meg balga fejemnek, hogy ebben a rendezésben ,m is volt az "aljas indok" és miért kellett volna oda KGB-s a német tiszt helyett?
Gonda László
jelképeket tapossák itt, a mi hazánkban? A "svájci sapkától" a "tetemcafatokig" ...! A Tóra tekercseket, mint extra méretű WC-papírt, vagy a kipát mint ürülék edényt, stb. miért nem? (Azért is fölháborodnék, mert tiszteletben tartom a másoknak ereklye. A tórában leírtakat most hagyjuk...)
Törölt felhasználó
Mennyire látszik ebből "témából", hogy évtizedekre állunk a személyi szabadságtól, alapvető jogoktól stb.. Persze "megmondók", kirekesztők mindig mindenhol vannak, de ez egyenlőre itt egy civilizációs óvoda..
csa-csa
@Gonda László: " Tiszteletben tartjuk egymás intim szféráját és becsüljük egymást. "
de jól fogalmaztál! így kéne mindenkinek hozzáállni ehhez a kérdéshez.
mondjuk engem nem zavar ha gyereket fogadnak örökbe. a gyereket csak azért sajnálom, mert egész életében gúnyolják majd. legalábbis nálunk. de vannak országok ahol egész egyszerűen nem viselik el, sőt egyenesen üldözik. Egy Elton J. könnyedén egyszerűen elzárja a gazdagok világába, (magánsuliban-oviban, a környezetében nem kérdeznek) ahol a pénz mindent tolerál.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.