A tea - amellett, hogy igen népszerű ital és egyes kultúrák szerves hozzátartozója - az egészségre is számos jótékony hatása van. Ma már hazánkban is egyre több fajta tea kapható, melyek eltérő színét a teacserje leveleinek más-más feldolgozási módja eredményezi.

Forrás: WEBBeteg
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Tcat
Jó is a zöld tea, szeressük. Egyébként az afrikai vörös tea (rooibos) finom még példul. Megyek is, megnézem van-e még a szekrényben :)
Evikati
Az igazi, jó tea (nem filteres!) nagyon drága. Nem lehet csak úgy gyorsan lehörpinteni, szertartása van, fogyasztása az ember számára felüdülés, pihentető és nagy élmény. Én a fekete teát szeretem. A családom a gyümölcs teákat részesíti előnyben. Baráti társaságban, egy kis sütivel a legkedvesebb időtöltés.
zsolti
van olyan tea, amiben annyi koffein van, mint a kávéban? vagy ez az elkészítéstől függ?

kávét minden reggel iszom, különben délutánra megfájdul a fejem... viszont már eléggé unom, és szerintem egészségesebb is lenne a tea, ha az is ébren tudna tartani.
Tcat
Nos amennyire én tudom, a tealevélben alapjáraton mennyiségileg több koffein van, mint a kávébabban, csakhát egy csésze teához arányaiban kevesebb kell és így nézve már veszít. Ráadásul a kávéhoz hasonlóan a tea koffein tartalma is ingadozik számos tényezőtől. (Ezekre így emlékeztem régebbről, meg most gyorsan utánanézve is ezt olvastam, de cáfoljatok ha rosszul tudom)

Ami az elkészítést illeti. Forróbb vízben tovább áztatva elvileg több koffein oldódik ki, mint ha kevésbé forró vízben készíted. Meg elvileg a tealevél mérete is befolyásolja, dehát a filterben aprívta vannak, szal azzal nem lehet gond végülis.

Szal egy erős zöld tea esetleg. Én cukor nélkül szoktam inni, mert tök jó úgyis (márha nem méregerősre lett áztatva persze, de akkor a cukor nem sokat ér :D)

Naturland-nak, meg a Lipton-nak elég jók szerintem a filteres zöldjeik. A Milford meg a többihez képest nagyon gyorsan méregerősre ázik ki, ott résen kell lenni. Lehet bikább anyag is van benne, nemtom :)
zsolti
@Tcat: ahha, kösz! na majd utána olvasok még én is
Edy Andre
@Tcat: jaja, kommersz filteres teák közül még Liptont és Twinings-t érdemes venni. Milfod, Pickwick felejtős, Teekanne még elmegy, de az meg osztrák, elvből nem veszek :D

Zsolti, kávé, tea nélkül reggel nekem is az ágyban marad a vérnyomásom, és ugyanúgy fejfájás a vége. Reggel legtöbbször egy ötperces yellow labelt tolok, cukor nélkül. Odabasz :) Erősebb és jobban élénkít mint egy kávé. Vagyis: igen, egy jó tea után nincs ilyen vérnyomásos fejfájás, olyan, mintha megittad volna a kávéd.
Tcat
Peter: Jahm, Teekanne se vészes, de a Lipton-é a legjobb a kategóriájában.

Hmm, asszem ezt az 5 perces Yellow Label lórugást kipróbálom reggel :DD
Tcat
@Peter: hát ez tényleg elég ütős anyag, Első kortyra keresztbeállt a szemem, de utána végülis nem volt annyira vészes :)
latorkuvasz
egy ír kávé, sztán egy erős zöld tea (filteres elfelejt, teaházba elbandukol)
ha ettől nem ébredsz fel, akkor már halott vagy
gyenge szívűeknek nem ajánlott
Tcat
@latorkuvasz: Az ír kávéhoz nemtok érdemileg hozzászóélni, de a filterrel kapcsolatos véleményeddel persze egyetértek. Ahogy évikati is írta fentebb annak megvan a maga szertartása :)

Mondjuk van is itthon, meg van egy tök jó, bögrébe helyezhető kreámiából készült teafűtartő fedővel, csak egy picit nagyok a lyukak rajta, állandóan beleúszik a teavízbe némi levéltöredék :)
Evikati
@Tcat: Szakirodalomban olvastam, hogy a filteres teák a "teaszemétből" vannak elkészítve. Aromaadalékkal, szinezékkel és egyéb trükkökkel csinálnak teát.
Az igazi teafű amennyivel drágább, annyival kiadósabb. Nagyon kevés kell ahhoz, hogy jó teát készíts. A teafű megduzzad, mire kiengedi a benne lévő, élvezhető anyagokat. Vásárolj teatojást, apró lyukút. Ezen csak a nagyon apró törek megy át, ami leülepszik.
latorkuvasz
@Tcat: olyanom van nekem is
jó kis csésze, a sodrott levelű teák nem mennek át a lyukon :-)
ajánlom a japán teákat (max 80 fokos vízbe,)
Tcat
@Evikati: Igen, nem esik nehezemre elképzelni mi is van egy átlagos filterben. Kívétel erősíti a szabályt persze :) Hehe, egyébként épp ma futottam össze a boltban ilyen teatojással vagy mifenével, vettem is egyet :) Kisebbek a likak rajta., mint ami itthon van, majd meglássuk. Volt olyan császábe/kannába tehető, mint az a porcelán ami van itthon, iszonyat apró lyukakkal, de 2500 pénzt nem volt kedvem adni érte :)

@latorkuvasz: a sodrott nem is, de a kis töredékeik igen. Mondjuk még csak a Gárdonyi teaház zöldjével próbáltam, de most van itthon valami fekete tea is, majd letesztelem vele :)
Evikati
@Tcat: Kérj a Jézuskától, hátha hoz neked:-) Egyébként valóban drága. Lehet azt másképpen is. Kellemes teázást!
Evikati
@latorkuvasz: a japán teák is nagyon finomak. Azt nem is tudtam, hogy 80 fokos víz az ideális!:-)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.