Arthur Rimbaud az abszintet „a gleccserek ürömének” nevezte, mivel fő alkotóeleme a keserű artemisia absinthium fű, azaz fehérüröm, amely bőségesen megtalálható Svác jeges, Val-de Travers régiójában. Ez az a hely, ahol a legendás aromás italt, amely a dekadencia szimbólumává vált a XVIII. század végén, feltalálták. Nehéz az abszint kulturális hatását felbecsülni, vagy egy kortárs-hasonlót elképzelni.

Forrás: gepnarancs.hu
Feltöltő: nocenz_Ura
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

O.Adam
Teljesen érthető, hogy izgalmasabb cikket lehet írni az abszint kitalált hatásairól, mint az otromba valóságról (ti. arról a Franciaországról, ahol mi sem volt természetesebb, mint minden áldott nap legurítani akár egy liter olcsó, kocsmaudvaron főzött töményet). Ennek ellenére szeretném megjegyezni, hogy:

– Az abszintot a korabeli esetleírások semmi olyannal nem vádolták, ami a tudomány mai állása szerint ne tartozna az akut alkoholmérgezés vagy a krónikus alkoholizmus tüneteihez. Az abszint okozta hallucinációknál minden esetben a delírium tremens körülményeit és tüneteit írták le, és kézzelfogható különbségek nélkül próbálták elhatárolni tőle. Emiatt már akkoriban is súlyos kritikával illették a mérgező abszint elméletét, de a prohibicionista törekvéseknek így is megfelelt. (Akárcsak a „minden fűszeres ital mérgező” vagy „a nem gyümölcsből készült szesz mérgező” elméletével, amiket viszont a politika már nem nyelt le, így ezekből nem lett tilalom.)

– A tujonnak semmiféle pszichoaktív potenciálja nem létezik (emberkísérletek alapján sem), éppen ezért nem használja senki kábítószerként, pedig 200 forintért 1-2 liter abszintra való fehér üröm vásárolható bármelyik gyógynövényboltban. A „pszichoaktív abszint” mítosza lényegében egy 1975-ös félreértés nyomán született.

– A korabeli olcsó abszintokból kispórolták a növényi összetevőket, így az is elég képtelen ötlet, hogy azok ürömtartalma veszélyesebb volt. A hamisításhoz használt vegyi adalékok veszélyesek voltak, de szintén nem kábítószerek.

Érdemes újra elolvasni annak a vermoni közjegyzőnek az esetét (vagy akár bárki másét az abszinttal), „aki annyi abszintet ivott, hogy táncra perdült a székével, majd a földre zuhant és egy ágyban tért magához, mindenétől kifosztva.” Hmm! Vodkával vagy pálinkával még senki nem járt így (nyilván halált vagy pszichózist sem okozott még napi 1 üveg tömény), erre csakis a tujon képes! Erről az jut az eszembe, mikor valaki 2 üveg pálinka után a töltött káposztára fogja a hányást.
A Tündik bündije
"Nehéz az abszint kulturális hatását felbecsülni."

Bizonyos mennyiségű abszint után mindent nehéz felbecsülni. Két-három pohár jégkockás, karamellizált cukros adag után egészen másnak tűnik a világ...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.