Különleges Duna-menti helyszíneken várják zenei, képzőművészeti programok a hétvégén.

A Budapest Főváros Önkormányzatával összefogásban második alkalommal megvalósuló Dunapest fesztivál célja, hogy fontos kortárs alkotókat mutasson be, miközben ráirányítja a figyelmet a Dunára és a városlakók folyóval való kapcsolatára. A koncertek, színházi előadások, képzőművészeti bemutatók, irodalmi beszélgetések, filmvetítések, városi séták és egyéb urbanisztikai programok segítségével a városlakók újra felfedezhetik a Budapestet kettészelő folyót. A részletes program a Dunapest.hu oldalon érhető el, de alább egy ajánló a legizgalmasabb eseményekből.

Osztrák, finn, román fellépők az A38-on, akusztikus koncertek a Kabinban

A Dunapest zenei programjai négy dunai helyszínen, több stílusból merítve mutatnak be izgalmas külföldi és magyar előadókat. Ingyenes akusztikus koncerteket hallgathatunk a népszigeti Kabinban Stahl Barbarától és a blahalouisianás Barbi&Jancsó párostól szeptember 1-jén, ugyanott másnap a Slow Village és a S.É.F. zenél, miközben a belvárosi Pontoon Monkeyneck és Zuboly ingyenkoncertjétől lesz hangos.

 

Ami a nemzetközi kínálatot illeti, a fesztivál keretében az A38 színpadára áll az osztrák Hunger trió, a román Satellites duó, valamint View, a finn rapper is. Akusztikus koncertet ad a hajón Jónás Vera vendégszereplésével az Ivan & The Parazol, és fellép a Meteo, az Amoeba valamint a RedRed is.

A komolyzenét kedvelők számára is különleges programot tartogat a Dunapest: a fesztivál ingyenes zárókoncertjét a Budapesti Fesztiválzenekar adja, akik a Dunához kapcsolódó témákból válogatnak majd. A koncert nemcsak a helyszín miatt lesz látványos: Dvořák, Elliot Cole, Aaron Copland műveit és a vajdaszentiványi népzenét fényfestéssel teszi még mágikusabbá a LaLuz csapata.

Tudta, hogy léteznek futó és sétáló színházi előadások?

A fesztiválon lesz első alkalommal futóknak szánt színház péntek és szombat este a Margitszigeten: a futó közönséget Sztarenki Dóra, illetve Elek Ferenc színművészek vezetik az egyes színeket bemutató állomások között, legfeljebb egy szigetkört megtéve. A kísérleti jellegű futódarabban közreműködik még a táncművész, Grecsó Zoltán, illetve Horváth Kristóf „Színész Bob” is.

Vasárnap is kínál különleges színházi élményt a fesztivál: a Dunapest három alkotócsapatot kért fel a STAFÉTA pályázat nyertesei közül, hogy a Várkert Bazár tereiben rendhagyó színházi produkciókat mutassanak be, Scherer Péter és Katona László közreműködésével. A k2 Színház és a Dollár Papa Gyermekei társulat mellett a táncos Dányi Viktória is előadják a Várkert Bazár tereiben előadásaikat, amelyeket a Budapesti Fesztiválzenekar ingyenes fesztiválzáró, a LaLuz fényfestése által kísért koncertje követ.

Szabadtéri filmvetítésekkel is várják a közönséget

Különleges helyszínen, a Belgrád rakparton, a nemzetközi hajóállomásnál Rakpart mozi címmel szombaton és vasárnap este 8-tól különleges hangulatú, dunaparti vetítésen láthatók kiváló magyar és külföldi rövidfilmek, például Deák Kristóf Oscar-díjas rövidfilmje, a Mindenki.

 

Úszó szobrok a Dunán, graffiti és performance

Már látható a Műegyetem rakpartnál a Dunában álló, látványos úszó szoborcsoport, amely a Duna-installáció pályázatra érkezett húsz nevezés közül Farkas Zsófia nyertes munkája. Képzőművészeti szempontból szintén izgalmasnak ígérkezik a Népszigeten szombaton megtartandó Secret Jam. A Secret Reality mozgalom a hiphop közösségalkotó erején alapszik: évente párszor összegyűlnek a hasonló érdeklődésűek, hogy közösen alkossanak street art műveket. A Dunapesten egy 50 méter hosszú falat fognak megfesteni DJ-k és MC-k közreműködésével. A népszigeti graffitijam-en részt vesz két lengyel képzőművész is, a Xolor Collective tagjai, miközben olyan hiphop előadók szolgáltatják a bólogatásra ingerlő háttérzenét, mint a Slow Village vagy a S.É.F.

Aloïs Yang francia médiaművész interakció-tervezőként és kísérleti zeneszerzőként munkáival az emberek, a hangok és a külvilág közötti kapcsolatokat és egymásra hatásokat kutatja. Performanszát vasárnap, a budafoki Art Quarter Budapestben adja majd elő 18 órától. Ugyanitt tekinthető majd meg (szintén vasárnap) a színház és képzőművészet találkozásaként leírható Don’t Eat Group, amelynek valós idejű, sokrétegű vizuális-, hangszeres és tárgyzenei improvizációkra és élőszereplős szekvenciákra épülő előadásai a lét- és tértapasztalatunk, technológiai szokásaink szimbolikájából építkeznek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.