A Románia Modernizálásáért Nemzeti Koalíció (CNMR) szervezet azzal a kéréssel fordult a román állami intézményekhez, hogy nyilvánítsák "nemzetbiztonsági területté" a Székelyföldet is magába foglaló Hargita, Kovászna és Maros megyét.

A román akadémiai, üzleti szférát, szakszervezeteket és szakmai szervezeteket tömörítő társaság honlapján csütörtökön publikált közleményre a Főtér.ro portál figyelt fel pénteken. A CNMR a három megye elnéptelenedésére hivatkozva kéri az államfői hivataltól, a kormánytól és a parlamenttől, hogy kedvezmények nyújtása révén támogassák a romániai tőkével létrejövő Hargita, Kovászna és Maros megyei beruházásokat. Szerinte ezáltal lehetne bátorítani a cégeket és a vállalkozókat a térség gazdaságának fejlesztésére, és a foglalkoztatottság növelésére.

"Nemzetbiztonsági területté" nyilvánítaná Székelyföldet egy romániai szervezet

Fotó: Pixabay

A CNMR egy saját tanulmányára hivatkozva állapítja meg, hogy Hargita és Kovászna megye elnéptelenedése "nemzetbiztonsági kérdéssé válik". Ezért a szervezet bejelentette, hogy átfogó meggyőző kampányba kezd a román állami intézményeknél a régióba irányuló román befektetések érdekében, és azért, hogy nyilvánítsák a három megyét "nemzetbiztonsági területté".

"A magyar közösség vezetőinek a mesterséges zavarkeltései csakis munkahelyek létesítésével, és ezeknek a megyéknek a románokkal és magyarokkal való újranépesítésével olthatók ki"

- áll a CNMR közleményében.

A CNMR korábban azt kezdeményezte, hogy vonják meg a román állampolgárságát Kelemen Hunornak, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökének amiatt, hogy kijelentette: az erdélyi magyarok számára nem ünnep december elseje, Erdély és Románia egyesülése kinyilvánításának az évfordulója. Később – miután tisztázódott, hogy kérése alkotmányellenes – azt kezdeményezte, hogy vonják meg a Kelemen Hunornak megítélt Románia Csillaga érdemrendet. Javaslatát az érdemrend becsületbírósága magáévá is tette, és javasolta Klaus Iohannis államfőnek a kitüntetés visszavonását.

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Lepényleső
Ahogy most telepítik a keleti olcsó munkaerőt bölcs vezéreink,az egykori nemesek is így tettek;
akkori magyarokat nem fizették meg,hanem az olcsó oláhokat alkalmazták. Azok aztán hozták
családjaikat. Így Erdély románosodott,s az elcsatolásra szerintük ez adott jogot.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.