A depresszió, és a hozzá hasonló betegségek megítélése és gyógyítása a mai napig komoly vitákat vált ki. A különböző szakemberek által javasolt gyógymódok komolyan eltérnek egymástól. Most kiderült, hogy a mániás depressziót eddig miért nem tudták hatékonyan tünetmentesíteni.

Forrás: index.hu
Feltöltő: SzendiGabor
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Lollipop
ezek szerint nem is kell gyógyszert szednie a mániás depressziós betegeknek? akkor hogyan lehet "kordában tartani"?

a mániás korszakot muszáj egyáltalán kezelni?
Maxi
@pinky: Azért az a mániás fázis se egy leányálom...
kiwi
ebben a témában láttam most egy kapcsolódó cikket, miszerint egyszerű pszichoterápiával gyógyíthatóak a depressziós emberek, nem kell hozzá gyógyszer:
www.propeller.hu/eletmod/358300-mert-megerdemled-gyogyszerekkel-mergezik-a-maniasokat

Maxi: hogy érted azt, hogy a mániás fázis se leányálom?
SzendiGabor
A pszichiátriai kezelésekkel az egyik legfőbb probléma, hogy szemben a nyilatkozó pszichiáterek öntelt nyilatkozataival, a depresszió és a mániás-depresszió biológiai okairól gőze nincs egyelőre az agykutatásnak. Ezek a kórképek felszínes viselkedéses jegyek alapján összekotort emberek csoportja. Ebben a csoportban a boldogtalanságtól a vérszegénységen át a B vitaminok vagy omega-3 hiányig mindenki hasonló tüneteket mutat, de egészen különböző agyi mechanizmusok hozzák létre tüneteiket. A szerotoninnak semmi köze a depresszióhoz, még kevésbé a mániához. Mivel az ötvenes években tök véletlen találtak egy vegyületet, amely a súlyos, biológiai depressziósokra hatott, született rá egy elmélet –ez volt a szerotoninhipotézis-, aminek alapján ma szériában gyártják a gyógyszereket, de ezek a szerek, mint a metaanalízisek igazolják, gyakorlatilag hatástalanok. A szerotonion-hipotézist pedig a mai napig nem lehetet igazolni. Ennek végtelenül felszínes és tudománytalan pszichiátriai gondolkodásnak lett a terméke, hogy a mániás depresszió az két betegség váltakozása, következésképen depresszióban adják az antidepresszánsokat. Amelyek csak nevükben antidepresszáns-depresszánsok, mert a valóságban depresszióban sem hatnak, következésképen a mániás-depresszió depressziós fázisában sem hatnak. Számos vizsgálat jelent meg az utóbbi években, miszerint az antidepresszánsoknak semmiféle haszna nincs mániás-depresszióban sem, és depresszióban sem. A pszichiátria, mivel a gyógyszeripar bábja, nem hajlandó tudomásul venni a tényeket, és makacsul folytatja a gyógyszerek terítését. A ma érvényben lévő magyar pszichiátriai kezelési protokoll, amit a Magyar Pszichiátriai Társaság adott ki, azt állítja, hogy mániás-depresszióban az antidepresszáns mellé hangulat stabilizálókat is kell adni (pl. lithium). Azonban évek óta tudjuk, hogy a hangulatstabilizálók mellett adott antidepresszánsoknak semmiféle előnye, haszna nincs. Ill. egy van: nő a gyógyszeripar és közvetve a pszichiátria bevétele.
Maxi
@kiwi: A mániás feldobottságot ne úgy képzeld el, mint amikor az ember egy kicsit spicces és vidáman pörög. A mániás *nagyon* pörög, szélsőséges érzelmekkel. Alig alszik, irreális "céljai", elvárásai, ötletei, cselekedetei vannak. És mivel ilyenkor a racionális kontroll nem igazán működik, elég sok kárt tud tenni az illető magában, a kapcsolataiban, stb. Az már egy más kérdés, hogy erre okvetlenül az-e a jó megoldás, ha leszedáljuk, mondván: akkor "veszteg marad"...

@SzendiGabor: www.propeller.hu/eletmod/358168-egy-hormon-megjosolhatja-a-szules-utani-depressziot

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.