Ha a tudomány mércéjével mérik, a filozófia sikertelennek tűnik: egyetlen értékelhető eredményt sem tudott felmutatni az elmúlt 2500 évben. Daniel-Pascal Zorn provokatív műve szerint erre a dilemmára az a válasz, ha tagadjuk az előfeltevést, miszerint a filozófia tudomány lenne. Az írásban azonban a szerző sokszor éppen a maga által támasztott kritériumoknak nem felel meg.

Forrás: qubit.hu
Feltöltő: RonaGyuri
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Elképesztően nagy baromság, de nem életidegen

Divatos szerzők megkérdőjelezik a filozófia tudomány voltát

Daniel-Pascal Zorn 2018-ban megjelent provokatív, Bevezetés a filozófiába című könyvének ürügyén a derék qubit.hu egyenesen a filozófia létjogosultságát kérdőjelezi meg, mondván „ne voltak filozófiai felfedezések az elmúlt 2500 évben”!
Nos nem kezdek el vitatkozni – pedig lenne bőven mit – csak meg kell jegyezzem, hogy ez a felvetés determinisztikusan kódolt a rögvalóságból ismert közvélekedésben.
Egyenes következménye annak a baromságnak, hogy nem tekintik műveletlenségnek az elemi számtani és logikai alapvető hiátusaikat. Sőt egyre gyakrabban már nem csak a magukat humán értelmiséginek hirdetők büszkék arra, hogy „hülyék a matematikához”! =))
czicc
Vezérünk is filozófusként kezdte, de csak a kolbászig jutott.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.