A Lund Egyetem végzett kutatás eredményének nem fognak örülni a horoszkóprajongók. 

Egy kutatás szerint akik hisznek a horoszkópban, kevésbé intelligensek – És nem csak ez velük a bajFotó: Pixabay

A phys.org számolt be egy friss tudományos kutatásról, ami kimutatta, hogy az asztrológiában hívők jellemzően kevésbé intelligensek, viszont gyakrabban mutatnak nárcisztikus személyiségjeleket, mint azok, akik nem hisznek ilyesmiben – írja a 24.hu.

A Lund Egyetem három pszichológusa online kérdőíves módszerrel kutatott, és a válaszokat elemezve ezt a két személyiségfaktort emelte ki, mint lényeges különbséget. A Personality and Individual Differences tudományos folyóiratban megjelent tanulmány rámutat:

a mai napig sokan hisznek abban, hogy az asztrológia egzakt tudomány.

A tanulmányban kutatók azzal kezdték, hogy megjegyezték: az elmúlt években megnőtt az asztrológiába vetett hit, valószínűleg az olyan stresszhatások miatt, mint például a COVID-19 világjárvány. 

A felmérés során Facebookon keresztül kerestek 264 angolul is beszélő felnőttet, és kitöltették velük a személyiségjegyekre vonatkozó, az asztrológiai hitre vonatkozó teszteket, illetve egy IQ-tesztet is.

Ez alapján pedig azt találták, hogy azok az emberek, akik hisznek az asztrológiában, az átlagosnál magasabb pontszámot értek el a nárcisztikus személyiségjegyet vizsgáló méréseken. Eközben viszont az IQ-teszten gyengén szerepeltek.

Ez arra utalhat, hogy az asztrológiában hívő emberek inkább önmagukra összpontosítanak, és természetes vezetői képességekkel rendelkező, különleges embereknek tekintik magukat, holott történetesen kevésbé intelligensek, mint az átlagember. A kutatók megjegyezték, hogy minél magasabb pontszámot ért el egy önkéntes a kérdőív IQ-részében, annál kisebb volt az esélye arra, hogy az asztrológia híve legyen.

Forrás: 24.hu
Fotó: Pixabay

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Málna
Ez tanulmány nélkül is egyértelmű volt.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
@ómió: Milyen egysíkú balfasz vagy, te bolsi csicskagyász...
ómió
@Aki Én: Nem csitul rajtad a tetves bolsiságod másrahazudási szindrómájának legújabb rohama, bolsiék elmebetege? Az orvosaid mind elmenekültek? Egyik se bírja már? Nem csodálom!
Málna
@Aki Én: Nem basszus, te vagy a hiteles mérce...:-)
Málna
@Emmersson71: Nem kell felmérés ahhoz, amit mondtam. Aki képes gondolkodni, az tudja, hogy igaz.
Aki Én
@Málna: Erre nem számítottam Köszönöm!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.