Ma van a költészet napja, ez alkalomból az ország számos településén tartanak megemlékezést, koszorúzást, szoboravatást, valamint versmondó versennyel tisztelegnek József Attila emléke előtt.

Forrás: hirsarok.hu
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
menasagh
Horváth Imre verse:

(Zöld)
A tűnt remény eldobta, s most az árnya
lágyan simul virágra, fűre, fára.
narziss
@ugyeugye: Válaszom prózai és közhelyes.
Éppen azért, amilyen tébolyban élünk, pont emiatt "kell" verseket olvasni, hallgatni.

Ma délelőtt olvastam a helyi lapban a 86 éves színművész, Gera Zoltán igencsak megszívlelendő gondolatait korunkról: "... a tombolás, a szüntelen fecsegés, a háttérzaj, a háttérrádiózás, tévézés arra való, hogy az ember önmagát sohase hallja meg. A csendtől való írtózás az egoista világ biztos jele. Életünk hatalmas démonja ma a hajsza, a nagy lihegő. Nyelve lóg, úgy lohol éjjel-nappal. A szünet, a hallgatás, a csend a hangok maximális teltsége. Ez a kínai tusrajzban az üres tér - a semmi. (...) Ideges, hajszolt, s ennélfogva kimerült emberek ritkán érnek el kimagasló eredményeket, mert nem hatnak mágnesként..."

A jó vers viszont a csendhez és befelé figyeléshez segít hozzá szerintem. Általa kiszakadhatsz az őrületből, megtisztulsz.

Akihez kell, aki akarja, ahhoz eljut a versbe öltöztetett gondolat, még akkor is, ha egyéb "zajok" (aktuális közéleti, politikai vircsaft stb.) látszólag elnyomják az ilyen "csendes menedéket". Szeretnék hinni ebben. :)

@menasagh: Szép a vers. Finom és rebbenékeny.
ugyeugye
@narziss: a vers és minden szép eljut ahhoz, aki alkalmas rá, hogy befogadja. :)

menasagh idézete nagyon ölelős, zene az elmének, a léleknek. Köszönöm!
Evikati
@narziss: Hiányoztak kedves, okos hozzászólásaid.:-)

"Rendezni végre közös dolgainkat, ez a mi munkánk, és nem is kevés."
Ha jól emlékszem, akkor a harmincas évek végén íródott a vers.
Miért érzem azt, hogy ma is aktuális lenne? Politikusaink megszívlelhetnék a költő "ars poétikáját".
narziss
@Evikati: Köszi, aranyos vagy. :) Olvastalak Benneteket, de írni nem nagyon volt erő, idő; most is csak "benéztem" a nekem jeles nap ( = a költészeté) tiszteletére. Végzős az osztályom, sok a tennivaló.

"A harcot, amelyet őseink vívtak, / békévé oldja az emlékezés..." - azaz csak oldaná, ha hagynánk, hagynák sokan. Úgy veszem észre, a "válság" névvel felcímkézett kórság sokkal inkább bennünk van, semmint rajtunk kívül. Ezt oldani is jól jöhet néha egy-egy vers.

Nekem az alábbi jár mostanában sokat a fejemben:

www.youtube.com/watch?v=Ra2U4jCzU7w

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.