Egyre kevesebb internetező van kis hazánkban, aki ne vásárolt volna már valamit az interneten. Emiatt nem is túlságosan meglepő, hogy a két nagy hazai licitálós portál tavaszi plusz díjköltségeinek bevezetése akkora visszhangot és tiltakozást váltott ki online berkekben. Egyre-másra indultak újabb és újabb oldalak, amelyek nem titkoltan azokat a (főként) eladókat szerették volna átcsábítani, akiknek elegük lett abból, hogy egy 3000 Ft-os cd eladása után több száz forint jutalékot fizetnek. Többen elvéreztek az APEH intézkedése miatt, amikor a fordított aukciós oldalakat szerencsejáték szervezéséért bezáratta. Így járt a Picilicit.hu is például. A Boltamarson jó kezdeményezés lenne, de ide inkább láthatóan csak az eladók mentek át a két nagytól, nincs nagy forgalom, alig licitálnak. Mondjuk bevétel hiányában nem is várhatjuk el tőlük, hogy reklámozzák az oldalt. Az Alkupiac.hu még egy érdekes kezdeményezés. Náluk nem licitálás van, hanem alkudozás, ami valljuk meg, sokkal életszerűbb. Jutalék ott sincs, egy sms áráért gyakorlatilag bármennyi termék feltölthető, a vásárlóknak természetesen ingyenes minden. Ők azért egy üdítő színfolt, mert nem a jól kijárt ösvényt (a licitálást) követik, hanem mertek előjönni egy új ötlettel ("Mert alkudozni jobb, mint licitálni"). Emellett nem egy sablon dizájnt használnak. Amint látható, van néhány opciónk arra, hogyan kerülhetjük el a jutalék fizetést az aukciós oldalakon. Miért kellene hát a két nagyot használni?

Forrás: alkupiac.hu
Feltöltő: jurij
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

planetvision
Tisztelettel!

A jutalék fizetése azért fontos, hiszen ebből tartják fennt a szervereket, a programozókat, stb...
Szerintem nem célszerű azt gondolni, hogy valaki ingyenesen üzemeltet, energiát fektet be azért , hogy másoknak ebből anyagi vagy erkölcsi haszna legyen.
Kérem gondoljatok bele a másik oldalba, ha ti üzemeltetnétek egy ilyen oldalt, akkor is azt mondanátok, hogy ne kelljen fizetni a szolgáltatásért?

A mértékéről lehet vitatkozni, az más kérdés. Azért kell fizetni mert valaki foglalkozik azzal, hogy emberek eladhassák termékeiket anyagi hasznot remélve. Ezért cserébe szerintem fizetni kell, Pl a piacon sincs ingyen a hely ahol árulni lehet, a plázákban is fizetni kell bérleti díjat. Nos ez ugyan az. Az internet hasznos dolog, de nem minden ingyenes!

A picilicit.hu valoban harcol az APEH-el jelenleg is, de még nincs vége.
Hamarosan elindul, folytaja ott ahol abbahagyta.

Összességében, azért kell jutalékot fizetni a hagyományos AUKCIÓS oldalakon, mert valakinek az ideje, pénze és energiája benne fekszik, és ezt tiszteletben kell tartani és honorálni.

Üdvözlettel
Zoli
jurij
Szia Zoli!

Igazad van, egy oldal fenntartása, üzemeltetése pénzbe kerül, ez nem vitás. A probléma lényege inkább abban rejlik, hogy a díjstruktúra már-már átláthatatlan egy átlag felhasználó esetében, hiszen fizet akkor, ha listáz egy terméket, vagy jutalékot, ha elad, de még a minimál árért is fizet és hagy ne soroljam tovább (pl kiemelések).

A fentebb említett trónkövetelőknél nincs ilyen. Ingyenes vagy maximum egy sms-be kerül és korlátlan mennyiségben adhatsz el árut. Egyszerű és gyors megoldás, senki nem érzi magát becsapva.

Nem úgy, mint a két "nagy" esetén, amikor jön a hóvégi összesítés és a sok 50 Ft-ból szépen kijönnek a több ezres tételek.

Lehet díjat szedni - sőt, ebben meg is egyezhetünk, hogy kell is -, de semmiképpen sem ész nélkül.

Amint a felhasználók felismerik, hogy van számukra más alternatíva is a két nagy aukciós oldalon kívül, még az is lehet, hogy emiatt átrendeződik a piac.

Az idő eldönti, mindenesetre köszi a hozzászólásod!

Üdv,
Jurij
planetvision
@jurij: Üdvözlet,

Részben igazat adok neked, részben nem. A mai világban ha valóban szeretnéd kiszolgálni a felhasználókat az egy szint elérése esetén nagyon komoly technikai és az ahoz tartozó személyzeti igényeket támaszt.
Szeretném elmondani neked, hogy én itt és most elvi dolgokról beszélek, nem a két nagyobb oldal működéséről. A lényeg, hogy aki nem csinált még ilyen szolgáltatást el sem hiszi, hogy havonta akár 100.000 tételek is lehetnek fix költségek! Ezeket valamilyen módon ki kell termelni.
A két emlitett alternativa szerintem csak amatőr szintü ingyenes, vagy max pár száz eurós szoftver ami nem túl biztonságos, nem szabható teljesen egyedire, stb... ezekkel nem igazán lehet nagyon szinvonalas szolgáltatást nyújtani.
Az átláthatóság a költségeket tetkintve pedig nem ördöngősség, el kell olvasni sőt ha jól emlékszem akkor a termék eladásánál ez fel is van tüntetve, tehát az idításnál látod mennyi a listázási költséged, a jutalékot pedig ki lehet előre számolni, csak foglalkozni kell vele. Szerintem a fejekben kell előbb változni és végre túllendüni azon, hogy az interneten minden ingyenes, és nehogy már fizetni kelljen.
Példaként az amerikai ebay története a legszebb, én jómagam 2002 óta vagyok ott tag és láttam miként fejlődik és már az elején sok sok tétel is fizetős volt, mégsem háborgott senki, hogy miért kell fizetni. Ott ez elfogadott dolog, és nincs is gond vele. Hidd el a fejekben kell változni és megfizetni azt, hogy más időt energiát és pénzt áldoz arra, hogy létrehozzon valamit amin mások anyigi hasznot remélve maguknak használnak. Még egy érv eszembe jutott, amíg nem volt internet és a nyomtatott sajtó élte fénykorát, pl az Expressz újság, ha feladtál egy hírdetést, hogy eladó a xy, azért is fizettél. Akkor most miért nem kérjenek pénzt?
Én úgy gondolom, 15 perc alatt összesíthető mi mennyibe kerül, és máris lehet világosan költségvetni és ha megéri akkor használni kell, ha nem akkor tessék kimenni a bolhapiacra és helypénzért árulni. A lustaság és nem odafigyelés nem mentesít az alol, hogy be lennél csapva. Minden fel van tüntetve, mi mennyibe kerül, ki is csap be kit?
Még egy szó, a trónkövetelőktől, valóban egy szinten lehet említeni a minőségüket a kikiáltott versenytársakéval?

Üdv
Zoli
netway
SSziasztok!

Zoli te olyan vicceseket írsz. Jó a marketinged, a félig üres vagy félig teli van a pohár oldalát veszed elő, attól függően melyik oldalon állsz.
Az e-bay felhasználóinak a nagy része nem ebben az országban él, és más kereseti szinten van. Persze mindenki „hülye” csak én vagyok az okos gondolkodás is jellemző itthon.
Azt is írod, hogy számoljanak a felhasználók, használják a fejüket. Ez már a világon minden sikeres Internet guru tudja, az egyszerűség a siker kulcsa. A Vatera meg a Teszt-vesz (vagy a bánat tudja a nevét) szerintem csak egy 3.osztályú rendszer.
Nézd meg csak a disaint, szerintem az e-bay vagy az e-bidtől fényévekre van. A kampányuk is elég vicces, nem sok ott a kreativitás. Fogj egy színésznőt és találj ki olyat amit úgysem hisz el senki. Szerintem esélyes a mostani "két nagy" hogy lesz komoly vetélytársa. Ott van a zsibvásár vagy az alkupiac is.

Bocs ha indulatos voltam, nekem ez a véleményem.

Üdv
Csaba
jurij
Zoli, továbbra sem győztél meg arról, hogy miért kell a két nagynak túlbonyolítani a díjstruktúráját. Nem lenne egyszerűbb egyféle díjat kérni mindenkitől?

És igenis úgy gondolom, hogy az alternatív online aukciós oldalakat erősíti csak ez az átgondolatlan koncepció, amit követ a két piacvezető.

Üdv,
Jurij

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.