Ha sikerült az egyik irányba körülvezetni a protonokat, akkor ugyanezt a műveletet meg kell ismételni a másik irányba is. Ezt követően a sugarakat stabil pályára kell helyezni, ami akár több órán át is képes fennmaradni. Csak ezután fogja felpumpálni az energiát 5 TeV-ra a CERN, hogy végül a két ellentétesen forgó sugárnyalábokat frontálisan ütköztesse 10 TeV energián. A sugarakat közel fénysebességre gyorsítják, egy kör megtételéhez mindössze 90 mikroszekundumra lesz szüksége egy nyalábnak. Ha minden terv szerint működik, akkor ez az esemény nagyjából egybe fog esni az LHC hivatalos avatásával, október 21-én. 2009 elején a protonok már teljes energiával 14 TeV-tal csapódhatnak egymáshoz. A felfedezésekre azonban ennél többet kell várnunk. Bár több új egzotikus részecske jelenlétére fény derülhet - amennyiben léteznek - már az idei ütközéskor, hozzávetőleg egy évet vesz majd igénybe a kutatóknak, hogy eléggé kiismerjék a katedrális méretű detektorokat ahhoz, hogy felfedezéseket tegyenek.

Forrás: sg.hu
Feltöltő: latorkuvasz
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

zsolti
fél napig offline voltam, itt meg már részecskék gyorsulnak?! valaki elmondaná egy mondatban, hogy miről van szó? fizikából mindig 2-es voltam...
latorkuvasz
a múltkor néztem róluk egy filmet
több tudóst kérdeztek, hogy mit keresnek? a válasz többnyire az volt, hogy nem tudják :-)

az univerzum keletkezését akarják megismerni, a "sötét anyag"-ról megtudni valamit, ilyesmik

sokan veszélyesnek tartják
zsolti
minden világos. tehát hamarosan várható a "brit tudósok kimutatták.." kezdetű cikkek megszaporodása

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.