A csillagászati mérceként is használt Vega legalább 200 millió évvel idősebb, mint hittük. állítja egy új tanulmány. A csillagászok számára évezredek óta szolgál összehasonlítási alapul ez a csillag, most azonban a Michigan Egyetem csapata John Monnier docens vezetésével felfedezte, hogy a Vega lassabban forog, mint eddig becsülték, ami egyben a csillag korára is utal. Az Astrophysical Journal-ben megjelent tanulmány szerint a Vega a korábban becsült 12 helyett 17 óra alatt fordul körbe saját tengelye körül, amivel sikerült egy paradoxont is megszüntetni. Összehasonlításként a Nap egyenlítője sokkal lassabban forog, 648 órára, vagyis 27 napra van szüksége egy teljes fordulathoz. A forgási sebesség új elemzése alapján a kutatók megállapították, hogy a Vega kora 700 és 800 millió év közé tehető, szemben a Nap 4,567 milliárd éves korával, emellett azt is sikerült kideríteni, hogy a Vega megközelítőleg 2,15-szörös Nap-tömeggel rendelkezik.

Forrás: sg.hu
Feltöltő: Pilóta
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pilóta
"Az új eredményeket Monnier saját fejlesztésű műszere, a Michigan Infravörös Egyesítőnek (Michigan Infra-red Combiner) köszönhetik, amivel a kutatók hat távcső fényét összegyűjtve a Hubble űrtávcső által elérhető százszorosára tudták növelni a csillagról beérkező felvételek felbontását. "Ez tette lehetővé a Vega hőmérsékletének pontos mérését" - mondta Monnier. "Mivel ilyen gyorsan forog, egy dudor alakult ki az egyenlítőjénél a centrifugális erő hatására. Minél nagyobb ez a dudor, annál távolabbra esik az egyenlítő a csillag középpontjától, ami hatással van a hőmérsékletére. A hőmérséklet mérési eredményeiből ki tudjuk számítani, milyen gyorsan forog a Vega, amiből megállapíthatjuk a korát""
Pilóta
"A Vega a Lant csillagkép legfényesebb csillaga, a Földtől 25 fényévnyire fekszik, így ez a Naphoz egyik legközelebb eső csillag, ami ennek ellenére képes újra és újra meglepni a csillagászokat. "Nemrég jöttünk rá, hogy egy poros törmelék korong, valószínűleg egy naprendszer maradványa veszi körbe" - taglalta Monnier. "Körülbelül hat éve észleltük gyors forgási sebességét, a forgási sebesség eredeti becslése körül azonban problémák adódtak, mivel az a sebesség már abba a kritikus tartományba esett, ami elméletileg szétszakítaná a csillagot. A megfelelő adatok fontosak a távolabbi csillagok tanulmányozásához használt számítógépes modellekhez""
Pilóta
""Eddig egyszerűen nem volt megfelelő műszerünk ennek a kutatásnak az elvégzéséhez" - magyarázta a tanulmány társszerzője, Vicente Maestro, a Sydney Egyetem csillagásza, hozzátéve, hogy jelenleg az övék a csillagról készült legrészletesebb tanulmány. "Az Egyesítő megadja számunkra azt a pontossági szintet, amivel elvégezhetjük a legaprólékosabb méréseket erről a csillagról, illetve segíti más csillagok megismerését""

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.