2003. február 1-én reggel 8 óra 48 perc 39 másodperc az űrsikló program végének a kezdetét jelentette. Ez volt az a pillanat, amikor a Columbia űrsikló bal szárnyában elhelyezkedő V12G9921A szenzor egy enyhe, ugyanakkor szokatlan rendellenességet észlelt a 28. küldetéséről visszatérő űrjárműnél. 20 másodperccel később egy hőmérsékleti szenzor is figyelmeztető jelzést adott, majd az ezt követő percekben az űrsikló adatrögzítője riasztások sorát kapta az űrsikló bal oldaláról, ami egyértelműen jelezte a gyorsan kibontakozó katasztrófát.

Forrás: sg.hu
Feltöltő: Pilóta
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pilóta
"Az első jelzés után 10 perc 53 másodperccel megszakadt az adás az Amerika felett átrepülő űrrepülőgéppel, ami ekkor 18 Mach sebességgel száguldott át Texas állam fölött. 9 óra 59 perc 32 másodperc: a Columbia végzetének híre elérte a Kennedy Űrközpontot, ahol a családtagok, a NASA vezérkara, a földi irányítás, riporterek és fotósok várták az űrsikló hazatértét. Mint kiderült, az asztronauták az adás megszakadása után még egy percig voltak életben, ezután a legénységi modul levált a géptörzsről és darabjaira hullott Közép-Texas fölött, az űrhajósok szinte azonnal életüket vesztették a gyors dekompresszió miatt."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.