Arthur C. Clarke sci-fi író híres tudományos ötleteiről. Nem véletlen, hiszen nem csak irodalmárként jeleskedett életében, hanem természettudományos területeken is. Matematika és fizika szakon végzett az egyetemen, a brit légierő katonáit tanította a radar használatára, tagja, sőt elnöke is lett a Brit Bolygóközi Társaságnak. Így nem csoda, hogy fantáziái mögött komoly tudományos alapokat, gyakran érdekes találmányokat találhatunk. 1. Távközlési műholdak Talán kevesen tudják, de a geostacionárius pályán haladó távközlési műhold Clarke ötlete volt. A lényege leegyszerűsítve, hogy a műholdak az Egyenlítő fölött keringenek, a Föld forgásával összhangban. Csak épp Clarke nem szabadalmaztatta ötletét, így sajnos egy fillért sem keresett vele. A Nemzetközi Csillagászati Szövetség azonban róla nevezte el a pályát Clarke Orbitnak, és hát mi mást kívánhatna egy tudományt kedvelő szerző...

Forrás: booker.hu
Feltöltő: Aelita
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Amy88
Én ezt az Időodisszeiát olvastam tőle, meg Baxtertől na az zseniális. Ráadásul trilógia, én meg nagyon szeretem a hosszú olvasnivalókat! :)
Pilóta
@Amy88: 22:45
... húúú, én nem!
Volt olyan, hogy egy hónap alatt, tízezer oldal felett kellett olvasnom, s meg is jegyeznem.
Én a legszívesebben már, csak szájról olvasok:-)
Amy88
@Pilóta: :D Érthető indok. Nekem egyszer kellett két hónap alatt lefordítanom majdnem 1600 oldalt nyomdakészre, hát én azután csak kakaóztam meg filmet néztem, de olvasni nem olvastam
csikknorisz
Vettek át tőle filmesek is ötleteket. Legalábbis nekem "A gyermekkor vége" c. regénye ugrott be a nagyvárosok fölött megjelenő bazinagy űrhajókról, mikor először láttam "A függetlenség napja" c. filmet. Ha már film, az Űrodisszea filmváltozata viszont egyáltalán nem tetszett, akármilyen klasszikus. Megasztáros sablondumával élve "nem jött át" a regény mondanivalója. Ott inkább a látvány, meg a filmes technikai újítások domináltak. A másik nagy tudós sci-fi író, Asimov regényeinek megfilmesítését se kéne erőltetni egy kiröhögni való "Én, a robot" filmváltozat után. Az igazán jó sci-fi betűkkel vagyon írva, nem képkockákkal. :)
rézfánfütyülős
@csikknorisz: Úgy ahogy mondod!
A Gutenberg galaxist semmilyen film nem fogja legyőzni, nálam.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.