A magyarországi áramszolgáltatók közül elsőként az ELMŰ-ÉMÁSZ vezet be kWh-alapú elszámolást és fizetést az e-autó-töltőin. A tesztüzem május 28-ával kezdődött – vagyis vége az ingyenes tankolásnak

Vége az ingyen tankolásnak

A megoldás teljesen digitális, a fizetés az eCharge+ applikációban rögzített bankkártyával történik – írta a változásokkal kapcsolatos közleményében az áramszolgáltató cég.

Az áramszolgáltatók közül elsőként ők voltak, akik 2010-ben átadtak egy közterületi töltőoszlopot, és a cég töltőit az e-autósok ez idáig ingyenesen vehették igénybe.

A töltők értékesítése, telepítése, üzemeltetése, karbantartása, informatikai háttér biztosítása, 24 órás telefonos és műszaki támogatás fenntartása és a szolgáltatás minőségének fenntartása és növelése a cég szerint mostantól csak akkor biztosítható, ha ez a jövőben üzleti alapon történik. Mindez, úgy látják, az e-autós társadalom érdekeit is szolgálja, mivel a közterületi töltők hozzáférhetősége nő, az e-autósok érdekeltté válnak a töltők megfelelő és rendeltetésszerű használatában.

A rendszerük, amely kWh (kilowattóra) alapú, úgy vélik, az ügyfél számára a leginkább arányos megoldás, szemben a tranzakció- vagy percalapú elszámolással. Az e-autós annyit fizet, amennyit el tud autózni (a szolgáltatási ár arányos az akkumulátorba töltött energiamennyiséggel). A Mol, amelynél már szintén pénzért lehet csak tölteni a tranzakcióalapú díjazást használja, amelynél a lassabb töltés 1990 forint, az egyenáramú gyorstöltés 2990 forint.

Közölték, hogy a most induló digitális direkt fizetési megoldás tesztüzemében az 5 kiválasztott töltőoszlopon várhatóan 1 hónapig 10 Ft/kWh egységáron tölthetik fel járműveiket az e-autósok. A tesztidőszakot követően a töltési szolgáltatás tervezett egységára 99 Ft/kWh lesz, amely egyszerű és átlátható árazási rendszert biztosít az ügyfeleknek. Ezzel egy 30 kWh-s akkumulátorral szerelt gépjármű teljes feltöltése kevesebb mint 3000 forint lesz – írta közleményében a szolgáltató.

Forrás: hvg.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Miért is kerül duplájába az autó-villany, mint a lakossági?...
namihami
Eddig se kellett volna ingyen adni. A benzines/dizeles vagy gázos autók melyik kúthoz mehettek ingyen tankolni? Azok kapták ingyen, akik eddig is dupla árat tudtak fizetni az autóért. Mert azokat ugyebár még támogatni is kellett. És most a vételárban kell segélyezni.
RÖHEJ...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.