A magyarok közel fele megszokásból fizet készpénzzel egy kutatás szerint.

A magyarok közel fele megszokásból fizet készpénzzel, miközben a háztartások többségének van bankkártyája, és ismerik a bankkártyás fizetést

- ez derült ki az elektronikus fizetési szokásokról készült országos, reprezentatív kutatásból.

Az Elektronikus Fizetési Szolgáltatók Szövetsége (EFISZ) az MTI-nek küldött közleménye kiemeli: a kutatás egyértelműen megállapította, hogy a háztartások többsége rendelkezik bankkártyával, okostelefonnal és laptoppal. A válaszadók kétharmadának van otthonában internet előfizetése, leggyakrabban kapcsolattartásra, hírek olvasására használják az internetet, az internetezéssel töltött órák száma átlagosan napi 3 óra.

A kutatás szerint az elektronikus fizetési módokat megszokásból mellőzik, 46 százalék ezért készpénzzel fizet.

A választ adók 30 százaléka azért nem használ elektronikus fizetési megoldást, mert bonyolultnak tartja, 27 százalék szerint pedig nem biztonságos.

A legkevésbé ismert és használt fizetési módok a virtuális tárca és a prepaid kártya.

A felmérésből az is kiderült, hogy a válaszadók közel 30 százaléka használja saját bankjának elektronikus fizetési szolgáltatását, minden tizedik a telekommunikációs szolgáltatójának rendszerét is.

A kutatást az Elektronikus Fizetési Stratégia (EFS) kialakításával kapcsolatos szakmai munka részeként, az EFISZ tagjai közreműködésével készíttette a hazai elektronikus fizetés helyzetéről. A kutatás kitért a lakosság elektronikus fizetéssel kapcsolatos ismereteire, preferenciáira, valamint igényeire is.

Forrás: MTI

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

görbetükör
Eszembe jut egy sztori. :D
Idős nénike áll a bankautomatánál, a nyugdíját akarja felvenni, de nem sikeredik. Megkéri egy mellett állót, hogy segítsen. Az készségesen segít.
Kérdezi, hogy mennyit akar felvenni a néni?
-Hát, az összeset, kedves. Aztán megyek befizetem a bankba, mert nem bízom ebben az automatában, nem tartom itt a pénzemet.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
görbetükör
Eszembe jut egy sztori. :D
Idős nénike áll a bankautomatánál, a nyugdíját akarja felvenni, de nem sikeredik. Megkéri egy mellett állót, hogy segítsen. Az készségesen segít.
Kérdezi, hogy mennyit akar felvenni a néni?
-Hát, az összeset, kedves. Aztán megyek befizetem a bankba, mert nem bízom ebben az automatában, nem tartom itt a pénzemet.
namihami
És azt se felejtsük el, hogy az otthon, készpénzben tartott pénzből, a bankban lévővel ellentétben, ha már az EU-pénzek befagynak, nem lehet majd "" selmeczizni"". A tömeg egyrésze nem hülye, egyszer ""bemagánynyugdíjpénztárazták"", másodszor nem szopja be. És a mai kamatok és a kapcsolódó levonások, plusz a betét-kivét hercehurca mellett nem is nagyon éri meg bankban tartani.
A haveroknak pedig úgyis időben jön a füles.
KisGenyo2
Egyetlen egy okom van arra is, hogy egyáltalán bankszámlám legyen. Ez pedig, hogy arra érkezik a fizetésem.
Kártyával fizetem amit lehet, a megtakarításom 2/3 készpénz és 1/3 bankszámla. És azért a kp. a több, mert a bank (és a készpénzadó) igazán akkor "sarcol" igazán nagyot, ha hirtelen kell nagyobb összeg...
Shikari
@KisGenyo2: Azt az apróságot se felejtsük már el hozzá csapni, hogy a bankszámlán tartott pénzedért még te fizetsz a banknak és nem ő, hogy használja.
Sokakat a törvény kötelez erre, mert a fizetésüket csak bankszámlára kérhetik.
A bank érdekei miatt miért korlátozzák az egyének szabadságát?
parasutyo
nekem csak azért van bankszámlán mert az első orbán kurmány kötelezővé tette és csak így kapom meg a fizetésem...
pedig szívesebben hagynám ki a bankokat ebből a kőrből... is...!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok