Az Európai Déli Obszervatórium tudósainak először sikerült felvételt készíteni a Tejút közepén lévő fekete lyukról – írja a Blikk.hu.

Elképesztő fotó –  ez van a Tejút közepén

Fotó: European Southern Observatory

A galaxisunk, a Tejút közepén lévő fekete lyukról mindeddig nem készült fotó, indirekt módon bizonyították létezését, ma azonban az Európai Déli Obszervatórium nyilvánosságra hozott egy felvételt, melyen végre látható a galaxis közepén lévő objektum – jelentették be a tudósok.

A fekete lyukak nem bocsátanak ki fényt, így a képen a fekete lyuk "árnyéka", azaz a sötét objektum és az azt körbevevő fénygyűrű látszik, illetve az, hogy a lyuk gravitációja meghajlítja a körülötte lévő fényt.

A kutatók szerint a fekete lyuk négymilliószor sűrűbb anyagú, mint a Nap. Mint ismert, az általános csillagászati vélekedés szerint legtöbb galaxis központjában egy-egy fekete lyuk található – azaz olyan rendkívül sűrű és nagy gravitációjú objektum, mely vonzásából még a fény sem tud kijutni, mely hatása együtt tartja az adott csillagrendszert.

A felfedezésben és a kép elkészítésében több mint 300 tudós vett részt, 80 kutatóintézet dolgozott együtt. 

A gépről, ami a fotót készítette, a Blikk.hu cikkében láthatnak fotót. 

Forrás: Blikk.hu

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

polgarb
Először azt hittem,hogy egy fideszes agyáról készült a fotó!
jesz
hát nem tudom...ez a Tejút nevű galaxis, amiben kóválygunk, elképzelhetetlen méretű...ráadásul ez csak egy galaxis a több milliárdból...

namost ennek a közepén lefényképezni "a" központi fekete lyukat, ami itt nem közölt sokmilliónyi fényévre van tőlünk?...tényleg érdekes..
Yoda69
Én is ilyen fotókat szoktam csinálni, ha sokat iszom.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.